| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-05 16:41:29
Temat: pieczen mi nie wyszlaZnowu pieczen mi nie wyszla. Nie wiem co sie dzieje ostatnio, ze pieczen
wieprzowa wychodzi mi za sucha. Robie jak dawniej czyli najpierw obsmazam
szybko by zamknely sie pory i wrzucam do brytfanny. Zawsze byla soczysta a
od pewnego czasu jest zjadliwa ale sucha. o so chodzi?
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-05 17:03:11
Temat: Re: pieczen mi nie wyszla
Użytkownik cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s6ffi$3il$...@n...onet.pl...
> Znowu pieczen mi nie wyszla. Nie wiem co sie dzieje ostatnio, ze pieczen
> wieprzowa wychodzi mi za sucha. Robie jak dawniej czyli najpierw obsmazam
> szybko by zamknely sie pory i wrzucam do brytfanny. Zawsze byla soczysta a
> od pewnego czasu jest zjadliwa ale sucha. o so chodzi?
> Czarek
to moze spróbuj pieczenia w specjalnej przezroczystej folii, albo w
brytfannie, podlewajac woda, albo na koniec wrzucajac kostki lodu, które
nadaja chrupkosc (ale z tymi kostkami to nie jestem pewna czy nie dziala
tylko na kuraka w skórze)
Albo moze spróbuj w sreberku, moja mam a cos tak piekla i wyszlo b.
smacznie.
Moze za dlugo pieczesz w zbyt niskiej temperaturze i Ci sie wysusza? Sama
nie wiem.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 17:17:06
Temat: Re: pieczen mi nie wyszla
Użytkownik cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s6ffi$3il$...@n...onet.pl...
> Znowu pieczen mi nie wyszla. Nie wiem co sie dzieje ostatnio, ze pieczen
> wieprzowa wychodzi mi za sucha. Robie jak dawniej czyli najpierw obsmazam
> szybko by zamknely sie pory i wrzucam do brytfanny. Zawsze byla soczysta a
> od pewnego czasu jest zjadliwa ale sucha. o so chodzi?
> Czarek
A moze wpakuj miesko na kilka godzin do jakiejs smakowitej mokrej marynaty?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 17:59:47
Temat: Re: pieczen mi nie wyszla
"cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl> wrote in message
news:9s6ffi$3il$1@news.onet.pl...
> Znowu pieczen mi nie wyszla. Nie wiem co sie dzieje ostatnio, ze pieczen
> wieprzowa wychodzi mi za sucha. Robie jak dawniej czyli najpierw obsmazam
> szybko by zamknely sie pory i wrzucam do brytfanny. Zawsze byla soczysta a
> od pewnego czasu jest zjadliwa ale sucha. o so chodzi?
> Czarek
TOBIE nie wyszla?
Jak Ci nie smakuje to nie jedz. Sucha, nie sucha - ja ja z checia tego...
no... wiesz... mniam mniam 8-)))
Don Pablo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 19:47:53
Temat: Re: pieczen mi nie wyszla> albo na koniec wrzucajac kostki lodu, które
> nadaja chrupkosc (ale z tymi kostkami to nie jestem pewna czy nie dziala
> tylko na kuraka w skórze)
Nigdy o tym nie slyszalam... Czy mozesz przyblizyc ten sposob, a najlepiej
tak jak krowie na miedzy... tzn. 1.otwieramy piekarnik 2. wyciagamy naczynie
3. ... i td. ;o)))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 21:08:21
Temat: Re: pieczen mi nie wyszla
"Bożena" wrote:
>
> > albo na koniec wrzucajac kostki lodu, które
> > nadaja chrupkosc (ale z tymi kostkami to nie jestem pewna czy nie dziala
> > tylko na kuraka w skórze)
>Wkn
> Nigdy o tym nie slyszalam... Czy mozesz przyblizyc ten sposob, a najlepiej
> tak jak krowie na miedzy... tzn. 1.otwieramy piekarnik 2. wyciagamy naczynie
> 3. ... i td. ;o)))
W taki wlasnie sposob pieke chleb. Najpierw pozwalam mu rosnac w
nie-nagrzanym piekarniku, tylko na cieplo zarowki. Trwa to dosc dlugo.
Gdy chleb jest tej wielkosci, o jaka mi chodzi, powoli zaczynam podnosic
temperature w piecu, az dojde do 260C/500F. Po dziesieciu minutach
wrzucam na dno piecyka kostki lodu (mam je na szufelce) jednym ruchem i
zamykam piec. Lod w tym goracym piecu wybucha chmura pary, ktora
przenika chleb i nadaje mu wilgoci i gabczastosci jednoczesnie
pozostawiajac warstwe pary na powierzchni chleba, ktora wyparowujac i
wysychajac tworzy chrupiaca, lsniaca skorke.
Zdaje sobie sprawe, ze ta metoda zaprzecza wszelkim poradom o wsuwaniu
urosnietego chleba do goracego pieca, ale rowniez dziala dobrze. Mam
rowniez plyte szamotowa, na ktorej czasem pieke chleb (glownie pizze) i
wtedy wkladam chleb do nagrzanego pieca z nagrzana plyta, ale tez
dorzucam lodu na dno. I tez dziala.
Nie wiedzialam, ze mozna te metode stosowac przy miesie, jak pisze Wkn,
ale czemu nie?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 22:59:34
Temat: Re: pieczen mi nie wyszlaOn Mon, 05 Nov 2001 13:08:21 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
>Mam
>rowniez plyte szamotowa, na ktorej czasem pieke chleb (glownie pizze) i
>wtedy wkladam chleb do nagrzanego pieca z nagrzana plyta, ale tez
>dorzucam lodu na dno. I tez dziala.
>
>Magdalena Bassett
Ale nie kladziesz tego lodu na plyte?
Art
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 07:46:47
Temat: Re: pieczen mi nie wyszlato moze i od zwierzatka zalezec...
Krysia
>Znowu pieczen mi nie wyszla. Nie wiem co sie dzieje ostatnio, ze pieczen
>wieprzowa wychodzi mi za sucha. Robie jak dawniej czyli najpierw obsmazam
>szybko by zamknely sie pory i wrzucam do brytfanny. Zawsze byla soczysta a
>od pewnego czasu jest zjadliwa ale sucha. o so chodzi?
>Czarek
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-07 03:37:55
Temat: Re: pieczen mi nie wyszla
"Art(Gruby)" wrote:
>
> On Mon, 05 Nov 2001 13:08:21 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
> wrote:
>
> >Mam
> >rowniez plyte szamotowa, na ktorej czasem pieke chleb (glownie pizze) i
> >wtedy wkladam chleb do nagrzanego pieca z nagrzana plyta, ale tez
> >dorzucam lodu na dno. I tez dziala.
> >
>
> >Magdalena Bassett
>
> Ale nie kladziesz tego lodu na plyte?
> Art
Nie, na dno, bo plyta by pekla.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |