Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nowoczesna kuchnia...

Grupy

Szukaj w grupach

 

nowoczesna kuchnia...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-11 10:50:20

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: "mamqa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "galapaga" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:aqo10j$aff$1@foka.acn.pl...

> pól kg sera

Jakiego sera??

--
Mam(q)a


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-11 11:47:59

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "galapaga" <g...@b...pl>

Witam grupe,
Tak nieczesto sie udzielam, ale mysle, ze zaskocze Was rewelacja, mianowicie
na urodziny wczoraj dostalam piekna ksiazke kucharska Nowoczesna Kuchnia
Domowa, wydanie z 1937 roku. To z rodzinnej biblioteki, ale przepisy sa
cudowne. Niniejszym oswiadczam, ze raz po raz bede umieszczac co ciekawsze w
opisie.
++++++++++++++
Nawet nie wiesz, jak Ci zazdroszcze :-)))))

+++++++++++++++++++
A na poczatek
"madrzyki z sera" :)))
pól kg sera
3 zóltka
2 jaja
10dkg cukru
skorka cytryny
4 lyzki masla
1/4 l smietany
10 dkg cukru
2 ziemniaki gotowane
Ser w dobrym gatunku zemlec, utrzec z zoltkami, z cukrem i skorka cytrynowa,
zrobic z tej masy male placuszki ktore w srodku nacisnac palcem, posmarowac
je jajkiem i usmazyc na masle. podac osobno smietane ubita z cukrem.

Rany Julek, to naprawde 'brzmi' smakowicie.
Chyba jutro zejde na dol po ser.
Jesli sily dopisza, to zrobie :-)
Podawaj wiecej takich smakowitosci :-!
Pozdrowka
Barbara



---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.417 / Virus Database: 233 - Release Date: 2002.11.08


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 12:25:16

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: Katarzyna Kulpa <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Nov 2002 11:33:57 -0500, galapaga <g...@b...pl> wrote:
[...]
: skorka cytryny
[mniam]

a jak sie preparuje domowym sposobem skorke z cytryny? czy wystarczy okroic
z cytryny, czy nalezy smazyc w cukrze?

kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 16:33:57

Temat: nowoczesna kuchnia...
Od: "galapaga" <g...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam grupe,
Tak nieczesto sie udzielam, ale mysle, ze zaskocze Was rewelacja, mianowicie
na urodziny wczoraj dostalam piekna ksiazke kucharska Nowoczesna Kuchnia
Domowa, wydanie z 1937 roku. To z rodzinnej biblioteki, ale przepisy sa
cudowne. Niniejszym oswiadczam, ze raz po raz bede umieszczac co ciekawsze w
opisie.
A na poczatek

"madrzyki z sera"
:)))

pól kg sera
3 zóltka
2 jaja
10dkg cukru
skorka cytryny
4 lyzki masla
1/4 l smietany
10 dkg cukru
2 ziemniaki gotowane
Ser w dobrym gatunku zemlec, utrzec z zoltkami, z cukrem i skorka cytrynowa,
zrobic z tej masy male placuszki ktore w srodku nacisnac palcem, posmarowac
je jajkiem i usmazyc na masle. podac osobno smietane ubita z cukrem.


mniam mniam





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 16:55:47

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: "galapaga" <g...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

bialego oczywiscie, w dobrym gatunku to oznacza tlusciutkiego bialego
AGa


"mamqa" <m...@w...pl> wrote in message news:aqo20d$cm0$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "galapaga" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:aqo10j$aff$1@foka.acn.pl...
>
> > pól kg sera
>
> Jakiego sera??
>
> --
> Mam(q)a
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 19:03:20

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> a jak sie preparuje domowym sposobem skorke z cytryny? czy wystarczy okroic
> z cytryny, czy nalezy smazyc w cukrze?
>
Cytryne wez, wymyj, znajdz tarke do warzyw - najlepiej skorke sciera sie ta z
najdrobniejszymi oczkami - prosto do ciasta masy.
nie wolno scierac bialej skorki bo ona jest b. gorzka.

Iza

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 19:05:09

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> a jak sie preparuje domowym sposobem skorke z cytryny? czy wystarczy okroic
> z cytryny, czy nalezy smazyc w cukrze?
>
Cytryne wez, wymyj, znajdz tarke do warzyw - najlepiej skorke sciera sie ta z
najdrobniejszymi oczkami - prosto do ciasta masy.
nie wolno scierac bialej skorki bo ona jest b. gorzka.

Iza

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 19:11:17

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "galapaga" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:aqo10j$aff$1@foka.acn.pl...
[...]

> 2 ziemniaki gotowane
> Ser w dobrym gatunku zemlec, utrzec z zoltkami, z cukrem i skorka
cytrynowa,
> zrobic z tej masy male placuszki ktore w srodku nacisnac palcem,
posmarowac
> je jajkiem i usmazyc na masle. podac osobno smietane ubita z cukrem.

Hmmm ..przepraszam, ze pytam.. ale do czego sa te ziemniaki??

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-30 05:06:57

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net>
>
> a jak sie preparuje domowym sposobem skorke z cytryny? czy wystarczy okroic
> z cytryny, czy nalezy smazyc w cukrze?
>

Kasiu, najepiej zetrzec skorke z jednej lub kilku cytryn i utrzec ja z cukrem [mozna
to zrobic podobnie, jak sie uciera
kogel-mogel], nastepnie nalezy wlozyc do malego sloiczka, zakrecic i do lodowki.
Niewielka ilosc brana do ciasta daje wspanialy aromat swiezej skorki cytryny.
Smacznego :-)
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.423 / Virus Database: 238 - Release Date: 2002.11.27


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-30 07:25:18

Temat: Re: nowoczesna kuchnia...
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:0a1401c2982e$7c3ff8c0$c39a1ed9@home68z1dftw81..
.
>
> Kasiu, najepiej zetrzec skorke z jednej lub kilku cytryn i utrzec ja z
cukrem [mozna to zrobic podobnie, jak sie uciera
> kogel-mogel], nastepnie nalezy wlozyc do malego sloiczka, zakrecic i do
lodowki.
> Niewielka ilosc brana do ciasta daje wspanialy aromat swiezej skorki
cytryny.

Bardzo dziękuję Basiu, bo mnie też się przyda ta wiedza :-)).

Pozdrawiam, Stokrotka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Linda wrocil - pilotem go...
zupa-krem z cieciorki
Aigrettes serowe - problemy
FAQ ???
Receptury

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »