Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pasztet

Grupy

Szukaj w grupach

 

pasztet

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-20 17:58:57

Temat: pasztet
Od: "jacek kolis" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Szukam przepisu na pastet (niespodzianka dla rodziców) klasyczny, niezdrowy
i pyszny. Dziczyzny nie mam.
Oczekuję propozycji ;-)

miłego świątecznego gotowania

Jacej


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-21 08:47:25

Temat: Re: pasztet
Od: "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jacek kolis" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:do9gp1$h1l$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
>
> Szukam przepisu na pastet (niespodzianka dla rodziców) klasyczny, niezdrowy
> i pyszny. Dziczyzny nie mam.
> Oczekuję propozycji ;-)
>
Właśnie wczoraj zrobiłam półprodukt. Dzisiaj będę wykańczać.
Składniki:
pół kilo wątroby wieprzowej
pół kilo tłustego boczku (może być podgardle zamiast - pasztet będzie bardziej
zwarty)
pół kilo cielęciny
3 jajka
3 bułeczki
2 cebule
można dać (niekoniecznie) jedną marchewkę, jedną pietruszkę, kawałek selera.
słonina do wyłożenia formy

Boczek i cielęcinę pokroić tak mniej więcej, włożyć do gara, dodać cebulę, ew
warzywa (z warzywami jest moim zdaniem lepszy), kilka ziarnek pieprzu, podlać
wodą i dusić. NIE solić. Jak mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną
wątróbkę i dusić aż mięso będzie miękkie a wątróbka nie będzie puszczać różowego
soku. Wywalić to wszystko na durszlak, płyn zachować. Do tego płynu włożyć 3
bułeczki (lepiej jak będą przekrojone na pół - łatwiej wsiąka) żeby nasiąkły.
Jak wystygnie przekęcić wszystko 2 albo 3 razy przez maszynkę (mięso, boczek,
wątróbkę, bułeczki i warzywa). Dodać 3 całe jaja i przyprawić do smaku: solą,
gałką muszkatułową i utłuczonymi jagodami jałowca. Soli to nie powiem ile -
trzeba solić i próbować. Gałki 2 sztuki średnie utare, jałowca w zależności jak
świeży - 5 do 10 jagód. Dobrze to wszystko razem wyrobić ręką . Słoninę pokroić
na cieniutkie plasterki, wyłożyć nimi formę (nie musi być raz koło razu), włożyć
masę pasztetową wyrównać powierzchnię i piec około godziny w średnio nagrzanym
piekarniku. Dobrze jest mieć patyczek (może być zapałka). Się nim sprawdza czy
pasztet się upiekł. Jak wychodzi nieobmaźgany tylko suchy - pasztet jest gotowy.
Z tej proporcji wychodzą dwie keksówki albo jedna tortownica - jeślibyś chciał
mieć pasztet okrągły.
Pozdrawiam - Agnieszka

Co się tyczy proporcji mięsa to nie musi być przestrzegana z dokładnością
aptekarską. Zamiast pół kilo cielęciny można jej dać i z 60 deko, albo pół na
pół z wieprzowiną, albo samą wieprzowinę. Z cielęciny jest delikatniejszy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Smacznego
Jak zrobic kwas chlebowy
sledzie w papryce- jak?
Sledzie w sosie slodko-ostrym
bigos gotowanie na raty JAK ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »