| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-26 20:36:47
Temat: owoce i proporcjeUkladam sobie wlasnie diete na podstawie materialow, ktore dostalam od
dietetyczki.
Ale nie do konca wiem jak...
Czy naprawde tak bardzo trzeba ograniczyc owoce? 15 gram to dla mnie nic :(
I jak to jest z tymi proporcjami?
Jesli beda zle to nie schudne? :(
Sandra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-06-26 22:27:52
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Offelia" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afd8kv$crb$1@news.onet.pl...
> Ukladam sobie wlasnie diete na podstawie materialow, ktore dostalam od
> dietetyczki.
> Ale nie do konca wiem jak...
>
> Czy naprawde tak bardzo trzeba ograniczyc owoce? 15 gram to dla mnie nic
:(
>
> I jak to jest z tymi proporcjami?
> Jesli beda zle to nie schudne? :(
Schudłam pomimo tego, że oprócz normalnych posiłków jadłam mnóstwo owoców.
Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
glikemiczny.
Polecam jabłka, morele, pomarańcze...
Pozdrawiam,
Anastazja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-06-27 05:32:31
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Offelia" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afd8kv$crb$1@news.onet.pl...
> Ukladam sobie wlasnie diete na podstawie materialow, ktore dostalam od
> dietetyczki.
A cóż to za dieta?
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-06-27 06:05:25
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3d1a4025$1@news.vogel.pl...
>
> Schudłam pomimo tego, że oprócz normalnych posiłków jadłam mnóstwo owoców.
Owoce, czyli "frukty" zawierają cukier prosty: fruktozę.
Cytat z "Biochemii Harpera" str. 246:
"Fruktoza znacznie szybciej niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Pozwala
to na pobudzenie przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie,
prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
triacylogliceroli w surowicy krwi."
Fruktoza także szybciej niż glukoza powoduje glikozylację nieenzymatyczną
białek, np. hemoglobiny około 5 razy, a albuminy około 10 razy. To nie boli,
ale powoduje spustoszenie w organiźmie.
> Polecam jabłka, morele, pomarańcze...
Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
jednym owocu.
Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm) aminokwasu
metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
> Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
> glikemiczny.
Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
trzustki do wydzielania insuliny, ale ogólnie jest dużo groźniejsza od
glukozy.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-06-27 10:31:44
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afe812$pvo$1@news.tpi.pl...
> A cóż to za dieta?
1000 kcal.
I sa tam wytyczne ile poszczegolnych produktow dziennie powinnam zjadac.
No i teraz nie wiem, czy jak zjem wiecej sera a mniej chleba to bedzie zle
;)
Sandra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-06-27 10:32:19
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3d1a4025$1@news.vogel.pl...
> Schudłam pomimo tego, że oprócz normalnych posiłków jadłam mnóstwo owoców.
Poceiszylas mnie :)
Wczoraj nie wytrzymalam i rzucilam sie na maliny ;)
Sandra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-06-27 10:46:44
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afe9ui$5tc$1@news.tpi.pl...
> Fruktoza także szybciej niż glukoza powoduje glikozylację nieenzymatyczną
> białek, np. hemoglobiny około 5 razy, a albuminy około 10 razy. To nie
boli,
> ale powoduje spustoszenie w organiźmie.
Wobec tego muszę być strasznie wyniszczona.... Od ponad 10ciu lat niemal
objadam się owocami (o warzywach nie wspominając) :'(
> Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> jednym owocu.
> Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
> Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm) aminokwasu
> metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
Dziwne, ale przedstawiona teoria jakoś nie koreluje z moim wyglądem, ani
samopoczuciem. W przeciwieństwie do koleżanek, których menu składa się
w głównej mierze z produktów zawierających glukozę oraz białko zwierzęce
- wyglądam i czuję się znaaacznie lepiej ;).
> > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
> > glikemiczny.
>
> Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> trzustki do wydzielania insuliny...
Hmm... A jak to się ma do winogron, bananów i innych owoców o wysokim
IG??
Pozdrawiam,
Anastazja
> Pozdrawiam
> Leszek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-06-27 10:50:10
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Offelia" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:afepif$13s$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:afe812$pvo$1@news.tpi.pl...
>
> > A cóż to za dieta?
>
> 1000 kcal.
> I sa tam wytyczne ile poszczegolnych produktow dziennie powinnam zjadac.
> No i teraz nie wiem, czy jak zjem wiecej sera a mniej chleba to bedzie zle
> ;)
Mając do wyboru chleb a ser - stawiałabym na ser ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-06-27 14:21:59
Temat: Re: owoce i proporcjeLeszek Serdyński <l...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:3d1a4025$1@news.vogel.pl...
> >
> > Schudłam pomimo tego, że oprócz normalnych posiłków jadłam mnóstwo owoców.
>
> Owoce, czyli "frukty" zawierają cukier prosty: fruktozę.
> Cytat z "Biochemii Harpera" str. 246:
> "Fruktoza znacznie szybciej niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Pozwala
> to na pobudzenie przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie,
> prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
> tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
> triacylogliceroli w surowicy krwi."
>
> Fruktoza także szybciej niż glukoza powoduje glikozylację nieenzymatyczną
> białek, np. hemoglobiny około 5 razy, a albuminy około 10 razy. To nie boli,
> ale powoduje spustoszenie w organiźmie.
>
>
> > Polecam jabłka, morele, pomarańcze...
>
> Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> jednym owocu.
>
> Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
> Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm) aminokwasu
> metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
>
> > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
> > glikemiczny.
>
> Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> trzustki do wydzielania insuliny, ale ogólnie jest dużo groźniejsza od
> glukozy.
>
> Pozdrawiam
> Leszek
>
>
na stronie optymalnych przeczytalam rady ekspertow i radzono tam jesc przed
snem grejpfruta gdyz jest to ,,piec do spalania tluszczu,, a taki grejpfrut
to okolo 250 g.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-06-29 06:09:51
Temat: Re: owoce i proporcje
Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3d1aed73@news.vogel.pl...
>
> Wobec tego muszę być strasznie wyniszczona.... Od ponad 10ciu lat niemal
> objadam się owocami (o warzywach nie wspominając) :'(
Nie widzisz tego? Może masz coś ze wzrokiem? Grubym drukiem w "Biochemii
Harpera" str. 247 napisano:"Fruktoza i sorbitol uczestniczą w patogenezie
zaćmy cukrzycowej".
>
> > Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> > jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> > jednym owocu.
> > Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
> > Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> > zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm)
aminokwasu
> > metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
>
> Dziwne, ale przedstawiona teoria jakoś nie koreluje z moim wyglądem, ani
> samopoczuciem. W przeciwieństwie do koleżanek, których menu składa się
> w głównej mierze z produktów zawierających glukozę oraz białko zwierzęce
> - wyglądam i czuję się znaaacznie lepiej ;).
Autosugestia? :)
Glukoza jest także destrukcyjna w dużych ilościach.
>
> > > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski
indeks
> > > glikemiczny.
> >
> > Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> > trzustki do wydzielania insuliny...
>
> Hmm... A jak to się ma do winogron, bananów i innych owoców o wysokim
> IG??
z "Wiem-onet":
Glukoza, glikoza, cukier gronowy (C6H12O6), cukier prosty o 6 atomach węgla
(heksoza, węglowodany), bezbarwna substancja o słodkim smaku,
Zawierają po prostu glukozę. Nie wszystkie frukty mają przewagę fruktozy.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |