Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pieczone: karkowka i boczek

Grupy

Szukaj w grupach

 

pieczone: karkowka i boczek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-05 12:21:54

Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ivan wrote:

> (...)
> - wlewam trochę wody i wrzucam trochę tłuszczu (smalec, planta)

Do boczku i karkówki nie dodaję tłuszczu, MSZ jest go dość w mięsie.

> - piekę w naczyniu żarodpornym (z tym, że żona ostatnio stwierdziła,
> że lepiej wychodzi jak się zasłoni folią aluminiową a nie pokrywą)

Zgadzam się z żoną :-)

> - w zależności od wielkości kawałka 40-60min w 200-220'C - musisz
> pilnować żeby się nie przypaliło, jak widzisz, że prawie cała woda
> wyparowała to możesz trochę dolać, ale wrzątku i ostrożnie.

Piekę czasem i 90 min, nigdy nic mi się nie przypaliło i nie wyparowało,
kiedy blacha jest dokładnie przykryta folią. Czasem na mięso wrzucam
dużo cebuli i robi się właściwie nowa potrawa :-)

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-06 08:40:29

Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek
Od: Krzysztof Wróblewski <k...@a...wbc.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

w sklepach spozywczych - podkresla smak i kolor miesa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-14 08:52:38

Temat: Re: pieczone: karkowka i boczek
Od: "kasia i darek" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja robię karkówkę według przepisu Ojca Grande, zawsze wychodzi przepyszna.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju, na to sparzone liście z
kapusty i dużą karkówkę w całości.
Kroimy w plastry: ziemniaki, marchew, cebulę i okładamy nimi mięso. Na to
wszystko układamy jeszcze pocięte na ćwirtki jabłka. Wszystko to posypujemy
pieprzem i cynamonem, dodajemy kilka jagód jałowca.
Wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 h w temp 180 -200 stpni, po godzinie
dolewamy szklankę białego wina. Równie wspaniałe na gorąco i na zimno np. do
chleba.
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Panie Jurku , prosze o lepszy przepis na PYZY
Kacza krew do czerniny - gdzie kupic w Wawie?
jarzebiak
Panie goraco prosze o pomoc
Re: ryba + piekarnik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »