| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-01 12:09:36
Temat: musse au chocolateJak przyrządzić musse au chocolate? Co trzeba aby go przygotować? Z czym
najlepiej podać? Ile ma kalori?
Tobiasz J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-03 00:47:31
Temat: Re: musse au chocolateTobi Van Kenobi wrote:
> Jak przyrządzić musse au chocolate? Co trzeba aby go przygotować? Z
> czym najlepiej podać? Ile ma kalori?
>
> Tobiasz J.
Mousse au chocolat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-03 07:31:29
Temat: Re: musse au chocolateAnia Nieszkowska <n...@n...fr> wrote:
> Tobi Van Kenobi wrote:
> > Jak przyrządzić musse au chocolate? Co trzeba aby go przygotować? Z
> > czym najlepiej podać? Ile ma kalori?
> >
> > Tobiasz J.
> Mousse au chocolat
Ciesze sie, ze tu zostalas!
Wiec teraz, skoro juz wiemy o co chodzi, to przepis:
150 g. czekolady kuchennej roztapiamy na lazni wodnej po czym dodajemy
80 g. masla. Mieszamy, az osogniemy jednolita konystencje i szybko
dodajem mieszajac 2 duze zoltka. Oddzielnie ubijamy 3 bialka na sztywna
piane, dodajemy 25 g cukru pudru i lyzeczke cukru waniliowego. Mieszamy
z masa czekoladowa. Rozkladamy do wybranych miseczek i chlodzimy w
lodowce przez 12 godzin.
Wladyslaw
Wladylslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-03 10:52:06
Temat: Re: musse au chocolate
Użytkownik "Tobi Van Kenobi" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bge3g5$4k1$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak przyrządzić musse au chocolate? Co trzeba aby go przygotować? Z czym
> najlepiej podać? Ile ma kalori?
>
Wiesz co w googlu znalazlam taki oto przepis (niestety o kaloriach ani mru
mru moim zdaniem pewnie dosc sporo :)))) ):
Autor:Zolza (z...@a...net)
Temat:Mousse au chocolat - glownie dla Herbatki
View this article only
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2000/04/13
Herbatko apetyczna,
udalo mi sie odkopac w starym zeszycie przepis na mus czekoladowy i spiesze
podac.
Potrzebujemy: 200 gram czekolady - moim zdaniem najlepiej wziac gorzka,
mozna tez 50/50 z mleczna, bron boze sama mleczna!; 6 calych jajek, jedna
lyzeczka cukru waniliowego, 1 lyzka masla. Oryginalny przepis podawal 1
lyzke ciemnego rumu, natomiast kiedys w porywie szalenstwa zastapilam go
likierem Cointreau, gorzko-pomaranczowym, i efekt byl rownie dobry.
Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy razem z cukrem waniliowym.
Czekolade najpierw lamiemy, potem siekamy jak najdrobniej. Maslo
rozpuszczamy w rondelku na parze. Do tego daodajemy czekolade i mieszamy az
sie calkowicie rozpusci, wlewamy alkohol.
Bialka ubijamy na calkowicie sztywna piane.
Do masy czekoladowej dodajemy utarte zoltka + 1 lyzke piany. Bardzo
starannie mieszamy. Nastepnie dokladamy reszte piany, mieszamy delikatnie
ale starannie.
Nakladamy do miseczek, w ktorych bedziemy podawac. Chowamy do lodowki na co
najmniej 1.5 godziny. Lodowke nalezy owinac lancuchem, zamknac na klodke i
chyba najlepiej wyjsc z domu, zeby nie podjadac.... Samo wylizanie garnka
rozbudza apetyt w sposob nieludzki.
Podane proporcje wystarczaja na 6 osob srednio zertych, w przypadku
zatwardzialych milosnikow czekolady i dobrego zarcia radze jednak zrobic z
tej ilosci tylko 4 porcje.
I nie myslec o tym, ile przybedzie centymetrow, tylko zjesc....
Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |