Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia panna cotta

Grupy

Szukaj w grupach

 

panna cotta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2006-01-15 17:20:48

Temat: Re: panna cotta
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:1867249620$20060114131241@ewcia.kloups>
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> pisze:

> Zraszta zaglebiwszy sie nieco w ta witryne internetowa odkrylam
> nieslychana ilosc bledow, przede wszyskim interpunkcyjnych,
> fanatyzyjne uzywanie duzej litery, itp.

A to jest inna sprawa i zgadzam się.
Ale nie chciało mi się już szukać innych mleczarskich stron ;-)

> Nie rozumiem jak firma ktora,
> mam wrazenie, jest w Polsce znana i ceniona, moze miec niedbale
> strony :-(

Podejrzewam, że chodzi po prostu o oszczędności (stronę wyraźnie robił jakiś
amator), co na dłuższą metę jest jednak polityką bardzo krótkowzroczną.

> Aha, tutaj : http://www.osmgarwolin.pl/Przepisy%20.htm
> dowiedzialm sie ze "TIRRAMISSU" [sic] jest "oryginalnym deserem
> francuskim"...

Oj się czepiasz ;-)
Wyjaśnili przecież dlaczego to "oryginalny deser francuski"
"przepis [...] otrzymaliśmy [...] od jednej z francuskich restauracji w
Paryżu" ;-)))

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2006-01-15 17:24:48

Temat: Re: panna cotta
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:dqam9l$ps6$1@nemesis.news.tpi.pl>
JerzyN <0...@m...pl> pisze:

> qubal napisał(a):
>> Dobry człowieku, po pierwsze zapoznaj się z Polską Normą
>> PN-A-86050:2002. [...]

> Na szczęście ona już nie obowiązuje.

Skąd takie założenie?

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2006-01-15 17:38:14

Temat: Re: panna cotta
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nixe napisal(a):
>> Pamiętam z czasów dzieciństwa, że moja babcia śmietanę zbierała z
>> mleka słodkiego
>
> Bez wirowania tego mleka?

Bez:)

> To raczej trudne do osiągnięcia.

Nie miałaś nigdy babci na wsi? :P
Zawsze po wydojeniu krowy wstawiała mleko w kance do studni, co by nie
skwaśniało. A później, gdy mleko juz sie ustało zbierała śmietanę z
wierzchu zwykłą chochelką :)
Przypomniało mi się jeszcze, że masło robiła z kwaśnej smietany w zwykłej
drewnianej maselnicy, o takiej:
http://www.rejowiec.pl/galeria_pawlowianka/nr_22_mas
elnica.jpg.
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Mężczyźni pożerają młode dziewczęta jak owoce, a serca ich wypluwają
jak pestki." - M.Samozwaniec

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2006-01-15 19:39:01

Temat: Re: panna cotta
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Nixe" <n...@f...peel> writes:

>> Pamiętam z czasów dzieciństwa, że moja babcia śmietanę zbierała z
>> mleka słodkiego
>
> Bez wirowania tego mleka?
> To raczej trudne do osiągnięcia.

Teoria, jakoby ludzkość nie znała śmietany przed wynalezieniem
mechanicznych wirówek do mleka będzie raczej trudna do obrony.

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2006-01-15 21:05:42

Temat: Re: panna cotta
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:2n3bjps2lm.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl>
Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> pisze:

> Teoria, jakoby ludzkość nie znała śmietany przed wynalezieniem
> mechanicznych wirówek do mleka będzie raczej trudna do obrony.

Sęk w tym, że śmietana zbiera się sama na_kwaśniejącym_mleku.
Zebranie jej z mleka świeżego jest raczej niemożliwe.

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2006-01-15 21:12:26

Temat: Re: panna cotta
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dqa4mv$ekv$1@news.lublin.pl...
> Czy z kwaszonego mleka to niekoniecznie...bawniej na wsi żeby mieć dobra
> śmietane to sie trzymało
> bańke z mlekiem głeboko w studni zeby nic nie skwaśniało właśnie..

Popieram, a nie z kwaszonego mleka - chyba, że te gorzkie w smaku, to te z
kwaszonego. Babcia miała krowy, ja pijałam jeszcze ciepłe mleczko, to wiem:)

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2006-01-15 21:20:53

Temat: Re: panna cotta
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Nixe" <n...@f...peel> napisał w wiadomości
news:dqedf8$1kem$1@news.mm.pl...
> Sęk w tym, że śmietana zbiera się sama na_kwaśniejącym_mleku.
> Zebranie jej z mleka świeżego jest raczej niemożliwe.

Nie zgadzam się, moje 2 babcie robiły tak samo jak pisze @nn, mleko do
specjalnej bańki z kranikiem i szybką w środku (takie na skup chyba brano) i
do bali z zimna wodą. Wytrącała się śmietanka, która widać było dokładnie
przez szybkę (można było zmierzyć jej grubość na ile "palcy" jest) i zebrać
łyżką z wierzchu. Mleko zimne, słodkie, dobre i nic, a nic nie kwaśne.

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2006-01-15 21:34:47

Temat: Re: panna cotta
Od: qubal <q...@n...lubimy.spamu.konto.pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:

> Śmietana [naturalna]:
> a/ śmietana słodka = śmietanka (kremowa - co najmniej 33% tłuszczu,
> trwałość 24 godz; deserowa - co najmniej 22% tłuszczu, trwałość 24 godz;
> kawowa - co najmniej 10% tłuszczu, wszystkie do bezpośredniego spożycia
> lub pasteryzowana; kawową można sterylizować 20 min. w temp. 115*C i
> przechowywać ok. jednego miesiąca, ś. jeśli wytrzymują próbę gotowania
> to są przydatne do spożycia.
> b/ śmietana ukwaszona - co najmniej 22% tłuszczu.
> pozdr. Jerzy
A skąd Ty masz takie definicje?? Według Ciebie nie ma śmietany 18%. A w
sklepach, mimo Twoich wywodów-jest. A pojęcie "śmietana słodka" to skąd,
przepraszam, wyciągnąłeś? Z MacDonalda?
pzdr
--
qubal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2006-01-15 21:36:00

Temat: Re: panna cotta
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości <news:dqee7j$o9p$1@inews.gazeta.pl>
Akulka <s...@g...pl> pisze:

> Nie zgadzam się, moje 2 babcie robiły tak samo jak pisze @nn, mleko do
> specjalnej bańki z kranikiem i szybką w środku (takie na skup chyba
> brano) i do bali z zimna wodą. Wytrącała się śmietanka, która widać
> było dokładnie przez szybkę (można było zmierzyć jej grubość na ile
> "palcy" jest) i zebrać łyżką z wierzchu. Mleko zimne, słodkie, dobre
> i nic, a nic nie kwaśne.

Dobra, po zasięgnięciu opinii zgadzam się :)
Tyle tylko, że tej śmietanki jest w takiej sytuacji dużo mniej, niż gdyby
się ją odwirowało. I nigdy nie ma się pewności, czy mleko w momencie
oddzielania się jej, nie zaczęło już kwaśnieć.
Czyli chcąc mieć na 100% słodką śmietankę z całej objętości mleka lepiej
jest je po prostu odwirować.

--
PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2006-01-15 21:36:00

Temat: Re: panna cotta
Od: qubal <q...@n...lubimy.spamu.konto.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nixe wrote:

> W wiadomości <news:43c8f111@news.home.net.pl>
> @nn <a...@p...pl> pisze:
>
>> Pamiętam z czasów dzieciństwa, że moja babcia śmietanę zbierała z
>> mleka słodkiego
>
> Bez wirowania tego mleka?
> To raczej trudne do osiągnięcia.
>
Bardzo łatwe. Nazywa sie to metodą podstojową. Musisz mieć tylko
niehomogenizowane mleko.
--
qubal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Prosba o opinie/makaron do lasagne
garnki
Obiad słomianego wdowca;)
Patelnia dwustronna do naleśników
ziemniaki z kapustą po indyjsku, ktoś zna przepis?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »