« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-07 15:46:28
Temat: orzechy wloskie - przepisyWitam,
Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
elementem jest orzech włoski?
I ogólniej: czy orzechy włoskie można ucierać na tarce (oczywiście
wyłuskane), czy nie nadają się do tego?
--
pozdrawiam,
Michwelt
(adres e-mail w polu nadawcy, bez "-")
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-07 15:51:43
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
"Michwelt" <m...@...ah.o-o.com> wrote in message
news:1kbfzb4e8yesq.dlg@michwelt.michwelt...
> Witam,
>
> Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
> elementem jest orzech włoski?
>
> I ogólniej: czy orzechy włoskie można ucierać na tarce (oczywiście
> wyłuskane), czy nie nadają się do tego?
Nadają się - trzeba wcześniej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę (z jąder) -
jest gorzka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-07 15:52:06
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyOrzechówka z zielonych orzechów to jest to!
Dokładnego przepisu nie pamiętam ale na pewno można coś wygoglać.
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-07 16:02:53
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisy
"Szymuś" <pwdi_@_friko3.onet.pl> wrote in message
news:taoprexricvo.dlg@Szymus.pwdi...
> Orzechówka z zielonych orzechów to jest to!
> Dokładnego przepisu nie pamiętam ale na pewno można coś wygoglać.
Orzechy włoskie zbierane koniec czerwca - poczatek lipca w fazie mlecznej
dojrzałości. posiekać ze skorupami i zalać wódką i spirtem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-07 17:28:53
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyMichwelt wrote:
> Witam,
>
> Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
> elementem jest orzech włoski?
>
Tort orzechowy
Ciastka orzechowe
Orzechy prazone w cukrze
Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
Orzechowka
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-07 20:03:40
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyMagdalena Bassett pisze:
> Michwelt wrote:
>> Witam,
>> Czy ktoś z Was zna może jakieś godne polecenia potrawy, których istotnym
>> elementem jest orzech włoski?
[...]
> Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
[...]
Nie znam, poproszę o przepis.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-07 20:42:30
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyJerzy Nowak wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>> Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
>
> [...]
>
> Nie znam, poproszę o przepis.
> pozdr. Jerzy
http://food.yahoo.com/recipes/epicurious/233012/cran
berry-walnut-upside-down-cake
Daj znac, jesli potrzebne tlumaczenie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-07 20:49:51
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyMagdalena Bassett pisze:
> Jerzy Nowak wrote:
>> Magdalena Bassett pisze:
>>> Ciasto z orzechami i zurawinami "do gory nogami"
>> [...]
>> Nie znam, poproszę o przepis.
> http://food.yahoo.com/recipes/epicurious/233012/cran
berry-walnut-upside-down-cake
Ciekawe, nie powiem.
> Daj znac, jesli potrzebne tlumaczenie.
Daję, ile to jest w C, 350 degrees F?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-08 00:12:10
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyJerzy Nowak wrote:
> Daję, ile to jest w C, 350 degrees F?
> ;-)
> pozdr. Jerzy
Jak przeliczyc F na C? odjac 32, podzielic przez 9 i pomnozyc przez 5.
No i widzisz, jakie latwe? :) odpowiedz: 177.7°C
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-09 12:27:44
Temat: Re: orzechy wloskie - przepisyUżytkownik Michwelt napisał:
(...)mentem jest orzech włoski?
>
> I ogólniej: czy orzechy włoskie można ucierać na tarce (oczywiście
> wyłuskane), czy nie nadają się do tego?
>
Nie podjęłabym się tego :) Orzechy do tortu orzechowego, gdzie zastępują
mąkę i trzeba ich dość dużo, mielę w maszynce do mięsa. Ale jak ktoś się
uprze i utrze, to orzechom to nie zaszkodzi, co najwyżej palcom kucharza.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |