« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-05 13:07:29
Temat: międzynarodówkaW czasie okołoświątecznym będę gościć: Francuzkę, jej męża Japończyka i
czwórkę ich dzieci: 17,16,14 i 3 lata. Towarzystwo to mieszka na stałe w
Brukseli ;)
Sugestie kulinarne bardzo mile widziane :)
--
dziekuję, pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-05 14:52:16
Temat: Re: międzynarodówkaUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bqq017$hbq$1@inews.gazeta.pl...
> W czasie okołoświątecznym będę gościć: Francuzkę, jej męża Japończyka i
> czwórkę ich dzieci: 17,16,14 i 3 lata. Towarzystwo to mieszka na stałe w
> Brukseli ;)
Wszystko co polskie: polecam dania barowe: bigos "na wine", flaki, pierogi
ruskie, barszcz ukraiński, płucka na kwaśno, gulasz z serc, kluski śląskie
etc.:)))
To tak na poważnie to kuchnia stropolska, dla takiego towarzystwa to będzie
dopiero "egzotyka". Jeżeli będą na Wigilii to tradycyjnie , U mnie w Galicji
(z naleciałościami dużymi z Wilna i okolic) to karpik, śleżyki, kisiel z
żurawin, śledzie, barszcz czerwony, pierogi z grzybami (mniam,mniam) itd.
Jezeli uroczysty obiad świąteczny: to schab pieczony, ew. kaczka czy gęś
pieczona z jabłkami nadziewana albo jak nie będzie smakować - Pizza Hut i
bedzie internacjonalnie.
Pozdrawiam
--
Grzegorz J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 15:27:06
Temat: Re: międzynarodówkaUżytkownik Grzegorz J. napisał:
>>
> Wszystko co polskie: polecam dania barowe: bigos "na wine", flaki, pierogi
> ruskie, barszcz ukraiński, płucka na kwaśno, gulasz z serc, kluski śląskie
> etc.:)))
Dzięki, ale żadnych płucek ani serc ;/ Wystarczy, że prawie codziennie
babrzę się tym dla psa... ;p
> To tak na poważnie to kuchnia stropolska, dla takiego towarzystwa to będzie
> dopiero "egzotyka". Jeżeli będą na Wigilii to tradycyjnie
Na poważnie, to też tak myslałam, by jak najbardziej 'po polsku'. Czapką
do ziemi :) Na wigilii nie będą. Francuzka mniej więcej wszystko zje,
już to przerabiałam, ale Japończyka będę gościła pierwszy raz i nie mam
pojęcia, co z naszych potraw może się okazać dla niego 'obrzydliwe'.
Planuję bigos - staropolski, bogaty, solidny i barszcz, ale nie
ukraiński, a czysty, z uszkami, na pewno też ryby i owoce morza, by ich
nie przytłoczyć ta ciężkopolszczyzną :) Słodkości będą...
Zastanawiam się, jaki ukłon wykonać w stronę Kioto... Jeśli ktoś tu zna
ciekawe ichnie potrawy, będę zobowiazana za przybliżenie. Choć mam mocne
obawy, że to wyjdzie w stylu, jak dla Greka "ryba po grecku' lub, o
właśnie! :) "śledź po japońsku" dla mieszkańca Kraju Kwitnącej...
, U mnie w Galicji (z naleciałościami dużymi z Wilna i okolic)
Ooo, u mnie też Galicja z naleciałościami Wilna i jeszzcze Lwowa :)
A strudel robisz czasem?
--
pa, Basia Bjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 15:56:27
Temat: Re: międzynarodówkaUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bqq874$7os$1@inews.gazeta.pl...
> Zastanawiam się, jaki ukłon wykonać w stronę Kioto... Jeśli ktoś tu zna
Tu proponuję Sukiyaki (japońska potrawa narodowa) ,Gju kare, albo omlet z
krabami.ewentualnie ryż z imbirem
Przepisy mam jak bedziesz zainteresowana to wyślę na priva albo dam na
grupę
> A strudel robisz czasem?
ja osobiście nie ale mama czasami tak , za to moje świetej pamięci Babcie to
robiły strudle ech, takich do tej pory nie jadłem
pozdrawiam
--
Grzegorz Jankowski - Kraków
kwant<no_spam>@op.pl
GG 2046561
www.kwant-gj.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 16:31:45
Temat: Re: międzynarodówka>
> Zastanawiam się, jaki ukłon wykonać w stronę Kioto... Jeśli ktoś tu zna
> ciekawe ichnie potrawy, będę zobowiazana za przybliżenie. Choć mam mocne
> obawy, że to wyjdzie w stylu, jak dla Greka "ryba po grecku' lub, o
> właśnie! :) "śledź po japońsku" dla mieszkańca Kraju Kwitnącej...
> --
> pa, Basia Bjk
Osobiscie nie podawalabym niczego "po japonsku", bo to tak jakby Japonczyk
uraczyl mnie bigosem.
Jezeli zabawia u Ciebie dluzej, to zorientujesz sie co podawac, ale jezeli
to jedno przyjecie, to w Polsce niech pozna polska kuchnie.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 17:14:24
Temat: Re: międzynarodówkaUżytkownik Grzegorz J. napisał:
> Przepisy mam jak bedziesz zainteresowana to wyślę na priva albo dam na
> grupę
Proszę, jesli priv, to na b...@g...net
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 17:38:44
Temat: Re: międzynarodówka>W czasie okołoświątecznym będę gościć: Francuzkę, jej męża Japończyka i
>czwórkę ich dzieci: 17,16,14 i 3 lata. Towarzystwo to mieszka na stałe w
>Brukseli ;)
>
>Sugestie kulinarne bardzo mile widziane :)
Tak sobie mysle, ze
1)japonczyk juz jest zeuropeizowany, wiec lekkie jedzenie polskie ( hmm, znasz
takie?) bez klopotu
2) kiedys goscilam chinke, malo zeuropeizowana, prychnela: kto robi dzem z
kapusty? na bigos. Natomiast bardzo, ale to bardzo smakowala jej buleczka z
maslem na fasolce szparagowej.
3) wiec moze - m.in. leniwe pierogi z maslem i buleczka, niekoniecznie z
cukrem?
4)takoz pyzy na parze z sosem spod pieczeni - kupisz gotowe, w wersji ekstra
do tego pieczona kaczka z jablkami i modrom kapustom
Generalnie jak ja sie rozumiem, to wszystkie dzieci kochaja kluchy - rodzice
tez zjedza, bo nie beda mieli wyjscia.
I upiecz im placek z kapusta - przepis w archiwum, to tak dla egzotyki
o, golabki beda szalenie egzotyczne, szczegolnie jak je zrobisz z kasza...
Polecam sie, jakby co to pytaj Qd
>
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 17:59:12
Temat: Re: międzynarodówkaUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bqqeh7$1vb$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Grzegorz J. napisał:
>
> > Przepisy mam jak bedziesz zainteresowana to wyślę na priva albo dam na
> > grupę
>
> Proszę, jesli priv, to na b...@g...net
***
wysłałem 3 przepisy na priva
--
Grzegorz Jankowski - Kraków
kwant<no_spam>@op.pl
GG 2046561
www.kwant-gj.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 18:07:08
Temat: Re: międzynarodówkaIna grupę też dam, a co :)
Sukiyaki
200g ryżu, 300g polędwicy, 40g szpiku lub smalcu wieprzowego, 200g
makaronu-wstążki, swieże grzyby, 3 małe cebule, 4 pory, 200g białej kapusty,
200g świeżego szpinaku (mrożony),pędy bambusa z puszki.
Sos
sos sojowy, 200ml wina ryzowego lub białego 10 g cukru pudru, 4 żółtka
ryż zalać wodą tak aby go przykrywała i krótko gotować bez przykrycia. Gdy
zmięknie, przykryć garnek i odstawić w ciepłe miejsce.
Mięso pokrajać jak najcieniej w plastry(wlożyć wcześniej do na 2 godziny do
zamrażarki). Pokrajane mięso ułożyć na szerokiej patelni na środku ułozyc
smalec lub szpik, przykryć folia i wstawić do lodówki. Osobno ugotować
makaron i świeże pokrojone grzyby. Cebulę i por pokrajać w talarki, kapustę
rozebrać, duże liście poprzekrajać na 4 części. Pędy bambusa pokroić. sos
sojowy zagotować z winem , cukrem i klikoma łyżkami zalewy z bambusa i
cukrem. Szpinak przebrać i wypłukać. Umieścić w osobnych miseczkach sos,
jarzyny, grzyby,makaron. W większych miskach - porcje ryżu, mięsa, surowe
żółtka. Teraz każdą porcję przyrządza się osobno. Patelnię wysmarowac
smalcem/szpikiem, krótko obsmażyć 1 porcję mięsa i przełożyć na talerz,
potem dusic makaron 3 min., po czym osobno jarzyny 3 min. Ciepły ryż polać
sosem .
Każdą porcje robi się osobno wg tradycji japońskiej i jest to pracochłonne.
Raz to robiłem ale tylko dla 2 osób - roboty dużo, aha żółteczko jak na
tatara kładziemy na wierzch.
Gju kare
600g zmielonej wołowiny, olej, 20g suszonych grzybów,2 zielone papryki,
curry, 100ml sosu sojowego, sól , pieprz zmielony, 1 cebula, 2 marchewki, 2
ząbki czosnku.
Zmielone mięso obsmażyć na oleju, dodać namoczone grzyby, pokrajene w paski
papryki, dużo curry i sos sojowy. Dodać posiekaną zrumienioną cebulę,
plasterki marchwi i rozgnieciony czosnek Dusić na małym ogniu do miękkości.
Smacznego
Omlet z krabami
1 puszka krabów, 4 jaja, 1 łyżka wina ryżowego lub białego, 1 łyżeczka sosu
sojowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka zielonego groszku 1 łyżka oleju.
Osączone kraby wymieszać z razmąconymi jajami, winem , sosem sojowym, mąką i
zielonym groszkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju omlety i pokroić w kwadraty.
Pychota.
pozdrawiam
--
Grzegorz Jankowski - Kraków
kwant<no_spam>@op.pl
GG 2046561
www.kwant-gj.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-05 18:11:31
Temat: Re: międzynarodówka1. Nie podawaj sledzia! japonczycy zajadajacy sie surowymi rybami nie jedza
sledzi bo im smierdza.
2. Ryba musi byc nienagannie swieza, najlepiej morska
3. Sosow nie zaprawiaj maka
4. Skosnooki mieszkajacy w Belgii przyzwyczajony jest dokuchni walonskiej
albo flamandzkiej. Jesli do tej ostatniej, to bigosem nie zrobisz zadnego
wrazenia, bo w belgii nazywaja go zuurkool.
5. Podaj wedzone szynki albo poledwice na delikatnej salacie i nie zapomnij
o grzybach marynowanych. Prawdziwe wedzonki tam nie istnieja
6. Dobra zupa grzybowa z prawdziwkow w Belgii kosztuje fortune. Podaj
7. Zamiast ziemniakow podaj roznego rodzaju kasze. Pamietaj jednak ze dla
cudzoziemca kasza jaglana jest dziwnym zapachem
8. Zapomnij o ryzu i brukselce
9. obowiazkowo makowiec
10. Sos chrzanowy. japonczycy znaja "wasabi"wiec w takiej postaci zrobisz im
niespodzianke
11. Koniecznie dziczyzne. W Belgii "dziczyzna"pochodzi z hodowli, wiec to
beda inne doznania smakowe.
12. Podaj wodki. Nie biale, ale te stare i dobre, a na zachodzie nie znane -
orzechowke, jarzebiak, starke.... Dobierz je smakowo do potraw
13. Powidla sliwkowe i wisniowe. Rozkosz w gebie. I nie zapomnij o miodach
sosnowych, lipowych, i o miodach pitnych. To rodzima specjalnosc
14. Ptasie mleczko. Koniecznie. Reszte odpusc. W belgii maja najlepszych
bomboniarzy w europie
15. Zsiadle mleko i ogorek kiszony, ale z tym moga byc problemy
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |