Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: owoce i proporcje
Date: Sat, 29 Jun 2002 08:09:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <afjiv0$j8j$1@news.tpi.pl>
References: <afd8kv$crb$1@news.onet.pl> <3d1a4025$1@news.vogel.pl>
<afe9ui$5tc$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: elblag.elb.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1025330977 19731 213.77.19.216 (29 Jun 2002 06:09:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Jun 2002 06:09:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:7941
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anastazja" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3d1aed73@news.vogel.pl...
>
> Wobec tego muszę być strasznie wyniszczona.... Od ponad 10ciu lat niemal
> objadam się owocami (o warzywach nie wspominając) :'(
Nie widzisz tego? Może masz coś ze wzrokiem? Grubym drukiem w "Biochemii
Harpera" str. 247 napisano:"Fruktoza i sorbitol uczestniczą w patogenezie
zaćmy cukrzycowej".
>
> > Niedawno w czasopismach pojawiła się informacja, że współczesne odmiany
> > jabłek potrafią mieć zawartość cukru odpowiadającą czterem łyżeczkom w
> > jednym owocu.
> > Owoce mogą więc nieźle tuczyć.
> > Ponadto owoce zawierają śladowe ilości białka. Niedostatek białka, a
> > zwłaszcza egzogennego (nie wytwarzanego przez ludzki organizm)
aminokwasu
> > metioniny powoduje stłuszczenie wątroby.
>
> Dziwne, ale przedstawiona teoria jakoś nie koreluje z moim wyglądem, ani
> samopoczuciem. W przeciwieństwie do koleżanek, których menu składa się
> w głównej mierze z produktów zawierających glukozę oraz białko zwierzęce
> - wyglądam i czuję się znaaacznie lepiej ;).
Autosugestia? :)
Glukoza jest także destrukcyjna w dużych ilościach.
>
> > > Jedyna rzecz, na którą zwracałam uwagę to to, by miały one niski
indeks
> > > glikemiczny.
> >
> > Niski indeks glikemiczny owoców wynika z tego, że fruktoza nie pobudza
> > trzustki do wydzielania insuliny...
>
> Hmm... A jak to się ma do winogron, bananów i innych owoców o wysokim
> IG??
z "Wiem-onet":
Glukoza, glikoza, cukier gronowy (C6H12O6), cukier prosty o 6 atomach węgla
(heksoza, węglowodany), bezbarwna substancja o słodkim smaku,
Zawierają po prostu glukozę. Nie wszystkie frukty mają przewagę fruktozy.
Pozdrawiam
Leszek
|