« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-03 17:30:41
Temat: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Krzoki mi nieźle brodziły. Mam od diabła wiśni, porzeczek i agrestu.
Na obiad zupa wiśniowa, kompot też jest. Trochę zamrożę i przeznaczę na
ciasta. Poradźcie, co fajnego zrobić z tych owoców. Najlepiej, by były to
niezbyt skomplikowane i pracochłonne wytwory.
Przy okazji - mile widziane będą też przepisy na gruszki i śliwki, bo to mi
obrodzi już za chwilę.
Wielkie dzięki! :-)
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-03 17:40:50
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
wiadomości news:eatbl1$vu8$1@news.onet.pl...
> Krzoki mi nieźle brodziły. Mam od diabła wiśni, porzeczek i agrestu.
> Na obiad zupa wiśniowa, kompot też jest. Trochę zamrożę i przeznaczę na
> ciasta. Poradźcie, co fajnego zrobić z tych owoców. Najlepiej, by były to
> niezbyt skomplikowane i pracochłonne wytwory.
> Przy okazji - mile widziane będą też przepisy na gruszki i śliwki, bo to
> mi obrodzi już za chwilę.
Czarne porzeczki przetrzeć przez sito. Na 1 l przecieru dodac 1,2 kg cukru.
Miksować az się wszystko rozpusci i połączy. Wsadzić do wyparzonych słoików,
zakręcić.
Jeść zamiast dżemów sklepowych.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-03 18:01:33
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Dominik Jan Domin napisał(a):
> Czarne porzeczki przetrzeć przez sito. Na 1 l przecieru dodac 1,2 kg cukru.
> Miksować az się wszystko rozpusci i połączy. Wsadzić do wyparzonych słoików,
> zakręcić.
Nasypać na noc, rano przetrzeć, do słoików a jak się zsiądzie nalac
spirytusu, podpalic i od razu zakrecic.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-04 07:22:02
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Marchewka wyklikał(a):
> Krzoki mi nieźle brodziły. Mam od diabła wiśni, porzeczek i agrestu.
Wiśnie: sok, kompoty, konfitury, dżemy (ostatnio wiśnie na dżem zmiksowałam
'żyrafą', bo nie mogłam się doczekać aż się rozgotują)
Porzeczki: pytanie czarne czy czerwone?
z czarnych: sok, dżem
z czerwonych: marynowane na sposób Krysi Chiger
http://tinylink.com/?8qoEGlfY9t
Agrest: dżemy, konfitury (nie wiem co jeszcze - nie lubię więc nie robię)
> Przy okazji - mile widziane będą też przepisy na gruszki i śliwki, bo
> to mi obrodzi już za chwilę.
Gruszki: marynowane mniammmmm :)
Śliwki: jak węgierki to wiadomo - powidła i marynowane
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
w nowym domku ;-) http://emki.fotosik.pl/albumy/23356.html
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-04 07:28:02
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)
Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
wiadomości news:eatbl1$vu8$1@news.onet.pl...
> Krzoki mi nieźle brodziły. Mam od diabła wiśni, porzeczek i agrestu.
Teściowie robili od lat kompoty i soki z agrestu. Nikt pić nie chciał, więc
zrobili konfiturę w zeszłym roku. Pycha! Mięsista skórka, pestki, kwaśnawy
smak - obłęd!
Z wiśni dżem lub konfitura. Na sok czy kompot zawsze nam szkoda :) wolimy
malinowe!
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-04 07:33:33
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)"Agatek" <a...@y...co.uk> wrote in message
news:eausk5$rlg$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>
> Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
> wiadomości news:eatbl1$vu8$1@news.onet.pl...
>> Krzoki mi nieźle brodziły. Mam od diabła wiśni, porzeczek i agrestu.
>
> Teściowie robili od lat kompoty i soki z agrestu. Nikt pić nie chciał,
> więc zrobili konfiturę w zeszłym roku. Pycha! Mięsista skórka, pestki,
> kwaśnawy smak - obłęd!
> Z wiśni dżem lub konfitura. Na sok czy kompot zawsze nam szkoda :) wolimy
> malinowe!
> Agata
Sos agrestowy jest fantastyczny do mięs jak i do dań słodkich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-04 07:37:09
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)
"gdaMa" <s...@w...pl> wrote in message
news:eausji$b9q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Marchewka wyklikał(a):
>> Krzoki mi nieźle brodziły. Mam od diabła wiśni, porzeczek i agrestu.
>
> Wiśnie: sok, kompoty, konfitury, dżemy (ostatnio wiśnie na dżem
> zmiksowałam
> 'żyrafą', bo nie mogłam się doczekać aż się rozgotują)
> Porzeczki: pytanie czarne czy czerwone?
> z czarnych: sok, dżem
> z czerwonych: marynowane na sposób Krysi Chiger
> http://tinylink.com/?8qoEGlfY9t
> Agrest: dżemy, konfitury (nie wiem co jeszcze - nie lubię więc nie robię)
>
>> Przy okazji - mile widziane będą też przepisy na gruszki i śliwki, bo
>> to mi obrodzi już za chwilę.
>
> Gruszki: marynowane mniammmmm :)
> Śliwki: jak węgierki to wiadomo - powidła i marynowane
Owoce z dużą iloscią pektyny nadają się na galaretki!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-04 11:13:24
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Użytkownik "gdaMa" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eausji$b9q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wiśnie: sok, kompoty, konfitury, dżemy (ostatnio wiśnie na dżem
> zmiksowałam
> 'żyrafą', bo nie mogłam się doczekać aż się rozgotują)
To marmolada, w dżemie własnie maja byc kawałki.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-04 11:14:44
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Dominik Jan Domin wyklikał(a):
> To marmolada, w dżemie własnie maja byc kawałki.
w konfituuuuurach mają być kawałki, w dżemie mogą ale nie muszą
a maaarmeeelaaaada też dobra ;))
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda) głupawka weekendowa mnie dopadła ;-D
w nowym domku ;-) http://emki.fotosik.pl/albumy/23356.html
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-04 11:22:25
Temat: Re: owoce - pomysły na przetwory i nie tylko - mile widziane :-)Użytkownik "gdaMa" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eavabs$dqa$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dominik Jan Domin wyklikał(a):
>
>> To marmolada, w dżemie własnie maja byc kawałki.
>
> w konfituuuuurach mają być kawałki, w dżemie mogą ale nie muszą
> a maaarmeeelaaaada też dobra ;))
W kaonfiturach sa kawałki i tylko kawałki, smazone w syropie.
Dżem to owoce w kawałkach smażone z cukrem, a marmelada to z przecieru.
Przynajmniej tak było za dawnych dobrych czasów, zanim pojawiły się
chemiczne zagęszczacze typu cukier żelujący 3:1.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |