Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia panna cotta

Grupy

Szukaj w grupach

 

panna cotta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2006-01-15 21:52:46

Temat: Re: panna cotta
Od: qubal <q...@n...lubimy.spamu.konto.pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Jankowski wrote:

> "Nixe" <n...@f...peel> writes:
>
>>> Pamiętam z czasów dzieciństwa, że moja babcia śmietanę zbierała z
>>> mleka słodkiego
>>
>> Bez wirowania tego mleka?
>> To raczej trudne do osiągnięcia.
>
> Teoria, jakoby ludzkość nie znała śmietany przed wynalezieniem
> mechanicznych wirówek do mleka będzie raczej trudna do obrony.

To może ja usciślę. Generalnie, tłuszcz w mleku występuje w formie kuleczek
z otoczką białkową. W świeżym, niehomogenizowanym mleku jest zawieszony w
postaci emulsji. Śmietankę uzyskujemy na dwa sposoby. Sposób pierwszy -
tradycyjny, ale mniej efektywny polega na tzw. podstoju - metodzie
wykorzystywanej przez babcie, prababcie itd. Polega na pozostawieniu mleka
samemu sobie, a tłuszcz zgodnie z przysłowiem" Oliwa-sprawiedliwa, zawsze
na wierzch wypływa"zgromadzi się na górze. Metoda druga - stosowana w
przemyśle mleczarskim, polega na mechanicznym odwirowaniu tłuszczu z mleka.
Wykorzystywana jest-z grubsza rzecz ujmując, siła odśrodkowa.
W tej metodzie można praktycznie całkowicie odtłuścić mleko.
pzdrawiam,
--
qubal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Prosba o opinie/makaron do lasagne
garnki
Obiad słomianego wdowca;)
Patelnia dwustronna do naleśników
ziemniaki z kapustą po indyjsku, ktoś zna przepis?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »