Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: pif paf/przepis i rady

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: pif paf/przepis i rady

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-02 23:34:38

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



MechaGodzilla wrote:
>
> strzelilam sobie w leb.
> resztkami sil pragne oswiadczyc
> MECHCIA NIE UMIE ROBIC MIELONYCH!!!! ZNOWU NIE WYSZLY.

Ale co to znaczy nie wyszly?
Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu. Tluszczu (pol
na pol maslo z olejem) musi byc tyle, zeby sie babelkowalo miedzy
mielonymi.
Ja robie tak:
1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
1/2 kg mielonej wieprzowiny
1 duze lub 2 male jaja
2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka maggi
2 lyzki posiekanego koperku lub pietruszki
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka soli

bulka tarta

maslo i olej do smazenia

wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az gladkie i
klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm, splaszczac na
talerzu z buleczka i smazyc po obu stronach na malym ogniu.

Wariant nr.2 wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az
gladkie i klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm,
kulki klasc na patelni bez obtaczania w buleczce, obsmazyc ze wszystkich
stron na malym ogniu, podlac patelnie woda i dusic 20 minut. Do
duszacych sie kulek dodac zezlocona cebule i posmazone grzyby. Podawac z makaronem.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-03 06:23:20

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C33990E.6651F8F@west.net...
> Ale co to znaczy nie wyszly?
> Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
> zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
> rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu. Tluszczu (pol
> na pol maslo z olejem) musi byc tyle, zeby sie babelkowalo miedzy
> mielonymi.
> Ja robie tak:
> 1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
> 1/2 kg mielonej wieprzowiny
> 1 duze lub 2 male jaja
> 2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego
> 2 lyzki sosu sojowego
> 1 lyzka maggi
> 2 lyzki posiekanego koperku lub pietruszki
> 1 lyzeczka pieprzu
> 1 lyzeczka soli
>
> bulka tarta
>
> maslo i olej do smazenia
>
> wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az gladkie i
> klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm, splaszczac na
> talerzu z buleczka i smazyc po obu stronach na malym ogniu.
>
> Wariant nr.2 wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az
> gladkie i klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm,
> kulki klasc na patelni bez obtaczania w buleczce, obsmazyc ze wszystkich
> stron na malym ogniu, podlac patelnie woda i dusic 20 minut. Do
> duszacych sie kulek dodac zezlocona cebule i posmazone grzyby. Podawac z
makaronem.
>
> Magdalena Bassett

ja robilam prawi tak jak pisze Magda.
poza tym mialam mieso kupne wieprzowo-wolowe.
ale wsztystko dalam (kiedys sie nie udawaly z powodu oszczednosci na
namoczonym pieczywie).
nie dalam tylko koperku czy natki.

eeeeeeeeeeeeeee
Mechcia garkotluk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 07:53:50

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>ja robilam prawi tak jak pisze Magda.
>poza tym mialam mieso kupne wieprzowo-wolowe.
>ale wsztystko dalam (kiedys sie nie udawaly z powodu oszczednosci na
>namoczonym pieczywie).
>nie dalam tylko koperku czy natki.
>
>eeeeeeeeeeeeeee
>Mechcia garkotluk
>

Mechcia - a ile tej soli dalas? Moze one po prostu byly mdle bo
malo slone i pieprzne?

ciocia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 08:24:47

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mechcia - a ile tej soli dalas? Moze one po prostu byly mdle bo
> malo slone i pieprzne?

Ja juz pisalam do Kasi, ze uwazam, ze te wszystkie nieszczescia to przez
kupne mieso, jakby sama mielila to wiedzialaby co je a w tym kupnym moze byc
wszystko.
Dawno temu jeden jedyny raz w zyciu kupilam gotowca a jak zaczelam
smazyc...mieszkania nie moglam dowietrzyc, wszystko poszlo do smieci maz byl
bez obiadu. Nigdy wiecej nie popelnilam tego bledu.

pozdroweczka
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 08:38:34

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>
>> Mechcia - a ile tej soli dalas? Moze one po prostu byly mdle bo
>> malo slone i pieprzne?
>
>Ja juz pisalam do Kasi, ze uwazam, ze te wszystkie nieszczescia to przez
>kupne mieso, jakby sama mielila to wiedzialaby co je a w tym kupnym moze byc
>wszystko.

no ale Basiu wiesz, co Mechcia powie - ze nie ma maszynki...a
moze juz kupila a ja przegapilam? musze powiedziec ze moja
plastikowa nabyta metoda kupna w lecie w ojczyznie pojdzie chyba
jakiemus dziecku do zabawy - ze przxemiele paluszki niema obawy -
kawalkow kotletow schabowych usmazonych nie przemielaila ta
zaraza...nie owiac juz o tym, ze przyssawka zwyczajnie nie chce
dzialac , a imadlo co i raz wyskakiwalo...sama czesc mielaca
przeskakiwala przez kawalki miesa...chyba tylko nadzieniu ruskich
da rade, a do tego to naprawde nie potrzebuje trzymac osobnej
machiny, wiec to cos - ADIEU!! A nie AU REVOIR! Nie chce jej
widziec!!

Krysia - jak sami widzicie,calkiem nowa na nowy rok...
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 09:01:21

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> no ale Basiu wiesz, co Mechcia powie - ze nie ma maszynki...a
> moze juz kupila a ja przegapilam?



Chyba nadal nie ma, ale na pewno w Szczecinie sa sklepy z taka maszyna,
wybierasz pasujacy Ci kawalek i mila pani go mieli ( jesli w mojej dziurze
maja taka maszyne to w Szczecinie tez musza).
Ja generalnie nie ufam gotowcom i choc od dawna nie kupuje miesa, to nie
przypuszczam zeby cos sie specjalnie na lepsze zmienilo i obawiam sie ze do
takiego paczkowanego miesa wrzucaja wszystko, ble ;-((

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 11:21:36

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

i obawiam sie ze do
>takiego paczkowanego miesa wrzucaja wszystko, ble ;-((
>
>pozdrawiam
>Basia
>

zdaje sie, ze wrzucaja wsciekle krowy...
ja od wielu lat uzywam jedynie mielonego wieprzowego, jakos mi
strawniej wchodzi

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 16:58:11

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 02 Jan 2002 15:34:38 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:


>Ale co to znaczy nie wyszly?
>Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
>zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
>rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu.

Dokladnie - maly ogien to polowa sukcesu


>1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
>1/2 kg mielonej wieprzowiny
>1 duze lub 2 male jaja
>2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego

ciach

>Magdalena Bassett

Chyba wkladam glowe pod topor ale ja nie uzywam chleba/bulki do
robienia mielonych (jedynie do panierki). Wyrabiam mieso i pozostale
skladniki rekoma - na wyczucie - jak sie nie rozpada w rekach to sie
nie rozpadnie na patelni - robie mielone z mieszanek wolowo -
wieprzowych , wieprzowo - indykowych i wszystkich trzech na raz tez
(trzeba bylo zamrazalnik oczyscic ;-))


Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 17:21:11

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



"Art(Gruby)" wrote:
> nie rozpadnie na patelni - robie mielone z mieszanek wolowo -
> wieprzowych , wieprzowo - indykowych i wszystkich trzech na raz tez
> (trzeba bylo zamrazalnik oczyscic ;-))

Ja tez mieszam indycze z wolowym, jest to bardzo dobra mieszanka, tylko
wolowe musi byc wtedy tluste, bo ten indyk to gwizdze po zebach, taki
chudy. Najbardziej lubie mielone z mieszanki wolowo-wieprzowo-jagniecej.
Chleb uzywam do srodka, ale za to czesto nie panieruje na zewnatrz.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-03 17:24:51

Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: "Ania Derejski" <a...@v...ca> szukaj wiadomości tego autora


"Art(Gruby)" wrote

>
> Chyba wkladam glowe pod topor ale ja nie uzywam chleba/bulki do
> robienia mielonych (jedynie do panierki). Wyrabiam mieso i pozostale
> skladniki rekoma - na wyczucie - jak sie nie rozpada w rekach to sie
> nie rozpadnie na patelni - robie mielone z mieszanek wolowo -
> wieprzowych , wieprzowo - indykowych i wszystkich trzech na raz tez
> (trzeba bylo zamrazalnik oczyscic ;-))
>
>
Bez bulki sa bardzo zbite, twarde. W smaku napewno dobre
ale tekstura nie ta. Ja dodaje czasemzamiast bulki starte surowe ziemniaki
i w tedy obowiazkowo zmiazdzony czosenek.
pozdrawiam Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa ze zsiadłego mleka
duzo milosci
jaka zmywarka?
O Swietach, czesc II
Wigilijne potrawy z grzybów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »