Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Halibut w sosie pomaranczowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Halibut w sosie pomaranczowym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-05 15:43:03

Temat: Halibut w sosie pomaranczowym
Od: "Krzysztof Burmer" <k...@u...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
w sobote zaposilem gosci i postanowilem zrobic cos delikatnego, nalepiej z
ryby. Znalazlem przepis w Moim Gotowaniu i wbrew swoim zasadom, ktore
mowia - nie sporzadaj dania na impreze jesli robisz je (oczywiscie danie)
pierwszy raz. Tym razem zaryzykowalem. I od razu powiemn - UDALO SIE!
Co potrzeba (dla 4 osob):
- 4 dzwonka halibuta (ta ryba jest dosc droga ok 25 zł/kg)
- maka
- 4 lyzki masla
- peczek pietruszki
- czosnek (trzy zabki)
- szklanka swierzego soku z pomaranczy
- kawalki pomaranczy do przybrania
- sol, imbir.
- smietana 3/4 szklanki
Obciac pletwy halibutkowi. Z 2 lyzek masla, wycisnietego czosnku i
posiekanej pietruszki zutrzec mase. Halibuta natrzec masa i obtoczyc mace.
Posypac platkami pozostalego masla. Wlozyc na blache (posmarowac tlustym
zeby nie przywarlo) i do goracego piekarnika (160-180C). Piec ok 20-max 30
min (nie za dlugo bo ryba sie rozejdzie).
Rybe wyciagnac z piekarnika, zlac do rondla sos, dodac sok z pomaranczy,
poczekac az sie zagotuje. Do tego dodac smietane rozmieszana z lyzka maki.
Dodac imbir, sol. Rybe ulozyc na polmisku, polac sosem, przybrac kawalkami
pomaranczy.
Najlepsze z winem rozowym lub lekkim bialym oraz z pieczywem i salatka.
Palce lizac, mniam, mniam
Pozdrowka
KB



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

oswajanie kuchenki mikrofalowej...
500 gramów łopatki wołowej
jajecznica
indyk z czosnkiem i pieczarkami
kurze opowieści

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »