Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia olej czy smalec?

Grupy

Szukaj w grupach

 

olej czy smalec?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 60


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2011-04-03 20:48:09

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 2 Kwi, 20:28, mal wrote:
> [...]
> http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a
_nie_margaryny.html

Jak widzę taki tekst
[quote]Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
ryb i ssaków morskich. Właś-nie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
koordynację ruchową oraz układ odpornościowy. Ich niedobór powoduje
nadpobudliwość psychoruchową dzieci, czyli ADHD, depresję, demencję
starczą, a prawdopodobnie także inne choroby neurologiczne.[/quote]

to się zastanawiam, jak to się stało, że nauczyłam się czytać i pisać?
Bo moi przodkowie dopiero od XIX w. mieli możliwość zdobycia zwierząt
morskich.
No i bardziej filozoficznie, zastanawia mnie fakt, że na stolcu
polskim siadali wychowani z daleka od morza, a nie np. gdańszczanie.
To kto tu miał większe predyspozycje "mózgowe"?
Już nie mówię o tym, że znane mi narody łykające owoce morza od
pokoleń, wykazują słabe opanowanie psychoruchowe.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2011-04-03 23:06:53

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka wrote:

> On 2 Kwi, 20:28, mal wrote:
>> [...]
>> http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a
_nie_margaryny.html
>
> Jak widzę taki tekst
> [quote]Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
> tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
> ryb i ssaków morskich. Właś-nie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
> budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
> koordynację ruchową oraz układ odpornościowy. Ich niedobór powoduje
> nadpobudliwość psychoruchową dzieci, czyli ADHD, depresję, demencję
> starczą, a prawdopodobnie także inne choroby neurologiczne.[/quote]
>
> to się zastanawiam, jak to się stało, że nauczyłam się czytać i pisać?
> Bo moi przodkowie dopiero od XIX w. mieli możliwość zdobycia zwierząt
> morskich.
> No i bardziej filozoficznie, zastanawia mnie fakt, że na stolcu
> polskim siadali wychowani z daleka od morza, a nie np. gdańszczanie.
> To kto tu miał większe predyspozycje "mózgowe"?
> Już nie mówię o tym, że znane mi narody łykające owoce morza od
> pokoleń, wykazują słabe opanowanie psychoruchowe.

A tacy Szwajcarzy na przykład. Do morza kawał drogi, wsuwają ten swój ser na
1000x sposobów a są słynni z tego, że są baaaardzo wolni. Nadpobudliwych
szwajcarów nie widziałem. No i są niegłupi. I pamiętają swoje numery kont i
przelicznik SFr do głównych walut świata w sędziwym wieku.

Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2011-04-04 07:15:19

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

>> Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
>> tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
>> ryb i ssaków morskich. Właśnie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
>> budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
>> koordynację ruchową oraz układ odpornościowy.

A ja słyszałem, że w mózgu znajduje się bardzo dużo cholesterolu.
Więc jak to z tym jest?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2011-04-04 08:17:32

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 3 Kwi, 22:48, JaMyszka <f...@g...com> wrote:

> Jak widzę taki tekst
> [quote]Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
> tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
> ryb i ssaków morskich. Właś-nie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
> budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
> koordynację ruchową oraz układ odpornościowy. Ich niedobór powoduje
> nadpobudliwość psychoruchową dzieci, czyli ADHD, depresję, demencję
> starczą, a prawdopodobnie także inne choroby neurologiczne.[/quote]
>
> to się zastanawiam, jak to się stało, że nauczyłam się czytać i pisać?
> Bo moi przodkowie dopiero od XIX w. mieli możliwość zdobycia zwierząt
> morskich.

Skrót myślowy wkradł się w tekst, ponieważ te kwasy tłuszczowe są nie
tylko z mięsie ryb i ssaków morskich. Skądinąd najszlachetniejsze są
właśnie tylko tam.
Czytać i pisać można nauczyć się szparko jedząc masło, pijąc mleko.
Niekoniecznie halibuty i węgorze :-) Ale pewnie karmiąc się takowymi
od maleńkości - potencjalnie byłoby wśród nas więcej noblistów...

> No i bardziej filozoficznie, zastanawia mnie fakt, że na stolcu
> polskim siadali wychowani z daleka od morza, a nie np. gdańszczanie.

Heweliusz, Kopernik rybami nie gardzili i mieli je w zasięgu ręki.

> To kto tu miał większe predyspozycje "mózgowe"?
> Już nie mówię o tym, że znane mi narody łykające owoce morza od
> pokoleń, wykazują słabe opanowanie psychoruchowe.

Do Twojej filozofii należy jeszcze dorzucić inny czynnik na
"nieruchawość" pożeraczy krewetek: klimat.

pozdrawiam

mal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2011-04-04 16:29:06

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article
<8...@1...goog
legroups.com>,
JaMyszka <f...@g...com> wrote:

> On 2 Kwi, 20:28, mal wrote:
> > [...]
> > http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a
_nie_margaryny.html
>
> Jak widzę taki tekst
> [quote]Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
> tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
> ryb i ssaków morskich. Właś-nie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
> budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
> koordynację ruchową oraz układ odpornościowy. Ich niedobór powoduje
> nadpobudliwość psychoruchową dzieci, czyli ADHD, depresję, demencję
> starczą, a prawdopodobnie także inne choroby neurologiczne.[/quote]
>
> to się zastanawiam, jak to się stało, że nauczyłam się czytać i pisać?
> Bo moi przodkowie dopiero od XIX w. mieli możliwość zdobycia zwierząt
> morskich.

To gdzie oni biedacy mieszkali? Gdzieś na stepach w centralnej Azji?

Władyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2011-04-05 08:34:29

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 4 Kwi, 01:06, Waldemar Krzok wrote:
> [...]
> A tacy Szwajcarzy na przykład. Do morza kawał drogi, wsuwają ten swój ser na
> 1000x sposobów a są słynni z tego, że są baaaardzo wolni. Nadpobudliwych
> szwajcarów nie widziałem. No i są niegłupi. I pamiętają swoje numery kont i
> przelicznik SFr do głównych walut świata w sędziwym wieku.

O! O! O!
;D

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2011-04-05 11:02:31

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 4 Kwi, 10:17, mal wrote:
> On 3 Kwi, 22:48, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
>
> > Jak widzę taki tekst
> > [quote]Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
> > tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
> > ryb i ssaków morskich. Właś-nie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
> > budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
> > koordynację ruchową oraz układ odpornościowy. Ich niedobór powoduje
> > nadpobudliwość psychoruchową dzieci, czyli ADHD, depresję, demencję
> > starczą, a prawdopodobnie także inne choroby neurologiczne.[/quote]
> > [...}
> Skrót myślowy wkradł się w tekst, ponieważ te kwasy tłuszczowe są nie
> tylko z mięsie ryb i ssaków morskich. Skądinąd najszlachetniejsze są
> właśnie tylko tam.

Jakoś odnoszę dziwne wrażenie, że Twój tekst ma inną treść niż przeze
mnie przytoczony cytat.
Gdzie tu, więc, skrót myślowy? Ba, powiedziałabym nawet, że w moim
cytacie są tezy wprowadzające w błąd. I to powinno być
karalne! ...heheee...

> Czytać i pisać można nauczyć się szparko jedząc masło, pijąc mleko.
> Niekoniecznie halibuty i węgorze :-) Ale pewnie karmiąc się takowymi
> od maleńkości - potencjalnie byłoby wśród nas więcej noblistów...

O, ciekawy wniosek:)
Czyli żywiąc się tak samo do późnej starości, człowiek nie obniża
swojego potencjału intelektualnego?
;)

> > No i bardziej filozoficznie, zastanawia mnie fakt, że na stolcu
> > polskim siadali wychowani z daleka od morza, a nie np. gdańszczanie.
> Heweliusz, Kopernik rybami nie gardzili i mieli je w zasięgu ręki.

No tak, ale do kostek króla dosięgali?
;)

> > To kto tu miał większe predyspozycje "mózgowe"?
> > Już nie mówię o tym, że znane mi narody łykające owoce morza od
> > pokoleń, wykazują słabe opanowanie psychoruchowe.
> Do Twojej filozofii należy jeszcze dorzucić inny czynnik na
> "nieruchawość" pożeraczy krewetek: klimat.

Tia...
A potem po tej sjeście ręce to już same im chodziły;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2011-04-05 11:04:27

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 4 Kwi, 18:29, "Władysław Łoś" wrote:
> [...]
> > to si zastanawiam, jak to si sta o, e nauczy am si czyta i pisa ?
> > Bo moi przodkowie dopiero od XIX w. mieli mo liwo zdobycia zwierz t
> > morskich.
> To gdzie oni biedacy mieszkali? Gdzie na stepach w centralnej Azji?

No masz...
Ale dobrze, że mi przypomniałeś tę starą kulturę chińską ;))

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2011-04-05 16:23:28

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Diabełson <h...@s...org> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-04 09:15, jagr pisze:
>>> Źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów
>>> tłuszczowych EPA i DHA o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze
>>> ryb i ssaków morskich. Właśnie te kwasy tłuszczowe są naturalnym
>>> budulcem mózgu, stymulują pamięć, koncentrację, chęć do nauki,
>>> koordynację ruchową oraz układ odpornościowy.
>
> A ja słyszałem, że w mózgu znajduje się bardzo dużo cholesterolu.
> Więc jak to z tym jest?
>
>

są różne rodzaje steroli w tym i cholesterol, to że w mózgu jest ich
dużo, nie oznacza że to źle. Jest tzw dobry i zły cholesterol, nie chce
mi się teraz guglać, sam to zrób

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2011-04-05 16:47:51

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Diabełson <h...@s...org> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-03-06 13:38, Julia pisze:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi o
> to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
> dziękuje i pozdrawiam
>
>

dobry olej, nie znam smalcu od 25 lat, wszystko na tym smażę, a co do
rozwalonej wątroby od smażeniu na oleju - jestem żywym przykładem na to,
że to bzdura. Potwierdzają to bardzo dokładne badania, jakie ostatnio
przeszedłem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ikselko, pamiętasz?
Smaki i zapachy Wołynia
Robot kuchenny?
zamarzniete piwo
Pytanie do technologa(ow) zywnosci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »