| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-26 08:09:49
Temat: Re: patelnia "cygańska?"> Po pierwsz, podejrzewa, ze od dawna nie mozna kupic prawdziwych
> cyganskich patelni, i to co sprzedaja Cyganie (o ile to sa prawdziwi
> Cyganie (bo ostatni podszywaja sie pod nich podobno niejacy Romowie)),
> to jest jakas fabryczna masowka.
=========
Patelnia cyganska to europejska odpowiedz na azjatycki wok.
Nie wyobrazam sobie jednak, aby prawdziwi wedrowni cyganie
przyrzadzali sobie zarelko na patelenkach z cieniusiej blaszeczki,
grubosci folii od czekolady. Taka patelnia nie sluzyla by dlugo
wszystko by sie na niej przypalao.
A tylko takie patelnie "cyganskie" sa teraz do nabycia.
Nie wyobrazam sobie, jak mozna wypalic patelnie
z blachy 0,5 mm, aby nic do niej nie przywieralo i sie nia palilo!
No i taka patelnia nie bedzie trzymala ciepla
kiedy rzuci sie na nia zeberka dla calego obozu :-}.
Jak ktos ma patelnie ze zwyklej, rdzewiejacej stali, ale odpowiednio
gruba to mozna z nia postepowac tak jak z wokiem.
I mozna ja nazwac cyganska.
Moim zdaniem "cyganskosc" patelni jest tym wieksza
im wiekszy jej ciezar. Minimum 2,5-3kg dla pat. 28 cm.
A reszta to patelnie "ceperskie" - masówka dla naiwnych.
waldek
=========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-26 09:45:35
Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:basi59$r8v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Moim zdaniem "cyganskosc" patelni jest tym wieksza
> im wiekszy jej ciezar. Minimum 2,5-3kg dla pat. 28 cm.
No to ja mam cygańską.
pozdr
cherokee
co w jednej ręce nie potrafi patelni utrzymać
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-26 10:57:55
Temat: Re: patelnia "cygańska?"Ta moja jest faktycznie ciężka.
Wczoraj smażyłam na niej conieco i zauważyłam posmak metaliczny, który
raczej nie wzbudził we mnie entuzjazmu.
Poza tym po myciu natłuściłam ją, ale jak tu taką tłustą scować do szafki?
Może macie jakieś inne metody zabezpieczania przed rdzą?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-26 11:16:55
Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bassn2$rmk$1@news.onet.pl...
> Wczoraj smażyłam na niej conieco i zauważyłam posmak metaliczny,
który
> raczej nie wzbudził we mnie entuzjazmu.
> Poza tym po myciu natłuściłam ją, ale jak tu taką tłustą scować do
szafki?
> Może macie jakieś inne metody zabezpieczania przed rdzą?
Hmm, ja posmaku metalicznego nie zauwazyłam. Natomiast co do
pielęgnacji - pozostaje osuszenie papierowym ręcznikiem i ew.
postawienie w szafce na takim ręczniku.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-26 11:44:53
Temat: Re: patelnia "cygańska?"> jak tu taką tłustą schować do szafki?
=========
?? Patelnia powinna wisieć.
=========
> zauważyłam posmak metaliczny
=========
To może ona nie jest ze stali tylko z jakiegoś dziwnego stopu.
Tyle tych "wynalazków" teraz...
A może rdzę nie do końca wyszorowałaś. Ona daje taki posmak.
waldek
=========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |