Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Krzysztof Burmer" <k...@u...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Halibut w sosie pomaranczowym
Date: Mon, 5 Nov 2001 16:43:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9s6c4f$e7j$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: kapkap.gosat.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1004975055 14579 212.244.107.10 (5 Nov 2001 15:44:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Nov 2001 15:44:15 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78731
Ukryj nagłówki
Witam,
w sobote zaposilem gosci i postanowilem zrobic cos delikatnego, nalepiej z
ryby. Znalazlem przepis w Moim Gotowaniu i wbrew swoim zasadom, ktore
mowia - nie sporzadaj dania na impreze jesli robisz je (oczywiscie danie)
pierwszy raz. Tym razem zaryzykowalem. I od razu powiemn - UDALO SIE!
Co potrzeba (dla 4 osob):
- 4 dzwonka halibuta (ta ryba jest dosc droga ok 25 zł/kg)
- maka
- 4 lyzki masla
- peczek pietruszki
- czosnek (trzy zabki)
- szklanka swierzego soku z pomaranczy
- kawalki pomaranczy do przybrania
- sol, imbir.
- smietana 3/4 szklanki
Obciac pletwy halibutkowi. Z 2 lyzek masla, wycisnietego czosnku i
posiekanej pietruszki zutrzec mase. Halibuta natrzec masa i obtoczyc mace.
Posypac platkami pozostalego masla. Wlozyc na blache (posmarowac tlustym
zeby nie przywarlo) i do goracego piekarnika (160-180C). Piec ok 20-max 30
min (nie za dlugo bo ryba sie rozejdzie).
Rybe wyciagnac z piekarnika, zlac do rondla sos, dodac sok z pomaranczy,
poczekac az sie zagotuje. Do tego dodac smietane rozmieszana z lyzka maki.
Dodac imbir, sol. Rybe ulozyc na polmisku, polac sosem, przybrac kawalkami
pomaranczy.
Najlepsze z winem rozowym lub lekkim bialym oraz z pieczywem i salatka.
Palce lizac, mniam, mniam
Pozdrowka
KB
|