Data: 2002-06-30 23:33:51
Temat: Re: owoce i proporcje
Od: "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:afe9ui$5tc$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:3d1a4025$1@news.vogel.pl...
>
> Cytat z "Biochemii Harpera" str. 246:
Str 264
> "Fruktoza znacznie szybciej niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie.
Pozwala
> to na pobudzenie przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie,
> prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
> tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
> triacylogliceroli w surowicy krwi."
A wczesniej tlustym drukiem jest napisane:
*Spozycie DUZYCH ilosci fruktozy ma glebokie konsekwencje metaboliczne.
Diety o DUZEJ zawartosci sacharozy, albo zawierajace syropy o DUZEJ
zawartosci fruktozy, uzywane w produkcji przetwarzanych pokarmow i napojow
prowadza do naplywu fruktozy do zw watroby* i potem fragment zacytowany
przez Ciebie o owocach ani slowa.
>
> Fruktoza także szybciej niż glukoza powoduje glikozylację nieenzymatyczną
> białek, np. hemoglobiny około 5 razy, a albuminy około 10 razy. To nie
boli,
> ale powoduje spustoszenie w organiźmie.
Skad ta informacja?
>
>
> > Polecam jabłka, morele, pomarańcze...
>
> Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> jednym owocu.
Jabla (zawartosc weglowodanow 11%) i sa to glownie pektyny a nie fruktoza
>
> Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
Moga ale winogrona, daktyle, banany
> Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm) aminokwasu
> metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
Ona nie zywila sie wylacznie jablkami
>
> > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski indeks
> > glikemiczny.
>
> Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> trzustki do wydzielania insuliny, ale ogólnie jest dużo groźniejsza od
> glukozy.
A dlaczego miod ma wysoki IG?
Agnieszka
|