« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-08 22:22:50
Temat: masloWitam,
mam plan zrobienia domowym sposobem masla, teorii nieco liznalem juz z
archiwum grupy, ale pozostaje jeden niewyjasniony problem... Czy jest w
ogole sens bawic sie w to dysponujac jedynie smietana sklepowa? Jeszcze pare
lat temu by mi nie przyszlo do glowy, ze to moze byc problemem, ale nagle
zadalem sobie pytanie; skad do cholery mozna wziac teraz wiejska smietane w
miescie?!
Dzieki za pomoc :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-09 00:12:14
Temat: Re: maslo
Le samedi 8 décembre 2007 a 23:22:50, dans <fjf5fn$tm$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> Witam,
> mam plan zrobienia domowym sposobem masla, teorii nieco liznalem juz z
> archiwum grupy, ale pozostaje jeden niewyjasniony problem... Czy jest w
> ogole sens bawic sie w to dysponujac jedynie smietana sklepowa? Jeszcze pare
> lat temu by mi nie przyszlo do glowy, ze to moze byc problemem, ale nagle
> zadalem sobie pytanie; skad do cholery mozna wziac teraz wiejska smietane w
> miescie?!
> Dzieki za pomoc
Maslo sie robi bardzo latwo ;) - mi sie zdarza najczesciej przy nieco
za dlugim ubijaniu kremowki na bita smietane. Problem w tym ze maslo wychodzi
slodkie :p
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-09 06:12:41
Temat: Re: maslo
"JW" <j...@m...com> wrote in message news:fjf5fn$tm$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> mam plan zrobienia domowym sposobem masla, teorii nieco liznalem juz z
> archiwum grupy, ale pozostaje jeden niewyjasniony problem... Czy jest w
> ogole sens bawic sie w to dysponujac jedynie smietana sklepowa? Jeszcze
> pare lat temu by mi nie przyszlo do glowy, ze to moze byc problemem, ale
> nagle zadalem sobie pytanie; skad do cholery mozna wziac teraz wiejska
> smietane w miescie?!
>
> Dzieki za pomoc :)
Musi być kwaśna i zimna śmietana. Im więcej procentowa, tym więcej masła. Po
zrobieniu mało trzeba wypłukać zimną, czystą wodę poprzez wygniatanie bryły
masła w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając - ma to bezporedni wpływ na smak i
zapach masła oraz na trwałość. Maślanka nadaje się do picia bezpośrednio jak
i w koktajlach owocowych, oraz do ugotowania barszczu białego z koperkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-10 09:58:34
Temat: Re: maslo
Użytkownik "JW" <j...@m...com> napisał w wiadomości
news:fjf5fn$tm$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> mam plan zrobienia domowym sposobem masla, teorii nieco liznalem juz z
> archiwum grupy, ale pozostaje jeden niewyjasniony problem... Czy jest w
> ogole sens bawic sie w to dysponujac jedynie smietana sklepowa? Jeszcze
> pare lat temu by mi nie przyszlo do glowy, ze to moze byc problemem, ale
> nagle zadalem sobie pytanie; skad do cholery mozna wziac teraz wiejska
> smietane w miescie?!
>
> Dzieki za pomoc :)
z "zielonego ryneczku" w Gliwicach
Polecam - 2 razy w tygodniu (o ile sie nie myle w srody i piatki) przyjezdza
babka ktora sprzedaje:
maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac maslo"-
najlepiej pytac kobiety siedzace na ulicy "pod murami" i sprzedajace tam
kwiaty, jarzyny itp)
Mleko (pycha !!! a jak na kwasne zostawisz ... miod w gebie)
smietane, jajka, ser.
Polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-10 14:22:26
Temat: Re: maslo
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fjg12r$s7f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "JW" <j...@m...com> wrote in message
news:fjf5fn$tm$1@inews.gazeta.pl...
>
> Musi być kwaśna i zimna śmietana. Im więcej procentowa, tym więcej
masła. Po
> zrobieniu mało trzeba wypłukać zimną, czystą wodę poprzez wygniatanie
bryły
> masła w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając - ma to bezporedni wpływ na
smak i
> zapach masła oraz na trwałość. Maślanka nadaje się do picia
bezpośrednio jak
> i w koktajlach owocowych, oraz do ugotowania barszczu białego z
koperkiem.
>
Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie musi
być kwaśna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-10 14:49:46
Temat: Re: maslo
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fjjie6$1rt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie musi
> być kwaśna.
Mądry ... ustępuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-10 17:09:58
Temat: Re: maslo@nn pisze:
>> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>> maslo"-
> Co robi? O_o
Oszukuje chcząc.
--
BBjk i chrząc w czcinie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-10 17:10:22
Temat: Re: masloMisiek pisze:
> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
> maslo"-
Co robi? O_o
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-10 17:59:50
Temat: Re: masloBbjk pisze:
> @nn pisze:
>
>>> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>>> maslo"-
>
>> Co robi? O_o
>
> Oszukuje chcząc.
Teraz już rozumiem :D
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-10 19:28:11
Temat: Re: maslo@nn wrote:
> Bbjk pisze:
>
>> @nn pisze:
>>
>>>> maslo (uwaga- baby przyjezdzaja dwie, jedna z nich oszukuje "chczac
>>>> maslo"-
>>
>>
>>> Co robi? O_o
>>
>>
>> Oszukuje chcząc.
>
> Teraz już rozumiem :D
> Ania
Czy mozna inne rzeczy chcząc? i w jaki sposob?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |