| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-07-12 08:31:21
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?Anna 'Akna' Strzyżewska wrote:
>>są różne oliwy z przyprawami i naprawdę nie mam pojęcia, co ci smakowało.
>>Możesz próbować z następującymi przyprawami:
>>czosnek
>>chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
>>pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
>
>
> Pozwolę sobie zadać 2 pytanka:
> Po jakim czasie oliwa nabierze odpowiedniego aromatu ?(czosnek)
parę dni. Osobiście nie lubię czosnkowego smaku oleju czy oliwy i dodaję
takowy świeży, ale inni tak lubiom ;-)
> Dlaczego należy uważać na piperynę i kapsaicynę?
bo piperyna to jest alkaloid, który powoduje ostrość pieprzu a
kapsaicyna to samo w przypadku papryki. Oba alkaloidy są rozpuszczalne w
tłuszczu. W efekcie ta oliwa może wyjść ostrzejsza niż się chciało.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-07-12 18:08:51
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?On Tue, 12 Jul 2005 09:14:07 +0200, "Anna 'Akna' Strzyżewska"
<akna[nospam]@gazeta.pl> wrote:
>Po jakim czasie oliwa nabierze odpowiedniego aromatu ?(czosnek)
Jak dodasz bezposrednio przed spozyciem, tez bedzie dobre, w koncu
sosy salatkowe rzadko sie przyrzadza z duzym wyprzedzeniem niz
salatke.
Wlasnie, moczenia chleba w oliwie nauczylam sie od Wlochow
nakazujacych nie znoszacym sprzeciwu glosem "Bania pane, bania pane"
(maczaj chleb) podczas jedzenia surowek
(np. salata+oliwa+sol+ewentualnie_jakies_ziolo+czasem_oce
t_winny).
--
Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-07-13 21:42:44
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?gregorius napisał(a):
>>wróżka ma niestety wychodne, a szklana kula w naprawie...
>>
>>są różne oliwy z przyprawami i naprawdę nie mam pojęcia, co ci
>>smakowało. Możesz próbować z następującymi przyprawami:
>>
>>estragon
>>bazylia
>>czosnek
>>chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
>>tymianek
>>majeranek
>>pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
>>
>>możesz popróbować różne kombinacje. Zioła prowansalskie też są niezłe w
>>całości.
[...]
> Lubie po-eksperymentowac i
> zrobie to z przyprawami o ktorych piszesz.
Nie rób tego bezkrytycznie, niektóre z ww przypraw nie chodza w parze.
;-0
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-07-14 08:03:14
Temat: Re: oliwa do maczania chleba-ma ktos przepis?JerzyN wrote:
>>> estragon
>>> bazylia
>>> czosnek
>>> chili (uważać, bo kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach)
>>> tymianek
>>> majeranek
>>> pieprz w kulkach (to samo: piperyna rozpuszcza się w tłuszczu)
>>>
>>> możesz popróbować różne kombinacje. Zioła prowansalskie też są niezłe w
>>> całości.
>
> [...]
>
>> Lubie po-eksperymentowac i
>> zrobie to z przyprawami o ktorych piszesz.
>
>
> Nie rób tego bezkrytycznie, niektóre z ww przypraw nie chodza w parze.
zgadza się. Estragon zostawiłbym solo. Zioła prowansalskie i chili
pasują razem, ale więcej bym też nie dawał (chyba, że czosnek, ale jak
pisałem, wolę świeży). Pieprz można dać prawie do wszystkiego, ale nie
trzeba. Do prób organoleptycznych zrobiłbym na twoim miejscu oliwę z
różnymi przyprawami, ale tylko jedna przyprawę na raz w małych
porcyjkach i potem je mieszać w różnych kombinacjach i zobaczyć co
przypasuje.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |