| « poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2006-01-15 21:52:46
Temat: Re: panna cottaMichal Jankowski wrote:
> "Nixe" <n...@f...peel> writes:
>
>>> Pamiętam z czasów dzieciństwa, że moja babcia śmietanę zbierała z
>>> mleka słodkiego
>>
>> Bez wirowania tego mleka?
>> To raczej trudne do osiągnięcia.
>
> Teoria, jakoby ludzkość nie znała śmietany przed wynalezieniem
> mechanicznych wirówek do mleka będzie raczej trudna do obrony.
To może ja usciślę. Generalnie, tłuszcz w mleku występuje w formie kuleczek
z otoczką białkową. W świeżym, niehomogenizowanym mleku jest zawieszony w
postaci emulsji. Śmietankę uzyskujemy na dwa sposoby. Sposób pierwszy -
tradycyjny, ale mniej efektywny polega na tzw. podstoju - metodzie
wykorzystywanej przez babcie, prababcie itd. Polega na pozostawieniu mleka
samemu sobie, a tłuszcz zgodnie z przysłowiem" Oliwa-sprawiedliwa, zawsze
na wierzch wypływa"zgromadzi się na górze. Metoda druga - stosowana w
przemyśle mleczarskim, polega na mechanicznym odwirowaniu tłuszczu z mleka.
Wykorzystywana jest-z grubsza rzecz ujmując, siła odśrodkowa.
W tej metodzie można praktycznie całkowicie odtłuścić mleko.
pzdrawiam,
--
qubal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |