Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!newsfeed.online.be!sn-xit-01!sn-xit-02!supernews.com!sie
nna.impulse.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pif paf/przepis i rady
References: <a0vu4r$mp9$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 40
Date: Wed, 02 Jan 2002 15:34:38 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1010014531 4.33.132.12 (Wed, 02 Jan 2002 15:35:31 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 02 Jan 2002 15:35:31 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88691
Ukryj nagłówki
MechaGodzilla wrote:
>
> strzelilam sobie w leb.
> resztkami sil pragne oswiadczyc
> MECHCIA NIE UMIE ROBIC MIELONYCH!!!! ZNOWU NIE WYSZLY.
Ale co to znaczy nie wyszly?
Jesli kulki w srodku wybuchaja, tzn. smazysz na za goracej patelni, i
zewnetrzna powloka miesa sie zestala, utwardza, wiec srodek, ktory sie
rozszerza podczas smazenia, wybucha. Smaz na malym ogniu. Tluszczu (pol
na pol maslo z olejem) musi byc tyle, zeby sie babelkowalo miedzy
mielonymi.
Ja robie tak:
1/2 kg mielonej wolowiny (10% tluszczu, czyli bardzo chuda)
1/2 kg mielonej wieprzowiny
1 duze lub 2 male jaja
2 kawalki chleba bez skory namoczonego w wodzie i odcisnietego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka maggi
2 lyzki posiekanego koperku lub pietruszki
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka soli
bulka tarta
maslo i olej do smazenia
wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az gladkie i
klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm, splaszczac na
talerzu z buleczka i smazyc po obu stronach na malym ogniu.
Wariant nr.2 wszystkie skladniki wymieszac i wyrobic reka jak ciasto, az
gladkie i klejliwe. Mokrymi rekoma formowac kulki wielkosci 2-3 cm,
kulki klasc na patelni bez obtaczania w buleczce, obsmazyc ze wszystkich
stron na malym ogniu, podlac patelnie woda i dusic 20 minut. Do
duszacych sie kulek dodac zezlocona cebule i posmazone grzyby. Podawac z makaronem.
Magdalena Bassett
|