Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia maslo

Grupy

Szukaj w grupach

 

maslo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-12-10 19:47:02

Temat: Re: maslo
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett pisze:
> @nn wrote:
>> Bbjk pisze:
>>> @nn pisze:
>>>>> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>>>>> maslo"-
>>>> Co robi? O_o
>>> Oszukuje chcząc.
>> Teraz już rozumiem :D
> Czy mozna inne rzeczy chcząc? i w jaki sposob?

Raczej chczić, a jak? Chcząc!
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-12-10 22:28:36

Temat: Re: maslo
Od: "Aicha" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jerzy Nowak" napisał:

> >>>>> (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
> >>>>> maslo"-
> >>>> Co robi? O_o
> >>> Oszukuje chcząc.
> >> Teraz już rozumiem :D
> > Czy mozna inne rzeczy chcząc? i w jaki sposob?
> Raczej chczić, a jak? Chcząc!

A nie chczeć aby? ;)

--
Pozdrawiam - Aicha



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-12-11 01:07:03

Temat: Re: maslo
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fjjk19$5ga$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "lemonka" <...@a...com> wrote in message
> news:fjjie6$1rt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie
musi
> > być kwaśna.
>
> Mądry ... ustępuje...
>
Dlatego do większości twoich mundrości w ogóle się nie odnoszę. Ale tu
wprowadzasz w błąd, świadomie lub nie i dlatego uznałam za stosowne
sprostować niektóre twoje rewelacje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-12-11 06:54:53

Temat: Re: maslo
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fjjrub$g1a$1@inews.gazeta.pl...
> @nn pisze:
>
>>> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>>> maslo"-
>
>> Co robi? O_o
>
> Oszukuje chcząc.
> --
> BBjk i chrząc w czcinie

Oj chrzcząc ...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-12-11 06:56:57

Temat: Re: maslo
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aicha" <b...@t...pl> napisał w wiadomości
news:fjkeoo$k8h$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Jerzy Nowak" napisał:
>
>> >>>>> (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>> >>>>> maslo"-
>> >>>> Co robi? O_o
>> >>> Oszukuje chcząc.
>> >> Teraz już rozumiem :D
>> > Czy mozna inne rzeczy chcząc? i w jaki sposob?
>> Raczej chczić, a jak? Chcząc!
>
> A nie chczeć aby? ;)
>

wszystkie posty powyzej (od mojego "straszliwego i niewybaczalnego" bledu
bardzo pomocne sa
Dzieki wszystkim za olbrzymi wklad w pomoc ...nie wiem jak ja sie wam
odwdziecze... chyba do konca zycia peany na Wasz temat bede musial pisac a i
to bedzie za malo
a ugryzcie sie w .... nos :-)~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-12-11 07:04:34

Temat: Re: maslo
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fjko7q$d43$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fjjk19$5ga$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "lemonka" <...@a...com> wrote in message
>> news:fjjie6$1rt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> > Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie
> musi
>> > być kwaśna.
>>
>> Mądry ... ustępuje...
>>
> Dlatego do większości twoich mundrości w ogóle się nie odnoszę. Ale tu
> wprowadzasz w błąd, świadomie lub nie i dlatego uznałam za stosowne
> sprostować niektóre twoje rewelacje.

Bym sie wyraził, ale mam trochę kultury, nie to co podszywacze i
bluzgawice.
Odciągać tłuszcz (śmietanę) trzeba z ciepłego mleka, masło z tego tłuszczu
da się zrobić z ukwaszonej i zimnej smietany. Wtedy dopiero kuleczki
tłuszczu tworzą aglomeraty zbijając i klejąc się do siebie. Mam do tego
maszynę - tyle, że gospodarzy z krowami prawie już nie ma...
Maszyna ma wydajność 55litrów/h śmietany - stopień odtłuszczenia mleka
regulowany. Wydajność wyrobu masła oczywiście mniejsza, ale w domu czy małym
gospodarstwie bardzo szybko robi się to masło. Znacznie szybciej niż w
drewnianej maselnicy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-12-11 07:09:58

Temat: Re: maslo
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:fjlc9m$j9n$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:fjjrub$g1a$1@inews.gazeta.pl...
>> @nn pisze:
>>
>>>> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>>>> maslo"-
>>
>>> Co robi? O_o
>>
>> Oszukuje chcząc.
>> --
>> BBjk i chrząc w czcinie
>
> Oj chrzcząc ...

E tam, chytrząc...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-12-11 19:42:20

Temat: Re: maslo
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

lemonka pisze:
> Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie musi
> być kwaśna.

Najlepsze masło wychodzi ze śmietany pasteryzowanej w temp. 90-95*C
(wirowanie śmietanki), następnie ochłodzonej poniżej 8*C (pozostawionej
do krystalizacji tłuszczu przez 2-3 godz.), potem dodaje się 3-5%
zakwasu w temp. 16-20*C zimą a latem 10-12*C, zakwaszając przez 8-12 godz.
Zmaśla się zimą w temp. 14-15 a latem 8-10*C.
Czas zmaślania nie dłużej niż 35-45 min.
Zmaślać należy do wielkości ziarna prosa.
Tyle, że kto dzisiaj wie jak wygląda owo ziarno.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-12-11 19:46:25

Temat: Re: maslo
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek pisze:
> wszystkie posty powyzej (od mojego "straszliwego i niewybaczalnego"
> bledu bardzo pomocne sa
> Dzieki wszystkim za olbrzymi wklad w pomoc ...nie wiem jak ja sie wam
> odwdziecze... chyba do konca zycia peany na Wasz temat bede musial pisac
> a i to bedzie za malo
> a ugryzcie sie w .... nos :-)~

A drogi Misiu wiesz jak rozpoznać masełko chczone od nie ochczonego?
;-)
pozdr. gryząc się w ozór Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Kiszenie ogóra.
krówki -- co zrobiliśmy nie tak?
słodko-ostry sos żurawinowy
prośba o przepis na tort makowy
czerwony czajnik poszukiwany

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »