| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-05 12:21:54
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekIvan wrote:
> (...)
> - wlewam trochę wody i wrzucam trochę tłuszczu (smalec, planta)
Do boczku i karkówki nie dodaję tłuszczu, MSZ jest go dość w mięsie.
> - piekę w naczyniu żarodpornym (z tym, że żona ostatnio stwierdziła,
> że lepiej wychodzi jak się zasłoni folią aluminiową a nie pokrywą)
Zgadzam się z żoną :-)
> - w zależności od wielkości kawałka 40-60min w 200-220'C - musisz
> pilnować żeby się nie przypaliło, jak widzisz, że prawie cała woda
> wyparowała to możesz trochę dolać, ale wrzątku i ostrożnie.
Piekę czasem i 90 min, nigdy nic mi się nie przypaliło i nie wyparowało,
kiedy blacha jest dokładnie przykryta folią. Czasem na mięso wrzucam
dużo cebuli i robi się właściwie nowa potrawa :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-06 08:40:29
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekw sklepach spozywczych - podkresla smak i kolor miesa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 08:52:38
Temat: Re: pieczone: karkowka i boczekJa robię karkówkę według przepisu Ojca Grande, zawsze wychodzi przepyszna.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju, na to sparzone liście z
kapusty i dużą karkówkę w całości.
Kroimy w plastry: ziemniaki, marchew, cebulę i okładamy nimi mięso. Na to
wszystko układamy jeszcze pocięte na ćwirtki jabłka. Wszystko to posypujemy
pieprzem i cynamonem, dodajemy kilka jagód jałowca.
Wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 h w temp 180 -200 stpni, po godzinie
dolewamy szklankę białego wina. Równie wspaniałe na gorąco i na zimno np. do
chleba.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |