| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-21 21:03:11
Temat: pasteryzacja.A ja mam inne pytanie i pewnie nie na czasie ale może ktoś mi pomoże.....
Otóż, chciał bym wiedzieć jak pasteryzujecie bigos, fasolkę, gulasze..
Potrzebuje tej informacji ponieważ często musze przygotować prowiant na
kilka
dni, a nie ma tam zbytnio możliwości gotowania lub mrożenia .Dlatego jedynym
sensowym rozwiązaniem są .......słoiczki.
Będę wdzięczna za każdą informacje w w\w temacie.
Monika Janicka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-21 21:11:32
Temat: Re: pasteryzacja.
Użytkownik "MJ" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b0kcc3$skt$1@news.tpi.pl...
> A ja mam inne pytanie i pewnie nie na czasie ale może ktoś mi
pomoże.....
> Otóż, chciał bym wiedzieć jak pasteryzujecie bigos, fasolkę, gulasze..
> Potrzebuje tej informacji ponieważ często musze przygotować prowiant
na
> kilka
> dni, a nie ma tam zbytnio możliwości gotowania lub mrożenia .Dlatego
jedynym
> sensowym rozwiązaniem są .......słoiczki.
Ja w bardzo prosty sposób. Wyjmuję umyty twist, nie wyparzam i innych
hec takich czy siakich... ugotowany bigos, fasolkę czy flaki wkładam do
słoika, zakręcam, stawiam do góry dnem, jak ostygnie do lodówki na
najniższą półkę... nigdy jednak nie udało mi się... z powodu
łakomstwa... przetrzymać dłużej jak 10 dni w ten sposób.
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 09:34:43
Temat: Re: pasteryzacja.Witaj M.J. :))
Jeśli to ma być na kilka dni, to po prostu gorącą potrawę zamykam w
wyparzonym słoiku i po wystygnięciu wkładam do lodówki. Jeśli na dłużej, to
lepiej zamrozić, ale jeśli nie ma takiej możliwości, to robię jak
poprzednio, ale zamiast do lodówki, to jeszcze ze dwa razy w ciągu dwóch
kolejnych dni pasteryzuję ją w słoikach przez 20 minut. Ponoć tylko w ten
sposób można zniszczyć przetrwalniki różnistych złośliwych mikrobów. A potem
może już stać jakiś czas w chłodnym i ciemnym miejscu. Jak dotąd jeszcze mi
nic konserwowanego tą metodą nie zaszkodziło.
--
Pozdrawiam
MiKa
Użytkownik MJ <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b0kcc3$skt$...@n...tpi.pl...
> A ja mam inne pytanie i pewnie nie na czasie ale może ktoś mi pomoże.....
> Otóż, chciał bym wiedzieć jak pasteryzujecie bigos, fasolkę, gulasze..
> Potrzebuje tej informacji ponieważ często musze przygotować prowiant na
> kilka
> dni, a nie ma tam zbytnio możliwości gotowania lub mrożenia .Dlatego
jedynym
> sensowym rozwiązaniem są .......słoiczki.
> Będę wdzięczna za każdą informacje w w\w temacie.
>
>
> Monika Janicka.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |