« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-08 08:36:57
Temat: nalewka - w czym przygotowac i jakas ogolna zasada1. Czesc przepisow wspomina o gasiorze. Ale skoro nie ma fermentacji to nie
moze byc szczelny sloik?
2. Jedne przepisy wskazuja aby owoce zasypac cukrem i potem kombinowac cos z
alkoholem a inne odwrotnie, tzn najpier owoce mocza sie w alkoholu a potem
po odfiltrowaniu nalezy dopiero zasypac je cukrem i jak sie rozpuszcza,
powstaly "sok" zmieszac z powstalym wczesniej aromatycznym alkoholem.
A moze wybor konkretnego sposobu wynikuje konkretnym rezultatem?
Bede wdzieczny za info.
Pozdrawiam,
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-08 10:38:39
Temat: Re: nalewka - w czym przygotowac i jakas ogolna zasadaPawel schrieb:
> 1. Czesc przepisow wspomina o gasiorze. Ale skoro nie ma fermentacji to nie
> moze byc szczelny sloik?
Naturalnie, ze moze. Wiecej: jesli zalewasz owoce, to nawet polecalbym
bardziej te sloiki. Gasiory tylko o szerokich szyjkach. Strasznie trudno
jest wydobyc owoce z winnych gasiorow.
>
> 2. Jedne przepisy wskazuja aby owoce zasypac cukrem i potem kombinowac cos z
> alkoholem a inne odwrotnie, tzn najpier owoce mocza sie w alkoholu a potem
> po odfiltrowaniu nalezy dopiero zasypac je cukrem i jak sie rozpuszcza,
> powstaly "sok" zmieszac z powstalym wczesniej aromatycznym alkoholem.
Albo powstala esenscje alkoholowa rozcienczyc woda cukrowa do wymaganej
mocy. Mozna tez wycisniete soki wymieszac z alkoholem. Tak jest
najlatwiej. Z tymi nalewkami, to co kraj to obyczaj a czesciej co dom to
tradycja. Sprobuj, raz tak raz inaczej i sam ocen. Ja zalewam owoce
(czesto lekko potluczone) alkoholem. I dopiero po odcedzeniu mieszam z
woda cukrowa.
>
> A moze wybor konkretnego sposobu wynikuje konkretnym rezultatem?
I tak, i nie. Wiele zalezy od jakosci owocow, mocy alkoholu. Najlepiej
zdobadz to:
http://www.galion.com.pl/domowe-piwa-cydry-wina-nale
wki-likiery-kremy.htm
O tej ksiazce dowiedzialem sie na tej grupie (ba! dostalem od Alka
Klosiewicza) i jest moim zdaniem, najlepsza pozycja traktujaca o nalewkach.
>
> Bede wdzieczny za info.
>
> Pozdrawiam,
>
> Pawel
>
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-12 14:08:28
Temat: Re: nalewka - w czym przygotowac i jakas ogolna zasadacześć
ja robiłam w zeszłym roku na czereśniach w zwykłaym 5 litrowym słoju, który
dojrzewał sobie raz w słońcu raz w cieniu i wyszła pyszna.
Piotem zakorkowałam w butelki pojakichś tam winach a korek dla pewności (
był dziurawiony korkociagiem) owinęłam folią spozywczą i na lezaka do
ciamnej szafki w kuchni.
Kasia-Rzeszów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |