| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-21 20:55:41
Temat: Re: oliwa do smazenia?>czy mozna smazyc, piec na oliwie? gdzies mi sie obilo o uszy, ze nie jest to
>zdrowe, ale brakuje mi szczegolowych informacji...
>
To zalezy na jakiej.
oliwa z oliwek rzeczywiscie nie jest najlepsza do smazenia - ta do salatek,
sosu vinegrete, itp.
Do smazenia sa dobre inne oliwy - ja uzywam oliwy z pestek winogron, jest
rewelacyjna.
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-21 20:56:21
Temat: oliwa do smazenia?czy mozna smazyc, piec na oliwie? gdzies mi sie obilo o uszy, ze nie jest to
zdrowe, ale brakuje mi szczegolowych informacji...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-21 22:41:34
Temat: Re: oliwa do smazenia?Oliwy z pierwszego tłoczenia szkoda trochę do smażenia.
Lepsze sa oliwy tłoczone na gorąco.
Generalnie smażenie na oliwie powinno odbywac sie w niższej temp. niz na
oleju i trwac krócej.
Wg moich informacji z pestek winogron tłoczy sie jednak olej(bardzo smaczny
i dobry).
Powodzenia przy rondlach!
Irek
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a53mkh$v5f$1@pingwin.acn.pl...
> czy mozna smazyc, piec na oliwie? gdzies mi sie obilo o uszy, ze nie jest
to
> zdrowe, ale brakuje mi szczegolowych informacji...
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-22 07:32:04
Temat: Re: oliwa do smazenia?
"ireknow" <i...@i...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:a53t3k$5je$1@onyx.icpnet.pl...
> Oliwy z pierwszego tłoczenia szkoda trochę do smażenia.
> Lepsze sa oliwy tłoczone na gorąco.
> Generalnie smażenie na oliwie powinno odbywac sie w niższej temp. niz na
> oleju i trwac krócej.
> Wg moich informacji z pestek winogron tłoczy sie jednak olej(bardzo
smaczny
> i dobry).
> Powodzenia przy rondlach!
> Irek
>
Ale kisiel jest moj!!!
tez Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-22 07:57:21
Temat: Re: oliwa do smazenia?
> To zalezy na jakiej.
> oliwa z oliwek rzeczywiscie nie jest najlepsza do smazenia - ta do
salatek,
> sosu vinegrete, itp.
> Do smazenia sa dobre inne oliwy - ja uzywam oliwy z pestek winogron, jest
> rewelacyjna.
> Monisia
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
Potwierdzam, ja również smażę na oliwie z pestek winogron i uważam że jest
super,
mam wrażenie że lepiej zachowuje się w wysokiej temperaturze od oleju:-)
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-22 17:27:55
Temat: Re: oliwa do smazenia?
Użytkownik "Irek Zablocki" <i...@w...de> napisał w wiadomości
news:a54tn3$ogo$01$1@news.t-online.com...
>
> "ireknow" <i...@i...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:a53t3k$5je$1@onyx.icpnet.pl...
> > Oliwy z pierwszego tłoczenia szkoda trochę do smażenia.
> > Lepsze sa oliwy tłoczone na gorąco.
> > Generalnie smażenie na oliwie powinno odbywac sie w niższej temp. niz na
> > oleju i trwac krócej.
> > Wg moich informacji z pestek winogron tłoczy sie jednak olej(bardzo
> smaczny
> > i dobry).
> > Powodzenia przy rondlach!
> > Irek
> >
> Ale kisiel jest moj!!!
>
> tez Irek
>
OK! ale pod warunkiem że bedzie z wiśniami.
też Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-23 18:27:42
Temat: Re: oliwa do smazenia?powszechna opinia odradza smażyć na oliwie extra virgine z dwóch powdów:
ekonomicznych (niedyskutowalne) oraz z powodu stosunkowo niskiej temperatury
"dymienia", co jest faktem, jeżeli chcesz coś usmażyć w wyższych
temperaturach (np. smażenie w głebokim tłuszczu lub mięsa - ja do mięs
stosuję mieszankę oliwy extra i zwykłej, ewentualnie oleju). Doskonale
nadaje się natomaist do smażenia (czy wręcz podgrzewania) w niższych
temperaturach (np. warzywa na sposób europejski, nie chiński). Jak
potrzebujesz olej bardziej wytrzymały polecam arachidowy lub z pestek
winogron, no i sezamowy, ale to jeszcze droższe od oliwy i nadzywczaj
specyficzne (ale spróbuj kiedyś rybę, mniam).
V.
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a53mkh$v5f$1@pingwin.acn.pl...
> czy mozna smazyc, piec na oliwie? gdzies mi sie obilo o uszy, ze nie jest
to
> zdrowe, ale brakuje mi szczegolowych informacji...
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 09:07:48
Temat: Re: oliwa do smazenia?Wy tu się kłócicie a tu "Rena" <r...@p...pl> tak mądrze pisze:
> czy mozna smazyc, piec na oliwie? gdzies mi sie obilo o uszy, ze nie
> jest to zdrowe, ale brakuje mi szczegolowych informacji...
generalna zasada: nie smażyć na olejach na zimno tłoczonych (extra virgin
na przykład). można smażyć na rafinowanych i oliwie np. sansa czy pomace.
czy odpowiedź jest satysfakcjonująca? :-)
--
wojma:t <w...@o...pl> gramy: 'bjork - vespertine'
_|_|_|_|p|i|c|t|u|r|e|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
_|_|
_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| http://piksele.vege.pl
_|_|_|_|e|l|e|m|e|n|t|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
_|_|
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 09:08:59
Temat: Re: oliwa do smazenia?Wy tu się kłócicie a tu "Dorunia" <d...@w...pl> tak mądrze pisze:
> mam wrażenie że lepiej zachowuje się w wysokiej temperaturze od
> oleju:-)
tak dla informacji: najsłabiej pali się olej arachidowy. jest w marketach
za około 10 w puszkach metalowych. chińczycy w wokach na nim smażą.
--
wojma:t <w...@o...pl> gramy: 'bjork - vespertine'
×
you cannot leave TO: field blank
http://piksele.vege.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 18:04:14
Temat: Re: oliwa do smazenia?> generalna zasada: nie smażyć na olejach na zimno tłoczonych (extra virgin
> na przykład).
tylko wazne pytanie - dlaczego nie mozna? no bo, ze nie mozna i juz, to
nikogo nie przekona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |