Data: 2002-06-29 06:09:51
Temat: Re: owoce i proporcje
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3d1aed73@news.vogel.pl...
>
> Wobec tego muszę być strasznie wyniszczona.... Od ponad 10ciu lat niemal
> objadam się owocami (o warzywach nie wspominając) :'(
Nie widzisz tego? Może masz coś ze wzrokiem? Grubym drukiem w "Biochemii
Harpera" str. 247 napisano:"Fruktoza i sorbitol uczestniczą w patogenezie
zaćmy cukrzycowej".
>
> > Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> > jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> > jednym owocu.
> > Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
> > Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> > zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm)
aminokwasu
> > metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
>
> Dziwne, ale przedstawiona teoria jakoś nie koreluje z moim wyglądem, ani
> samopoczuciem. W przeciwieństwie do koleżanek, których menu składa się
> w głównej mierze z produktów zawierających glukozę oraz białko zwierzęce
> - wyglądam i czuję się znaaacznie lepiej ;).
Autosugestia? :)
Glukoza jest także destrukcyjna w dużych ilościach.
>
> > > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski
indeks
> > > glikemiczny.
> >
> > Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> > trzustki do wydzielania insuliny...
>
> Hmm... A jak to się ma do winogron, bananów i innych owoców o wysokim
> IG??
z "Wiem-onet":
Glukoza, glikoza, cukier gronowy (C6H12O6), cukier prosty o 6 atomach węgla
(heksoza, węglowodany), bezbarwna substancja o słodkim smaku,
Zawierają po prostu glukozę. Nie wszystkie frukty mają przewagę fruktozy.
Pozdrawiam
Leszek
|