| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-12 12:09:33
Temat: mazurek orzechowyProsty jest robocie: 30 dkg mąki, 10 dkg cukru, 12,5 dkg masła ( albo
margaryny), 1 całe jajko oraz rozpuszczone i wymieszane razem: 1 łyżka miodu, 1
łyżeczka sody, 1 łyżka mleka, szczypta soli i aromat waniliowy - zagnieść i do
lodówki.
Potem trzeba przygotować orzechy: 20 dkg łuskanych orzechów włoskich posiekać
dość grubo ( jak połówki grochu); na patelni rozpuścić 10 deko cukru, 12 deko
masła i 2 łyżki miodu; mieszać, aż cukier zupełnie się rozpłynie, wówczas
dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć, to znaczy jakieś 3-5 minut, cały
czas mieszając.
No i czas rozwałkować ciasto, ułożyć w formie, pokryć przysmażonymi
orzechami, wyrównać i piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni.
Najlepiej piec w foremce prostokątnej, wykładając ją papierem do pieczenia.
Aha, NIE robić rantów!!! plaski placek, a na to masa orzechowa. Już Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |