Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia migdaly w kruchym torcie krakowskim

Grupy

Szukaj w grupach

 

migdaly w kruchym torcie krakowskim

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-25 10:24:26

Temat: migdaly w kruchym torcie krakowskim
Od: "Malek Iwona" <i...@c...at> szukaj wiadomości tego autora

Kochani,
mam prosbe i pytanie zwiazane z dodawaniem migdalow do ciasta kruchego w
przepisie jest informacja aby byly to zmielone obrane ze skorki migdaly, a
takich nigdzie nie moge dostac, nie wiem czy mozna je zastapic migdalami
zmielonymi ale ze skorka, czy bedzie to rzutowalo zdecydowanie na smak
ciasta, nie wchodzi tez w rachunbe mielenie obranych poniewaz po prostu nie
mam czym ich zmielic


Kaczucha

Oto przepis (zaczerpniety z Wrutalnej Kuchni

http://www.kuchnia.3miasto.pl/4870.htm

Kruchy tort krakowski

12 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.
Ciasto:
250 g maki,
170 g masla,
100 g obranych i zmielonych migdalow,
4 zoltka,
100 g cukru pudru,
1/2 laski utluczonej wanilii.
Masa morelowa:
200 g gestej morelowej konfitury,
4 bialka,
100 g cukru pudru.
Lukier:
100 g cukru pudru,
100 g przetartej konfitury morelowej,
1 lyzka soku z cytryny.
Inne:
migdaly do przybrania.

1. Make z maslem i cukrem posiekac ostrym nozem. Dodac zoltka, migdaly,
wanilie
i szybko zagniesc ciasto.
2. W tortownicy wylozonej pergaminem upiec 5 cienkich blatow ciasta
jednakowej
wielkosci (niezbyt zrumienionych). Blaty wyjmowac z tortownicy, gdy
przestygna, gdyz latwo sie lamia.
3. Przygotowac mase: bialka ubic z 1 lyzka cukru pudru na sztywna piane,
polaczyc z konfitura przetarta przez sito i reszta cukru. Wstawic naczynie z
bialkami do naczynia z gotujaca sie woda. Ubijac na parze, az masa bedzie
sztywna.
4. Ostudzone blaty posmarowac masa. Ulozyc jeden na drugim, formujac tort.
5. Skladniki na lukier dokladnie utrzec i rozsmarowac na torcie. Zanim
lukier
zaschnie, przybrac polowkami obranych migdalow. Odstawic tort przynajmniej
na 1 dzien w chlodne miejsce.
- Tort krakowski jest tym lepszy, im dluzej postoi. Mozna go wiec upiec na
3-4 dni przed Swietami Wielkanocnymi.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ryz dmuchany - ciasteczka
naczynie do kiełkowania
a moze kapustka do swinki :)
Ryba w tomacie :)
[OT] netykieta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »