Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MiKa" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pasteryzacja.
Date: Thu, 23 Jan 2003 10:34:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <b0od03$aop$1@news.tpi.pl>
References: <b0kcc3$skt$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ty167.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1043314500 11033 80.55.128.167 (23 Jan 2003 09:35:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Jan 2003 09:35:00 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: pasteryzacja.
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143592
Ukryj nagłówki
Witaj M.J. :))
Jeśli to ma być na kilka dni, to po prostu gorącą potrawę zamykam w
wyparzonym słoiku i po wystygnięciu wkładam do lodówki. Jeśli na dłużej, to
lepiej zamrozić, ale jeśli nie ma takiej możliwości, to robię jak
poprzednio, ale zamiast do lodówki, to jeszcze ze dwa razy w ciągu dwóch
kolejnych dni pasteryzuję ją w słoikach przez 20 minut. Ponoć tylko w ten
sposób można zniszczyć przetrwalniki różnistych złośliwych mikrobów. A potem
może już stać jakiś czas w chłodnym i ciemnym miejscu. Jak dotąd jeszcze mi
nic konserwowanego tą metodą nie zaszkodziło.
--
Pozdrawiam
MiKa
Użytkownik MJ <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b0kcc3$skt$...@n...tpi.pl...
> A ja mam inne pytanie i pewnie nie na czasie ale może ktoś mi pomoże.....
> Otóż, chciał bym wiedzieć jak pasteryzujecie bigos, fasolkę, gulasze..
> Potrzebuje tej informacji ponieważ często musze przygotować prowiant na
> kilka
> dni, a nie ma tam zbytnio możliwości gotowania lub mrożenia .Dlatego
jedynym
> sensowym rozwiązaniem są .......słoiczki.
> Będę wdzięczna za każdą informacje w w\w temacie.
>
>
> Monika Janicka.
>
>
>
|