Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia patelnia "cygańska?"

Grupy

Szukaj w grupach

 

patelnia "cygańska?"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-26 08:09:49

Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Po pierwsz, podejrzewa, ze od dawna nie mozna kupic prawdziwych
> cyganskich patelni, i to co sprzedaja Cyganie (o ile to sa prawdziwi
> Cyganie (bo ostatni podszywaja sie pod nich podobno niejacy Romowie)),
> to jest jakas fabryczna masowka.
=========
Patelnia cyganska to europejska odpowiedz na azjatycki wok.
Nie wyobrazam sobie jednak, aby prawdziwi wedrowni cyganie
przyrzadzali sobie zarelko na patelenkach z cieniusiej blaszeczki,
grubosci folii od czekolady. Taka patelnia nie sluzyla by dlugo
wszystko by sie na niej przypalao.
A tylko takie patelnie "cyganskie" sa teraz do nabycia.
Nie wyobrazam sobie, jak mozna wypalic patelnie
z blachy 0,5 mm, aby nic do niej nie przywieralo i sie nia palilo!
No i taka patelnia nie bedzie trzymala ciepla
kiedy rzuci sie na nia zeberka dla calego obozu :-}.

Jak ktos ma patelnie ze zwyklej, rdzewiejacej stali, ale odpowiednio
gruba to mozna z nia postepowac tak jak z wokiem.
I mozna ja nazwac cyganska.

Moim zdaniem "cyganskosc" patelni jest tym wieksza
im wiekszy jej ciezar. Minimum 2,5-3kg dla pat. 28 cm.
A reszta to patelnie "ceperskie" - masówka dla naiwnych.

waldek
=========




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-26 09:45:35

Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:basi59$r8v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Moim zdaniem "cyganskosc" patelni jest tym wieksza
> im wiekszy jej ciezar. Minimum 2,5-3kg dla pat. 28 cm.

No to ja mam cygańską.

pozdr

cherokee

co w jednej ręce nie potrafi patelni utrzymać

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-26 10:57:55

Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ta moja jest faktycznie ciężka.
Wczoraj smażyłam na niej conieco i zauważyłam posmak metaliczny, który
raczej nie wzbudził we mnie entuzjazmu.
Poza tym po myciu natłuściłam ją, ale jak tu taką tłustą scować do szafki?
Może macie jakieś inne metody zabezpieczania przed rdzą?

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-26 11:16:55

Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bassn2$rmk$1@news.onet.pl...
> Wczoraj smażyłam na niej conieco i zauważyłam posmak metaliczny,
który
> raczej nie wzbudził we mnie entuzjazmu.
> Poza tym po myciu natłuściłam ją, ale jak tu taką tłustą scować do
szafki?
> Może macie jakieś inne metody zabezpieczania przed rdzą?

Hmm, ja posmaku metalicznego nie zauwazyłam. Natomiast co do
pielęgnacji - pozostaje osuszenie papierowym ręcznikiem i ew.
postawienie w szafce na takim ręczniku.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-26 11:44:53

Temat: Re: patelnia "cygańska?"
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jak tu taką tłustą schować do szafki?
=========
?? Patelnia powinna wisieć.
=========

> zauważyłam posmak metaliczny
=========
To może ona nie jest ze stali tylko z jakiegoś dziwnego stopu.
Tyle tych "wynalazków" teraz...
A może rdzę nie do końca wyszorowałaś. Ona daje taki posmak.

waldek
=========





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia japońska - sushi
dzien matki
Cukier puder a cukier zwykly ...
poradniki, ksiazki, podreczniki
Babka Jogurtowa wg. Wkn - opinia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »