Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.ipa
rtners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "sava van tricht" <s...@N...poczta.gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: owoce i proporcje
Date: Thu, 27 Jun 2002 14:21:59 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 51
Message-ID: <aff727$2gv$1@news.gazeta.pl>
References: <afd8kv$crb$1@news.onet.pl> <3d1a4025$1@news.vogel.pl>
<afe9ui$5tc$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.136.58.209
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1025187719 2591 172.20.26.237 (27 Jun 2002 14:21:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@g...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Jun 2002 14:21:59 +0000 (UTC)
X-User: savena
X-Forwarded-For: adsl-47825.turboline.skynet.be, 5.1R2
X-Remote-IP: 217.136.58.209
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:7899
Ukryj nagłówki
Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:3d1a4025$1@news.vogel.pl...
> >
> > Schudłam pomimo tego, że oprócz normalnych posiłków jadłam mnóstwo owoców.
>
> Owoce, czyli "frukty" zawierają cukier prosty: fruktozę.
> Cytat z "Biochemii Harpera" str. 246:
> "Fruktoza znacznie szybciej niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Pozwala
> to na pobudzenie przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie,
> prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
> tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
> triacylogliceroli w surowicy krwi."
>
> Fruktoza także szybciej niż glukoza powoduje glikozylację nieenzymatyczną
> białek, np. hemoglobiny około 5 razy, a albuminy około 10 razy. To nie boli,
> ale powoduje spustoszenie w organiźmie.
>
>
> > Polecam jabłka, morele, pomarańcze...
>
> Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> jednym owocu.
>
> Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
> Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm) aminokwasu
> metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
>
> > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
> > glikemiczny.
>
> Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> trzustki do wydzielania insuliny, ale ogólnie jest dużo groźniejsza od
> glukozy.
>
> Pozdrawiam
> Leszek
>
>
na stronie optymalnych przeczytalam rady ekspertow i radzono tam jesc przed
snem grejpfruta gdyz jest to ,,piec do spalania tluszczu,, a taki grejpfrut
to okolo 250 g.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|