| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-03 19:33:23
Temat: pączkujemy-dlugieWitajcie kochani! Pomimo świątecznego obżarstwa namawiam Was do robienia
pączków i faworków .
Data rozpoczęcia karnawału kontrowersyjna ,dlatego ja pączkowałam dziś
.Podaję przepis na wypróbowanie i oczekuję recenzji
Przepis :50dag mąki pszennej,5jaj,10dag masla,5dag cukru,1/2 op.cukru
waniliowego,8dag drozdzy,szklanka mleka ,łyżka spirytusu (z braku moze być
ocet)sól,aromat rumowy (kilka kropli)
nadzienie :50dag konfitur lub marmolady
lukier:25dag cukru,niepełne pół szklanki wody,olejek rumowy
Do smazenia ok.1kg smalcu (ja do podwójnej porcji zużyłam 5 kostek)
Drożdze rozkruszyc w misce dodac 10dag mąki pół szklanki letniego
mleka(uwaga na temperaturę )i łyzeczke cukru ,wymieszac.Przkryć i w cieple
miejsce do wyrośniecia .
Maslo stopic.Do miski wbić 2 cale jajka i 3 żółtka,dodać cukier i ubić na
parze(postawic miskę na garnu z gotujacą się wodą)
Do sporej miski (ciasto zwiekszy objetosc) wsypac mąke dodac wyrosniety
rozczyn,jaja ubite na parze,szczypte soli,cukier waniliowy,spirytus i dobrze
wszysko razem wyrobić ,nastepnie dodac letni tluszcz i wyrabiac do
zmatowienia ciasta.Robotem zajmuje mi to 10 min ręcznie ok.20min ,Przykryc i
postawic do rosniecia . Gdy ciasto zwiekszy dwukrotnie objetosc.wylożyc na
podsypana maka deske.Uformowac wałek (sr.ok 5 cm)i pokrajac na 2 cm krazki.
Nałożyć konfiture i dokladnie zlepiac formujac w dloniach kulke.Odstawic do
wyrosniecia pod przykryciem.Temperaturę tluszczu bada sie przez wrzucenie
kawalka ciasta -jesli natychmias wyplywa jest dobra .Na goracy tłuszcz
wrzucamy pączji strona zlepioną do góry ,przykryc pokrywka na okolo 1,5
min -pokrywke zdjąc odwrócic pączki i dosmazyc na zloty kolor bez
przykrycia . Smacznego
Bożena( ta od adwokata )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-03 19:40:51
Temat: Re: pączkujemy-dlugie
Użytkownik "bozena" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bt75dl$m11$1@news.onet.pl...
> Witajcie kochani! Pomimo świątecznego obżarstwa namawiam Was do robienia
> pączków i faworków .
Ja robiąłm kiedyś "pączki mamy Wandy"
ze strony Dany
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/paczki-chrust.html
Z czystym sumieniem mogę polecić.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-03 21:09:01
Temat: Odp: pączkujemy-dlugie
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:bt75ne$7b2$...@n...onet.pl...
>
> Ja robiąłm kiedyś "pączki mamy Wandy"
> ze strony Dany
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/paczki-chrust.html
>
> Z czystym sumieniem mogę polecić.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> Dzięki za link a jak kogos skusza karnawalowe faworki to bez względu na
przepis i na humor (walic trzeba w to ciasto i nim) wlaśnie zamiast obijania
polecam zagnieść ciasto faworkowe i 2-3 krotnie przepuścic przez maszynkę
do miesa używając sitka o dużych oczkach .Po tym mieleniu i usmażeniu
oczywiście robia się bardzo kruche .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |