| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-12 13:09:53
Temat: nypponCzy slyszal ktos o takim szwedzkim przysmaku jak NYPPON? Jest to kleik
z owocow dzikiej rozy - ciekawa jestem czy ktos zetknal sie z tym w
Polsce?
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-12 22:03:14
Temat: "nypon" nie nyppon
"Agnes" <a...@k...pl> skrev i meddelandet
news:915824$8vp$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Czy slyszal ktos o takim szwedzkim przysmaku jak NYPPON? Jest to kleik
> z owocow dzikiej rozy - ciekawa jestem czy ktos zetknal sie z tym w
> Polsce?
Kleik to to nie jest... W Szwecji nazywa to sie zupa (nyponsoppa). Sa to
ugotowane, przetarte owoce dzikiej rozy, z cukrem, woda i maka ziemniaczana,
by nie byl to kompot ;-)
Przepis z ksiazki (nie sprawdzalam go!):
NYPONSOPPA (ZUPA Z DZIKIEJ ROZY)
2 dl (ca 100g) suszonych skorek z dzikiej rozy
1 litr wody
1 lyzka stolowa maki ziemniaczanej
ca 1/2 dl cukru
1) Moczyc przez kilka godzin, suszone skorki z dzikiej rozy, w polowie
ilosci wody
2) Gotowac je w tej samej wodzie do miekkosci (od kilku do 30 minut)
3) Rozdrobnic mikserem lub przetrzec przez sito
4) Rozmieszac make ziemniaczana z odrobina zimnej wody
5) Zagotowac reszte wody, zdjac garnek z ognia
6) Dodac do goracej wody mieszanke roztwor maki ziemniaczanej (punkt4),
mieszac
7) Dodac przetarty mus (punkt3) i cukier
8) Schlodzic
Podawac na cieplo lub zimno.
Pozdrawiam, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |