| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2002-07-02 11:10:46
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afjj7j$k5c$1@news.tpi.pl...
> Jeżeli policzysz sobie węglowodany i zjesz ich 50 gram, to zaspokoisz
> zapotrzebowanie na nie organizmu.
U mnie niestety przy takim poziomie (0,7 g na kg WN) weglowodanow pojawily
sie problemy zdrowotne i dodatkowo nadmierne chudnięcie.
Lekarz poradzil mi zwiekszyc ilosc weglowodanow nawet do 1,2 g na kg WN co
stanowi u mnie 96 g a zmniejszyc ilosc bialka do minimum (biore teraz 56 g
na dobe).Po miesiacu stosowania takich proporcji (0,7; 3; 1,2)- (56g; 168g;
96g)
doszedlem z powrotem do swojej stalej wagi i nie mam tez problemów z
niedoborem magnezu.
Mam jednak pytanie do doswiadczonych weteranow DO, jakie weglowodany (skoro
musze ich używac wiecej) sa najlepsze. Konkretnie co przede wsystkim nalezy
jesc w charakterze uzupelnienia weglowodanow.
Chyba nie piwo. Może chleb, ziemniaki, kasze, ryz, gorąca czekolade,
warzywa?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2002-07-02 22:11:52
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:afqgo9.3vvgb9f.1@poczta.onet.pl...
>
> Od kiedy to Leszku "kazeina" w serze to "dobre białko"?
>
Kazeina jest w mleku. Ser to produkt bakteryjny, zawiera więc białko
bakteryjne. Sery "dojrzewają" tygodniami, a czasami miesiącami.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2002-07-02 22:24:01
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afs1no$4cb$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:afjj7j$k5c$1@news.tpi.pl...
> > Jeżeli policzysz sobie węglowodany i zjesz ich 50 gram, to zaspokoisz
> > zapotrzebowanie na nie organizmu.
> U mnie niestety przy takim poziomie (0,7 g na kg WN) weglowodanow pojawily
> sie problemy zdrowotne i dodatkowo nadmierne chudnięcie.
Badałeś ketony w moczu?
> Lekarz poradzil mi zwiekszyc ilosc weglowodanow nawet do 1,2 g na kg WN co
> stanowi u mnie 96 g a zmniejszyc ilosc bialka do minimum (biore teraz 56 g
> na dobe).
To jeszcze za dużo białka. Jak dla Ciebie, to 40-50 gram.
Po miesiacu stosowania takich proporcji (0,7; 3; 1,2)- (56g; 168g;
> 96g)
> doszedlem z powrotem do swojej stalej wagi
Możesz zacząć tyć, jak nie zmniejszysz białka. Mogę się zresztą mylić, bo
jeżeli ciężko pracujesz, wtedy większa ilość białka jest uzasadniona.
i nie mam tez problemów z
> niedoborem magnezu.
> Mam jednak pytanie do doswiadczonych weteranow DO, jakie weglowodany
(skoro
> musze ich używac wiecej) sa najlepsze. Konkretnie co przede wsystkim
nalezy
> jesc w charakterze uzupelnienia weglowodanow.
> Chyba nie piwo. Może chleb, ziemniaki, kasze, ryz, gorąca czekolade,
> warzywa?
Najlepsze są ziemniaki, normalne gotowane. Mogą też być warzywa. Dość dobre
są drobne owoce, ale w małych ilościach. Piwo jest najgorsze.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2002-07-03 21:48:10
Temat: Re: owoce i proporcje
>
> >
> > Zreszta dokladny cytat brzmi *zarowno sorbitol i jak i fruktoza znajduja
> sie
> > w soczewce oka ludzkiego; ich stezenie wzrasta w cukrzycy i moga one
> > uczestniczyc w patogenezie zacmy cukrzycowej* i dalej opis patologi jaki
> > wystepuje w cukrzycy.
>
> Dokładnie tak. W cukrzycy zaćma występuje u ludzi stosunkowo młodych. Czy
> uważasz, że zaćma u ludzi starszych ma inną patogenezę niż u ludzi z
> cukrzycą?
Mi nie chodzilo o patogeneze zacmy tylko o to co napisales na temat fruktozy
i sorbitolu, bo patogeneza nie wystepuje tylko dlatego ze te substancje
znajduja sie w oku, ale wtedy gdy wzrasta poziom glukozy (powyzej normy),
ktory stymuluje wzrost stezenia fruktozy i sorbitolu i wtedy mamy poczatek
zacmy.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2002-07-04 21:55:16
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aft8f0$54a$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
> news:afqgo9.3vvgb9f.1@poczta.onet.pl...
> >
> > Od kiedy to Leszku "kazeina" w serze to "dobre białko"?
> >
> Kazeina jest w mleku. Ser to produkt bakteryjny, zawiera więc białko
> bakteryjne.
tzn jakie bialko- konkretniej poprosze- chodzi mi o sklad chemiczny?
Sery "dojrzewają" tygodniami, a czasami miesiącami.
Do wiekszosci serow dostepnych na naszym rynku dodaje sie srodki
przyspieszajace dojrzewanie i one nie lezakuja ani jednego dnia......z tasmy
produkcyjnej do klijenta.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2002-07-13 18:03:22
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ag2idh$h1j$7@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:aft8f0$54a$...@n...tpi.pl...
> >
> > Kazeina jest w mleku. Ser to produkt bakteryjny, zawiera więc białko
> > bakteryjne.
>
> tzn jakie bialko- konkretniej poprosze- chodzi mi o sklad chemiczny?
Wiesz, to jak byś się zapytała o białko ludzkie, czy królicze. Skład
chemiczny? Aminokwasy.
Chodzi o to, że kazeina, to jest konkretne białko (w kilku odmianach) o
bardzo dobrym składzie
procentowym aminokwasów, ale co do którego istnieją podejrzenia, że nie
wszyscy ludzie dobrze ją trawią.
Białko bakteryjne, to już mieszanina różnych białek, zarówno enzymów jak i
białek strukturalnych. Skład aminokwasowy serów jest bardzo dobry.
Cytat z "Biochemii kręgowców" str. 176: "Przykładem białek
pełnowartościowych są białka serów twarogowych i podpuszczkowych, jaj oraz
mięsa".
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |