| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-06 12:58:02
Temat: petits oignons blancs (cebulki)Dzien dobry
Kupilam dzisiaj na rynku spory peczek mlodej cabuli. Zaproponowano mi, jak tu
(we Francji) jest we zwyczaju, obciecie szczypiorku, ale sie na to nie
zgodzilam (moim celem byl zakup szczypiorku wlasnie).
No i teraz mam szczypiorek jak rowniez sporo (500 g) malych bialych cebulek z
ktorymi nie wiem co zrobic. Francuzi zazwyczaj marynuja je w occie na sposob
korniszonow, ale niespecjalnie to lubie.
Czy ktos ma jekis przepis w ktorm moglabym te cebulki wykorzystac ?
Pozdrowienia
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-06 21:28:41
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)Zwykle takie male cebulki siekam rowno ze szczypiorkiem i
dodaje do salatek, posypuje jajecznica, jaja w majonezie itp.
Pol kilo to szybko sie nie da zjesc. Ogromne peczki u was sprzedaja :))
Ania
<n...@y...com> wrote in message
news:097c.00000000.3af54a59@newsgate.onet.pl...
> Dzien dobry
> Kupilam dzisiaj na rynku spory peczek mlodej cabuli. Zaproponowano mi, jak
tu
> (we Francji) jest we zwyczaju, obciecie szczypiorku, ale sie na to nie
> zgodzilam (moim celem byl zakup szczypiorku wlasnie).
> No i teraz mam szczypiorek jak rowniez sporo (500 g) malych bialych
cebulek z
> ktorymi nie wiem co zrobic. Francuzi zazwyczaj marynuja je w occie na
sposob
> korniszonow, ale niespecjalnie to lubie.
> Czy ktos ma jekis przepis w ktorm moglabym te cebulki wykorzystac ?
>
> Pozdrowienia
> Ewa
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-06 21:29:17
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)
n...@y...com wrote:
>
> Dzien dobry
> Kupilam dzisiaj na rynku spory peczek mlodej cabuli. Zaproponowano mi, jak tu
> (we Francji) jest we zwyczaju, obciecie szczypiorku, ale sie na to nie
> zgodzilam (moim celem byl zakup szczypiorku wlasnie).
> No i teraz mam szczypiorek jak rowniez sporo (500 g) malych bialych cebulek z
> ktorymi nie wiem co zrobic. Francuzi zazwyczaj marynuja je w occie na sposob
> korniszonow, ale niespecjalnie to lubie.
> Czy ktos ma jekis przepis w ktorm moglabym te cebulki wykorzystac ?
>
> Pozdrowienia
> Ewa
Mozesz zrobic tarte z cebulkami i boczkiem, albo quiche z cebulkami i
ziolami, albo zapiec cienko pokrojone ziemniaki z cebulkami i serem,
albo zrobic zupe ziemniaczana z obsmazonymi cebulkami, albo...
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-06 22:16:38
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)> Zwykle takie male cebulki siekam rowno ze szczypiorkiem i
> dodaje do salatek, posypuje jajecznica, jaja w majonezie itp.
> Pol kilo to szybko sie nie da zjesc. Ogromne peczki u was sprzedaja :))
No wlasnie ! Szczypiorku tez mi zostalo. Caly "peczek" wozyl ponad kilo, i
mniejszych nie ma !
Czekajac na odpowiedzi listy zaimprowizowalam danie nastepujace : poddusilam
przeciete na pol cebulki w masle, dorzucilam kawalki upieczonego kurczaka + sol
+ pieprz + pol szklanki wody, ok. 10 minut i na koniec posypalam pietruszka.
Wyszlo bardzo przyjemne, wiosenne danie !
Ale za przepisy dzekuje, bo cebulek jeszcze mi zostalo !
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-07 02:44:19
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)
<n...@y...com> wrote in message
news:2a67.00000002.3af5cd45@newsgate.onet.pl...
> > Pol kilo to szybko sie nie da zjesc. Ogromne peczki u was sprzedaja :))
>
> No wlasnie ! Szczypiorku tez mi zostalo. Caly "peczek" wozyl ponad kilo, i
> mniejszych nie ma !
Ha, u mnie tez sprzedaja szczypior w ogromnych pekach, takie polkilowe sa
najmniejsze, prawie nigdy nie udaje mi sie zuzyc tego zanim sie zepsuje.
Najczesciej dodaje posiekany razem z cebulka do salatki z pomidorow, ktora
doprawiam octem balsamicznym, olejem, sola, pieprzem i cukrem.
Na cieplo proponuje zrobic "Pa jun" - koreanskie nalesniki ze szczypiorkiem.
Nalesniki:
szklanka maki
lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
jajko
ok. 100 gr szczypiorku z cebulka
mala czerwona papryka
olej do smazenia
Z pierwszych czterech skladnikow robimy ciasto, dodajac ok. 3/4 szklanki
wody - ma wyjsc konsystencja ciasta nalesnikowego. Odstawiamy na pol
godziny.
Szczypiorek tniemy na mniej wiecej 10 cm kawalki (mozna zostawic dluzsze,
jesli tylko zmieszcza sie na patelni), czesci z cebulka dodatkowo przecinamy
wzdluz na pol. Papryke przecinamy na pol, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie
paski.
Rozgrzana patelnie smarujemy olejem, ukladamy na niej pojedyncza warstwe
szczypiorku, polewamy czescia ciasta, rozkladamy papryke i lejemy reszte
ciasta. Jesli patelnia jest naprawde duza wyjdzie z tego jeden duzy placek,
przy mniejszej, trzeba zrobic kilka nalesnikow.
Smazymy z obu stron na zloty kolor.
Mozna podac w calosci lub od razu pokrojone w kwadraty - latwiej bedzie je
jesc paleczkami. Jemy maczajac w sosie.
Sos: podstawa jak do sushi, sos sojowy i ocet ryzowy, w proporcjach 2:1.
Mozna na tym poprzestac, ale oplaca sie tez dodac wedlug upodoban: posiekany
szczypiorek lub/i cebulke, ziarna sezamu, olej sezamowy, posiekany czosnek,
sproszkowana czerwona papryke, cukier.
Ten prosty przepis mozna wzbogacic dodajac do ciasta rozne owoce morza
(mieso krabow, ostrygi, malze). Mozna tez zamiast slodkiej papryki
zastosowac mala ostra chili.
Pozdrawiam
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-07 06:54:00
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)
Użytkownik "BeataSz" <b...@h...com> napisał w wiadomości
news:GSnJ6.109927$Ol4.17157866@news.hananet.net...
>
> <n...@y...com> wrote in message
> news:2a67.00000002.3af5cd45@newsgate.onet.pl...
> > > Pol kilo to szybko sie nie da zjesc. Ogromne peczki u was sprzedaja
:))
> >
> > No wlasnie ! Szczypiorku tez mi zostalo. Caly "peczek" wozyl ponad kilo,
i
> > mniejszych nie ma !
>
> Ha, u mnie tez sprzedaja szczypior w ogromnych pekach, takie polkilowe sa
> najmniejsze, prawie nigdy nie udaje mi sie zuzyc tego zanim sie zepsuje.
No to z Was szczęściarze, ja za 5 nędznych cebulek spiętych recepturką muszę
płacić 1,5 zł, na szczęscie już moja cebulka na działce wypuszcza
szczypiorek.
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 19:04:46
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)<n...@y...com> wrote:
>No i teraz mam szczypiorek jak rowniez sporo (500 g) malych bialych cebulek z
>ktorymi nie wiem co zrobic. Francuzi zazwyczaj marynuja je w occie na sposob
>korniszonow, ale niespecjalnie to lubie.
>Czy ktos ma jekis przepis w ktorm moglabym te cebulki wykorzystac ?
>
Sluchaj,
mozesz zamarynowac ale to IMHO szkoda. Uwielbiam dodac kilka takich cebolek
do duszenia miesa albo do gotowania ziemiakow czy zup.
Nie wiem dokladnie jakich rozmiarow jest ta cebulka ale jesli to sa takie
male jak te spotykane w marynatach to bardzo smacznie wychodza gdy sie je w
calosci wlosy do zawijanych zrazow (do srodka i owinie mieskiem)
Generalnie takie male cebulki nadaja sie wszedzie tam gdzie uzywa sie
normalnej wielkosci cebuli pokrojonej mniej lub ardziej drobno. Polecam.
Pozdrawiam.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 21:42:20
Temat: Re: petits oignons blancs (cebulki)> Generalnie takie male cebulki nadaja sie wszedzie tam gdzie uzywa sie
> normalnej wielkosci cebuli pokrojonej mniej lub ardziej drobno. Polecam.
Swiete slowa!!
Praktykuje taki maly "domowy" sposobik
Zostawiam cebulki w czerwonym winnym i domowym occie i dopiero potem wrzucam
do pieczeni czy ragout
Ten maly ale agresywny ( w dobrym tego slowa znaczeniu) ostrawy smaczek octu
( o ile ocet jest smaczny!!!) pozostaje pomimo dlugiego gotowania, a
czerwonawy kolor jest estetyczny na talerzu.
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |