Data: 2002-01-03 06:23:20
Temat: Re: pif paf/przepis i rady
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C33990E.6651F8F@west.net...
> Ale co to znaczy nie wyszly?
> Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
> zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
> rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu. Tluszczu (pol
> na pol maslo z olejem) musi byc tyle, zeby sie babelkowalo miedzy
> mielonymi.
> Ja robie tak:
> 1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
> 1/2 kg mielonej wieprzowiny
> 1 duze lub 2 male jaja
> 2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego
> 2 lyzki sosu sojowego
> 1 lyzka maggi
> 2 lyzki posiekanego koperku lub pietruszki
> 1 lyzeczka pieprzu
> 1 lyzeczka soli
>
> bulka tarta
>
> maslo i olej do smazenia
>
> wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az gladkie i
> klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm, splaszczac na
> talerzu z buleczka i smazyc po obu stronach na malym ogniu.
>
> Wariant nr.2 wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az
> gladkie i klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm,
> kulki klasc na patelni bez obtaczania w buleczce, obsmazyc ze wszystkich
> stron na malym ogniu, podlac patelnie woda i dusic 20 minut. Do
> duszacych sie kulek dodac zezlocona cebule i posmazone grzyby. Podawac z
makaronem.
>
> Magdalena Bassett
ja robilam prawi tak jak pisze Magda.
poza tym mialam mieso kupne wieprzowo-wolowe.
ale wsztystko dalam (kiedys sie nie udawaly z powodu oszczednosci na
namoczonym pieczywie).
nie dalam tylko koperku czy natki.
eeeeeeeeeeeeeee
Mechcia garkotluk
|