Data: 2002-07-13 18:03:22
Temat: Re: owoce i proporcje
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ag2idh$h1j$7@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:aft8f0$54a$...@n...tpi.pl...
> >
> > Kazeina jest w mleku. Ser to produkt bakteryjny, zawiera więc białko
> > bakteryjne.
>
> tzn jakie bialko- konkretniej poprosze- chodzi mi o sklad chemiczny?
Wiesz, to jak byś się zapytała o białko ludzkie, czy królicze. Skład
chemiczny? Aminokwasy.
Chodzi o to, że kazeina, to jest konkretne białko (w kilku odmianach) o
bardzo dobrym składzie
procentowym aminokwasów, ale co do którego istnieją podejrzenia, że nie
wszyscy ludzie dobrze ją trawią.
Białko bakteryjne, to już mieszanina różnych białek, zarówno enzymów jak i
białek strukturalnych. Skład aminokwasowy serów jest bardzo dobry.
Cytat z "Biochemii kręgowców" str. 176: "Przykładem białek
pełnowartościowych są białka serów twarogowych i podpuszczkowych, jaj oraz
mięsa".
Pozdrawiam
Leszek
|