Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pif paf/przepis i rady
Date: Thu, 3 Jan 2002 07:23:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <a10td8$7f7$1@news.tpi.pl>
References: <a0vu4r$mp9$1@news.tpi.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: dhcp17.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1010039017 7655 213.25.201.17 (3 Jan 2002 06:23:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Jan 2002 06:23:37 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89883
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C33990E.6651F8F@west.net...
> Ale co to znaczy nie wyszly?
> Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
> zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
> rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu. Tluszczu (pol
> na pol maslo z olejem) musi byc tyle, zeby sie babelkowalo miedzy
> mielonymi.
> Ja robie tak:
> 1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
> 1/2 kg mielonej wieprzowiny
> 1 duze lub 2 male jaja
> 2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego
> 2 lyzki sosu sojowego
> 1 lyzka maggi
> 2 lyzki posiekanego koperku lub pietruszki
> 1 lyzeczka pieprzu
> 1 lyzeczka soli
>
> bulka tarta
>
> maslo i olej do smazenia
>
> wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az gladkie i
> klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm, splaszczac na
> talerzu z buleczka i smazyc po obu stronach na malym ogniu.
>
> Wariant nr.2 wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az
> gladkie i klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm,
> kulki klasc na patelni bez obtaczania w buleczce, obsmazyc ze wszystkich
> stron na malym ogniu, podlac patelnie woda i dusic 20 minut. Do
> duszacych sie kulek dodac zezlocona cebule i posmazone grzyby. Podawac z
makaronem.
>
> Magdalena Bassett
ja robilam prawi tak jak pisze Magda.
poza tym mialam mieso kupne wieprzowo-wolowe.
ale wsztystko dalam (kiedys sie nie udawaly z powodu oszczednosci na
namoczonym pieczywie).
nie dalam tylko koperku czy natki.
eeeeeeeeeeeeeee
Mechcia garkotluk
|