Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia orzechy wloskie - przepisy

Grupy

Szukaj w grupach

 

orzechy wloskie - przepisy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-07 15:46:28

Temat: orzechy wloskie - przepisy
Od: Michwelt <m...@...ah.o-o.com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
elementem jest orzech włoski?

I ogólniej: czy orzechy włoskie można ucierać na tarce (oczywiście
wyłuskane), czy nie nadają się do tego?

--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-07 15:51:43

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Michwelt" <m...@...ah.o-o.com> wrote in message
news:1kbfzb4e8yesq.dlg@michwelt.michwelt...
> Witam,
>
> Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
> elementem jest orzech włoski?
>
> I ogólniej: czy orzechy włoskie można ucierać na tarce (oczywiście
> wyłuskane), czy nie nadają się do tego?

Nadają się - trzeba wcześniej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę (z jąder) -
jest gorzka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-07 15:52:06

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Orzechówka z zielonych orzechów to jest to!
Dokładnego przepisu nie pamiętam ale na pewno można coś wygoglać.

--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-07 16:02:53

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Szymuś" <pwdi_@_friko3.onet.pl> wrote in message
news:taoprexricvo.dlg@Szymus.pwdi...
> Orzechówka z zielonych orzechów to jest to!
> Dokładnego przepisu nie pamiętam ale na pewno można coś wygoglać.

Orzechy włoskie zbierane koniec czerwca - poczatek lipca w fazie mlecznej
dojrzałości. posiekać ze skorupami i zalać wódką i spirtem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-07 17:28:53

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Michwelt wrote:

> Witam,
>
> Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
> elementem jest orzech włoski?
>

Tort orzechowy
Ciastka orzechowe
Orzechy prazone w cukrze
Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
Orzechowka

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-07 20:03:40

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett pisze:
> Michwelt wrote:
>> Witam,
>> Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
>> elementem jest orzech włoski?
[...]
> Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
[...]

Nie znam, poproszę o przepis.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-07 20:42:30

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:

> Magdalena Bassett pisze:

>> Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
>
> [...]
>
> Nie znam, poproszę o przepis.
> pozdr. Jerzy


http://food.yahoo.com/recipes/epicurious/233012/cran
berry-walnut-upside-down-cake

Daj znac, jesli potrzebne tlumaczenie.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-07 20:49:51

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett pisze:
> Jerzy Nowak wrote:
>> Magdalena Bassett pisze:
>>> Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
>> [...]
>> Nie znam, poproszę o przepis.
> http://food.yahoo.com/recipes/epicurious/233012/cran
berry-walnut-upside-down-cake

Ciekawe, nie powiem.

> Daj znac, jesli potrzebne tlumaczenie.

Daję, ile to jest w C, 350 degrees F?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-08 00:12:10

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak wrote:


> Daję, ile to jest w C, 350 degrees F?
> ;-)
> pozdr. Jerzy


Jak przeliczyc F na C? odjac 32, podzielic przez 9 i pomnozyc przez 5.
No i widzisz, jakie latwe? :) odpowiedz: 177.7°C

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-09 12:27:44

Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
Od: Krystyna Chiger <k...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Michwelt napisał:
(...)mentem jest orzech włoski?
>
> I ogólniej: czy orzechy włoskie można ucierać na tarce (oczywiście
> wyłuskane), czy nie nadają się do tego?
>
Nie podjęłabym się tego :) Orzechy do tortu orzechowego, gdzie zastępują
mąkę i trzeba ich dość dużo, mielę w maszynce do mięsa. Ale jak ktoś się
uprze i utrze, to orzechom to nie zaszkodzi, co najwyżej palcom kucharza.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DZIADEK Z ORZECHAMI...
WSZYSTKIM...
Oliwa z oliwek i ocet winny.
ryż do risotto
co zamiast jajka do panierki ??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »