Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pieczenie ciast

Grupy

Szukaj w grupach

 

pieczenie ciast

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-18 18:54:28

Temat: pieczenie ciast
Od: "Chmurka" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam

mam do was pytanko..... czy cos ze mna, przepisami czy piekarnikiem nie tak?
zawsze jak robie ciasto, to albo musze piec polowe czasu podanego w
przepisie albo w nizszej temperaturze ( jak ustawie na 125 stopni to
wychodzi ladne) ....... ostatnio zrobilam test robiac takie pulchne ciasto
na mace ziemniaczanej.... ustawilam jak kazali na 200 stopni ( mialo piec
sie 40 minut ) i czatowalam przy piekarniku.... no i po 15 minutach
zarumienilo sie a po 25 minutach bylo dobre w srodku calkowicie a przypalone
od spodu i z bokow.. juz sama nie wiem. wy tez tak macie? czy moze robie
cos nie tak? intryguje mnei ta kwestia...

pozdrawiam
chmurka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-18 19:51:10

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Chmurka" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:5554-1032375294@as3-121.starogard.dialup.inetia
.pl...
> witam
>
> mam do was pytanko..... czy cos ze mna, przepisami czy piekarnikiem nie
tak?
> zawsze jak robie ciasto, to albo musze piec polowe czasu podanego w
> przepisie albo w nizszej temperaturze ( jak ustawie na 125 stopni to
> wychodzi ladne) ....... ostatnio zrobilam test robiac takie pulchne ciasto
> na mace ziemniaczanej.... ustawilam jak kazali na 200 stopni ( mialo piec
> sie 40 minut ) i czatowalam przy piekarniku.... no i po 15 minutach
> zarumienilo sie a po 25 minutach bylo dobre w srodku calkowicie a
przypalone
> od spodu i z bokow.. juz sama nie wiem. wy tez tak macie? czy moze robie
> cos nie tak? intryguje mnei ta kwestia...
> chmurka

Rzeczywiscie jest cos nie tak.
1 czy masz gazowy czy elektryczny?bo na zwyklym gazowym 200 stopni to
tak samo na elektrycznym z termoobiegiem bedzie 180
2 piekarnik, piekarnikowi nierowny, musisz droga prob i bledow
wypracowac u siebie pojecie co dla Twojego pieca oznacza 200 stopni.Nie znam
przepisu na ciasto ZADNEGO, ktorego proces pieczenia trwalby 15
minut- moze z wyjatkiem ciasta na pizze i jakiegos drobiazgu cukierniczego,
ale to inna bajka. Minimum to jakies 40 minut bodaj. Takie
ekspresowe pieczenie nie daje szans na porzadne wyrosniecie.
3 Ustaw nastepnym razem to samo ciasto na 180 min a nie na 200 i zmierz
czas . Jednocesnie mozesz jeszcze podniesc wyzej poziom na ktorym stoi
forma z ciastem. Moze masz na samym dole a powinna byc na srodku-
wtedy nie bedzie tak palila dna i bokow.

Mysle, ze zmniejszenie temperatury i podniesienie ciasta wyzej powinno dac
pozytywny efekt.

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 05:01:29

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "Kamas.hw" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
Nigdy nie zwracam uwagi na czasy i temperatury podawane w przepisach,
stopień upieczenia określam na podstawie koloru skórki i patyczkiem. Trzeba
po prostu swój piekarnik "wyczuć" I nie ma co się przejmować gdy coś się nie
uda. Ja swoje pierwsze ciasto upiekłem 40 lat temu, i jeszcze zdarza mi się
zjeść zakalec :-))

--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, UIN 14539957



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 07:38:03

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kamas.hw" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ambm4f$eso$1@news.tpi.pl...
> >
> >
> Nigdy nie zwracam uwagi na czasy i temperatury podawane w przepisach,
> stopień upieczenia określam na podstawie koloru skórki i patyczkiem.
Trzeba
> po prostu swój piekarnik "wyczuć" I nie ma co się przejmować gdy coś się
nie
> uda. Ja swoje pierwsze ciasto upiekłem 40 lat temu, i jeszcze zdarza mi
się
> zjeść zakalec :-))
>

no, swiete slowa. Czasem trzymajac sie dokladnie podanego przez innych czasu
pieczenia i temperatury mozna sobie przyrzadzic piekny zakalec albo
skorupke. A kazdy piekarnik nieco inaczej piecze. A udane ciasto zalezy od
wielu rzeczy, wiec zycze powdzenia w rozpracowywaniu piekarnika, blach do
ciasta, kolejnosci mieszania skladnikow itd, itp. :)

pozdrawiam
wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 08:34:26

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "Chmurka" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

dziekuje za porady i opinie, postaram sie powalczyc :)
a co do pytan Joli L-L, to piekarnik jest gazowy i zazwyczaj trzymam ciasto
na srodku........ ale rzeczywiscie bede je przerzucac wyzej...... :)

tak jeszcze kombinuje ze moze po prostu sa zle oznaczenia...... bo nie mam
widoczengo termometru tylko nastawiam temperature na np jedynke czy
piątke..... moze w instrukcji im sie cos pomerdalo......
no nic, bede nadal experymentowac i po prostu nastawiac tak, zeby wychodzilo
a nie tak jak powinno byc ;))

pozdrawiam
chmurka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 09:06:47

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "SOFTLANDIA - Agnieszka Orzechowska" <a...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

to na pewno wina piekarnika, mam podobne problemy no i piekarnik stary;-)


--
Pozdrawiam
Agnieszka Orzechowska

Użytkownik "Chmurka" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:31873-1032424455@as2-8.starogard.dialup.inetia.
pl...
> dziekuje za porady i opinie, postaram sie powalczyc :)
> a co do pytan Joli L-L, to piekarnik jest gazowy i zazwyczaj trzymam
ciasto
> na srodku........ ale rzeczywiscie bede je przerzucac wyzej...... :)
>
> tak jeszcze kombinuje ze moze po prostu sa zle oznaczenia...... bo nie mam
> widoczengo termometru tylko nastawiam temperature na np jedynke czy
> piątke..... moze w instrukcji im sie cos pomerdalo......
> no nic, bede nadal experymentowac i po prostu nastawiac tak, zeby
wychodzilo
> a nie tak jak powinno byc ;))
>
> pozdrawiam
> chmurka
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 10:05:21

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "Kamas.hw" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"> to na pewno wina piekarnika, mam podobne problemy no i piekarnik stary;-)
>
A niedawno ktoś pisał, że to wina przepisu, że mu ciasto nie wyszło

W piekarnikach gazowych zazwyczaj 1 - to 120 stopni i potem co 20

--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, UIN 14539957


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 10:30:04

Temat: Re: pieczenie ciast
Od: "SOFTLANDIA - Agnieszka Orzechowska" <a...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

;-)


Użytkownik "Kamas.hw" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:amc84m$gm5$2@news.tpi.pl...
> "> to na pewno wina piekarnika, mam podobne problemy no i piekarnik
stary;-)
> >
> A niedawno ktoś pisał, że to wina przepisu, że mu ciasto nie wyszło
>
> W piekarnikach gazowych zazwyczaj 1 - to 120 stopni i potem co 20
>
> --
> pozdrawiam:-)
> Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
> Gdańsk, UIN 14539957
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: raclet
Ciasto z gruszkami
kabaczki - przepisy
cukinia - chwale sie
;o))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »