Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia murzynek z pretensjami

Grupy

Szukaj w grupach

 

murzynek z pretensjami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-21 04:24:08

Temat: murzynek z pretensjami
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

oto genialny MZ i bardzo prosty przepis mojej mamy na murzynek, ktory
udaje piernik (dlatego z pretensjami):

1/2 kostki margaryny
2 jaja
szklanka cukru
2 szklanki maki
2-3 lyzki kakao
cukier wanilinowy
3-4 lyzki dzemu /albo powidel sliwkowych/
szklanka kwasnego mleka lub kefiru
lyzka sody oczyszczonej
lyzeczka przyprawy do piernikow
ew. posiekane orzechy wedle uznania

tluszcz stopic. dodac pozostale skladniki, zmiksowac, na koncu dodajac
mleko wymieszane z soda i piec ok 40 min w temperaturze ok.200 C.

smaczego i wesolych swiat. wszystkiego wam cieplego na ten ziab.

kamila
--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-21 20:21:45

Temat: Re: murzynek z pretensjami
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



kamila slawinska wrote:

> oto genialny MZ i bardzo prosty przepis mojej mamy na murzynek, ktory
> udaje piernik (dlatego z pretensjami):

[...]

>
> lyzeczka przyprawy do piernikow

Co wchodzi w sklad takiej przyprawy? Jakie proporcje?
Musze zrobic swoja, bo tu nie dostane....

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-21 22:42:37

Temat: Re: murzynek z pretensjami
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena Bassett" <m...@w...net> a écrit dans le message news:
3...@w...net...
>
> Co wchodzi w sklad takiej przyprawy? Jakie proporcje?
> Musze zrobic swoja, bo tu nie dostane....
>

Imbir, cynamon, galka, gozdzik !!!

Ewunia
(dumna, ze pierwsza !)

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-22 19:36:38

Temat: Re: murzynek z pretensjami
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 21 Dec 2001 12:21:45 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>Co wchodzi w sklad takiej przyprawy? Jakie proporcje?

o proporcjach nic neistety nei moge powiedziec, ale na mojej
neunerlei fuer lebkuchen, produkcji neimieckiej sklad jest
nastepujacy: cynamon, gozdziki, kardamon, kolendra, galka i kwat
muszkatalowy, anyz, pimento, skorka cytrynowa.

serdecznosci na swieta,
kamila
--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-27 03:39:27

Temat: Re: murzynek z pretensjami/Bardzo dobre ciasto
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



kamila slawinska wrote:

> oto genialny MZ i bardzo prosty przepis mojej mamy na murzynek, ktory
> udaje piernik (dlatego z pretensjami):
>
> 1/2 kostki margaryny
> 2 jaja
> szklanka cukru
> 2 szklanki maki
> 2-3 lyzki kakao
> cukier wanilinowy
> 3-4 lyzki dzemu /albo powidel sliwkowych/
> szklanka kwasnego mleka lub kefiru
> lyzka sody oczyszczonej
> lyzeczka przyprawy do piernikow
> ew. posiekane orzechy wedle uznania
>
> tluszcz stopic. dodac pozostale skladniki, zmiksowac, na koncu dodajac
> mleko wymieszane z soda i piec ok 40 min w temperaturze ok.200 C.
>
> smaczego i wesolych swiat. wszystkiego wam cieplego na ten ziab.

Zrobilam to ciasto, z lekka zmieniajac ilosci, i wyszlo naprawde swietne.
Gdybym nie dodala przypraw, to byloby to bardzo dobre czekoladowe ciasto.
A oto moje zmiany: (prosze zwrocic uwage na ilosc sody w oryginale -
wydalo mi sie za duzo)

100 gr masla
2 jaja
220 gr cukru
300 gr maki
60 gr czekolady
4 lyzki dzemu wisniowego
220 ml. maslanki
2 lyzeczki sody oczyszczanej
1 lyzeczka przypraw (w rownej ilosci zmieszane gozdziki, imbir, galka
muszkatolowa, cynamon i allspice)
Forme wysmarowac maslem i wysypac maka.
Tluszcz stopic z czekolada, dodac reszte, zmiksowac, na koncu dodajac
maslanke wymieszana z soda i piec ok 40 min w temperaturze 200 C.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 01:18:47

Temat: Re: murzynek z pretensjami/Bardzo dobre ciasto
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 26 Dec 2001 19:39:27 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>Zrobilam to ciasto, z lekka zmieniajac ilosci, i wyszlo naprawde swietne.
>Gdybym nie dodala przypraw, to byloby to bardzo dobre czekoladowe ciasto.
>A oto moje zmiany: (prosze zwrocic uwage na ilosc sody w oryginale -
>wydalo mi sie za duzo)

ciesze sie okropnie, ze ci smakowalo - swoja droga, sprobuje kiedys
upiec twoja wersje,jesli tylko uda mi sie zdobyc godna zaufania
maslanke. kakakowe jednakowoz tez jest grzechu warte, a co do sody, to
czy 2 lyzeczki to nie to samo, co plaska lyzka stolowa?

czy potraktowalas ciasto jakims lukrem? znakomicie mu robi lukier na
rumie, albo polewa czekoladowa...

pozdrowienia,
kamila
--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 03:28:01

Temat: Re: murzynek z pretensjami/Bardzo dobre ciasto
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



kamila slawinska wrote:

> On Wed, 26 Dec 2001 19:39:27 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
> wrote:
> >Zrobilam to ciasto, z lekka zmieniajac ilosci, i wyszlo naprawde swietne.
> >Gdybym nie dodala przypraw, to byloby to bardzo dobre czekoladowe ciasto.
> >A oto moje zmiany: (prosze zwrocic uwage na ilosc sody w oryginale -
> >wydalo mi sie za duzo)
>
> ciesze sie okropnie, ze ci smakowalo - swoja droga, sprobuje kiedys
> upiec twoja wersje,jesli tylko uda mi sie zdobyc godna zaufania
> maslanke. kakakowe jednakowoz tez jest grzechu warte, a co do sody, to
> czy 2 lyzeczki to nie to samo, co plaska lyzka stolowa?
>
> czy potraktowalas ciasto jakims lukrem? znakomicie mu robi lukier na
> rumie, albo polewa czekoladowa...

Zrobilam to ciasto drugi raz, uzywajac 90 gr czekolady (ale jestem rozpustna)
i mieszajac maslanke z soda doslownie w ostatniej chwili, bo wybucha w
oczach...ciasto pieklam w fornie z kominkiem, i po upieczeniu pokrylam bita
smietana ze stabilizatorem. Bylo pyszne, jeszcze lepsze, niz pierwszy raz.
Acha, 1 lyzka stolowa = 3 lyzeczki do herbaty.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 07:38:18

Temat: Re: murzynek z pretensjami/Bardzo dobre ciasto
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 29 Dec 2001 19:28:01 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:

>Zrobilam to ciasto drugi raz, uzywajac 90 gr czekolady (ale jestem rozpustna)
>i mieszajac maslanke z soda doslownie w ostatniej chwili, bo wybucha w
>oczach...ciasto pieklam w fornie z kominkiem, i po upieczeniu pokrylam bita
>smietana ze stabilizatorem. Bylo pyszne, jeszcze lepsze, niz pierwszy raz.

oj, chyba by ci smakowala moja babka czekoladowa, bardzo podobny
przepis (podawalam kilka dni temu), a czekolady jeszcze wiecej - cala
tabliczka! :)
czy dajesz do tego tarta czekolade twarda czy taka sypka, do
rozrabiania i picia?

pozdrowienia,
kamila

--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 16:48:26

Temat: Re: murzynek z pretensjami/Bardzo dobre ciasto
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



kamila slawinska wrote:
oj, chyba by ci smakowala moja babka czekoladowa, bardzo podobny

> przepis (podawalam kilka dni temu), a czekolady jeszcze wiecej - cala
> tabliczka! :)
> czy dajesz do tego tarta czekolade twarda czy taka sypka, do
> rozrabiania i picia?

Podaj jeszcze raz. A czekolade uzywalam normalna, z bloku, roztopilam ja razem z
maslem.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-30 21:22:56

Temat: Re: murzynek z pretensjami/Bardzo dobre ciasto
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 30 Dec 2001 08:48:26 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>Podaj jeszcze raz.

alez prosze:
20 dag masla
25 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 jaj
aromat ulubiony ( ja uzywam waniliowego albo arakowego)
1 lyzeczka sproszkowanego cynamonu
15 dag siekanych orzechow laskowych
15 dag maki zmieszanej z 3 lyzeczkami proszku do pieczenia
10 dag tartej gorzkiej czekolady
15 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny

maslo i cukier ucierac dodajac stopniowo jajka +sok z cytryny albo
aromat, + cynamon, nastepnie dodac posiekane orzechy. po dokladnym
wymieszaniu dosypac make z proszkiem do pieczenia, nastepnie dodac
utarta na tarce twarda czekolade. forme wysmarowac maslem, posypac
bulka tarta. wstawic forme do piekarnika i piec w temperaturze
180-200 C okolo 60 minut. polukrowac lukrem z 15 dag cukru pudru
roztartego na zimno z sokiem cytrynowym.

upieklam taka wczoraj z przeznasczeniem na sylwestra, ale moj slubny
zjadl jej juz pol, zanim zdazyla do konca ostygnac...

pozdrowienia,
kamila


--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Karp pieczony
Ramzesie drogi dziekuje za piernik !!!
Re: pif paf/przepis i rady
zupa ze zsiadłego mleka
duzo milosci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »