Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mazurek orzechowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

mazurek orzechowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-12 12:09:33

Temat: mazurek orzechowy
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosty jest robocie: 30 dkg mąki, 10 dkg cukru, 12,5 dkg masła ( albo
margaryny), 1 całe jajko oraz rozpuszczone i wymieszane razem: 1 łyżka miodu, 1
łyżeczka sody, 1 łyżka mleka, szczypta soli i aromat waniliowy - zagnieść i do
lodówki.
Potem trzeba przygotować orzechy: 20 dkg łuskanych orzechów włoskich posiekać
dość grubo ( jak połówki grochu); na patelni rozpuścić 10 deko cukru, 12 deko
masła i 2 łyżki miodu; mieszać, aż cukier zupełnie się rozpłynie, wówczas
dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć, to znaczy jakieś 3-5 minut, cały
czas mieszając.
No i czas rozwałkować ciasto, ułożyć w formie, pokryć przysmażonymi
orzechami, wyrównać i piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni.
Najlepiej piec w foremce prostokątnej, wykładając ją papierem do pieczenia.
Aha, NIE robić rantów!!! plaski placek, a na to masa orzechowa. Już Qd



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Prośba o przepis na mazurki.
Święta idą ;-)) długie (P)
P'i tan
Ciasto jablkowe
Maszynka do domowej produkcji lodów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »