From: "BeataSz" <b...@h...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <VNjJ6.2850$Co.212057@wagner.videotron.net>
<2...@n...onet.pl>
Subject: Re: petits oignons blancs (cebulki)
Lines: 52
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Message-ID: <GSnJ6.109927$Ol4.17157866@news.hananet.net>
Date: Mon, 7 May 2001 11:44:19 +0900
NNTP-Posting-Host: 211.202.17.134
X-Trace: news.hananet.net 989202982 211.202.17.134 (Mon, 07 May 2001 11:36:22 KST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 07 May 2001 11:36:22 KST
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netcom.net.u
k!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed.dacom.co.kr!
newsxfer.hananet.net!news.hananet.net!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50961
Ukryj nagłówki
<n...@y...com> wrote in message
news:2a67.00000002.3af5cd45@newsgate.onet.pl...
> > Pol kilo to szybko sie nie da zjesc. Ogromne peczki u was sprzedaja :))
>
> No wlasnie ! Szczypiorku tez mi zostalo. Caly "peczek" wozyl ponad kilo, i
> mniejszych nie ma !
Ha, u mnie tez sprzedaja szczypior w ogromnych pekach, takie polkilowe sa
najmniejsze, prawie nigdy nie udaje mi sie zuzyc tego zanim sie zepsuje.
Najczesciej dodaje posiekany razem z cebulka do salatki z pomidorow, ktora
doprawiam octem balsamicznym, olejem, sola, pieprzem i cukrem.
Na cieplo proponuje zrobic "Pa jun" - koreanskie nalesniki ze szczypiorkiem.
Nalesniki:
szklanka maki
lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
jajko
ok. 100 gr szczypiorku z cebulka
mala czerwona papryka
olej do smazenia
Z pierwszych czterech skladnikow robimy ciasto, dodajac ok. 3/4 szklanki
wody - ma wyjsc konsystencja ciasta nalesnikowego. Odstawiamy na pol
godziny.
Szczypiorek tniemy na mniej wiecej 10 cm kawalki (mozna zostawic dluzsze,
jesli tylko zmieszcza sie na patelni), czesci z cebulka dodatkowo przecinamy
wzdluz na pol. Papryke przecinamy na pol, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie
paski.
Rozgrzana patelnie smarujemy olejem, ukladamy na niej pojedyncza warstwe
szczypiorku, polewamy czescia ciasta, rozkladamy papryke i lejemy reszte
ciasta. Jesli patelnia jest naprawde duza wyjdzie z tego jeden duzy placek,
przy mniejszej, trzeba zrobic kilka nalesnikow.
Smazymy z obu stron na zloty kolor.
Mozna podac w calosci lub od razu pokrojone w kwadraty - latwiej bedzie je
jesc paleczkami. Jemy maczajac w sosie.
Sos: podstawa jak do sushi, sos sojowy i ocet ryzowy, w proporcjach 2:1.
Mozna na tym poprzestac, ale oplaca sie tez dodac wedlug upodoban: posiekany
szczypiorek lub/i cebulke, ziarna sezamu, olej sezamowy, posiekany czosnek,
sproszkowana czerwona papryke, cukier.
Ten prosty przepis mozna wzbogacic dodajac do ciasta rozne owoce morza
(mieso krabow, ostrygi, malze). Mozna tez zamiast slodkiej papryki
zastosowac mala ostra chili.
Pozdrawiam
Beata
|