Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))

Grupy

Szukaj w grupach

 

od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-04 18:19:00

Temat: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tropiąc slalomem po przepastnym archiwum prk pigwę i pigwowca, z racji ze
pan Mikołaj, znaczy sie listonosz, przytachał mi przesyłkę miłą i niezwykle
wonną, trafiłam na wzmiankę o owym właśnie: " serniku Misiczki zajebistym".
Niestety link do przepisu nie działa. Pewnie ze starości sie mu padło.
A ja bardzo proszem, ktokolwiek widział, ktokolwiek ma, bardzo proszem się z
Sową podzielić przepisem.
Bo tak mnie to zaintrygowało, że mi język ucieknie z chciwości. :-)


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// Jeśli czegoś obsesyjnie szukasz,
Twój umysł przefiltruje rzeczywistość w taki sposób,
że znajdziesz to wszędzie /// 3,14 ///


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-04 18:28:40

Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Od: "misiczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhuh2k$5s9$1@inews.gazeta.pl...

> Bo tak mnie to zaintrygowało, że mi język ucieknie z chciwości. :-)

Przepis poniżej (jest też na mojej stronie www). Nie używaj tego określenia
na "z" bo Cię tu zaraz ktoś z grupy opierniczy ;) Była kiedyś już mała
afera o nazwę tego sernika na grupie :)))

A przy okazji - nie wiesz, czy gdzieś w sieci są przepisy Nigelli?

Sernik


Nie wiem, czy u Ciebie można kupić serek "Toska" w dużych, 450-gramowych
opakowaniach. Jeśli nie, to spróbuj zrobić sernik z sera trzykrotnie (co
najmniej) mielonego. Nadaje się też do tego ser Campiny w takim wielkim 900
gramowym pudle. W serze nie może być grudek, to musi być gładka masa, ale
odradzam serki homogenizowane.
Co do herbatników to polecam Leibnitza, te maślane. Z innych też robiłam,
ale nie było to już takie smaczne. Sernik wychodzi genialnie łatwo w
malakserze, inaczej nie próbowałam :))))
Składniki:
300 gramów herbatników
300 gramów masła ( kostka 200 gramowa + pół kostki)
900 gramów serka
3 jajka
3/4 szklanki cukru lub nawet tylko pół jak to lubi mało słodki
2 cukry waniliowe

SPÓD
Do malaksera wrzucam herbatniki i miksuję aż będą wyglądały jak piasek
:-))). Potem dodaję roztopione w garnuszku masło (200 gramów) . Miksuje
nadal, aż się ładnie wszystko wymiesza. Wykładam na spód tortownicy.
Ugniatam łyżką. Nie trzeba nawet wykładać formy pergaminem czy folią, chyba
że tak wolisz.

WIERZCH:

Do malaksera wrzucam ser i dodaję cukier normalny i waniliowy. Miksuję.
Dodaję masło (nie roztopione). Miksuję. Dodaję trzy żółtka
i miksuję. Dodaję trzy białka ubite na pianę i miksuję. Niektórzy nie
"wmiksowują" tej piany tylko mieszają delikatnie, ale według mnie, jest on
wtedy zbyt pulchny (wiem, że to dziwnie brzmi ;-) i bardzo się kruszy.
Masa jest dość "wodnista" , nie należy się tym przejmować.
Wylewam masę na spód herbatnikowy.Wsadzam na godzinę do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni C.

Sernik po wyciągnięciu z piekarnika moze sprawiać wrażenie nieupieczonego,
ale nie nalezy sie tym martwić, jeśli wierzch jest złocisty, wszystko
powinno być OK. Po godzinie wyciągam i ostrożnie wynoszę na balkon (zimą).
Latem trzeba najpierw ostudzić a potem wsadzić do lodówki na 6-8 godzin.
Nie należy się skusić wczesniej na "próbowanie", bo on jest niedobry na
ciepło. MUSI się te kilka godzin w lodówce chłodzić.
Najlepiej sernik upiec wieczorem i na całą noc włożyć do lodówki.

Można go zrobić bez spodu kruchego - też jest niezły.

Nie należy robić do niego polewy, bo to tylko pogarsza smak sernika, który
jest PYSZNYYYYYY, MNIAAAAAAAAAM. Podobny sernik podaja
w knajpie T.G.I. Fridays z polewą truskawkową . Ja czasem układam po
upieczeniu na wierzchu poprzecinane na pół truskawki. Też niezłe :-)
Należy trzymać sernik w lodówce, bo w ciepłym pomieszczeniu robi się
niesmaczny i ma tendencje do rozpływania się.

--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka

"Kobiety rzadko wybaczają temu, kto forsuje okazję,
ale nigdy temu, kto pomija sposobność" Molier
http://leslawa-ignaszewska.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-04 18:30:19

Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Od: "misiczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "misiczka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhuhm3$8sj$1@inews.gazeta.pl...

> A przy okazji - nie wiesz, czy gdzieś w sieci są przepisy Nigelli?

Po POLSKU! :)

--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka

Na miłość nie ma lekarstwa - jeno pocałunek i uścisk, i leżeć razem.
Przywarłszy do siebie nagimi ciałami. (Longos )
http://leslawa-ignaszewska.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-04 18:39:17

Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "misiczka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhuho0$997$1@inews.gazeta.pl...

>> A przy okazji - nie wiesz, czy gdzieś w sieci są przepisy Nigelli?
>
> Po POLSKU! :)

Ooo, Misiczk kochana, wielkie dzięki. wiedziałam ze gdzieś masz przepisy
na swoich stronach, ale nigdy nie widziałam tam słowa na z ;), to myślałam
że to cos innego. :)
Widziałam chyba Toskę, więc sobie poradzę.

Niestety nie wiem czy gdzieś są przepisy Nigelli po polsku, tez bym chciała
jakoś w komplecie, bo jestem leń i nie chce mi się wydłubywać pojedynczych z
googli.

BTW, a kiedy jest jej program w TV? Raz trafiłam przypadkiem i tyle.

--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
/// Jeśli czegoś obsesyjnie szukasz,
Twój umysł przefiltruje rzeczywistość w taki sposób,
że znajdziesz to wszędzie /// 3,14 ///


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-04 18:47:43

Temat: Re: od pigwy do sernika - "zajebistego". :)))
Od: "misiczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dhui8m$c0l$1@inews.gazeta.pl...

> BTW, a kiedy jest jej program w TV? Raz trafiłam przypadkiem i tyle.

Tu masz ramówkę TVN STYLE http://tvnstyle.pl/
O ile dobrze pamiętam, robiłaś tę sałatę z surowymi jajkami i serem?
Napisz, czy czuć te jajka jak się to je? Bo najpierw się "napaliłam" na ten
przepis, ale jak potem myślałam o tych jajkach, to jakoś "nie teges" mi się
robiło ;)

A za mną chodzi tort bezowy z bitą śmietaną. O rany, jak o nim myślę, to
dostaję ślinotoku :)) Też Nigelli przepis. A ostatnio robiła ciasto z
mandarynek... Chyba zacznę zapisywać te przepisy i robić :)

--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka

Życie to ciekawość. Jeśli nie jesteś ciekawy,
oznacza to, że leżysz w trumnie
http://leslawa-ignaszewska.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

swieze figi
Zalewa wileńska
(OT) Dziś w TVN
Scypek
Co do zupy rybnej?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »