Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pieczone pierogi [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

pieczone pierogi [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-26 08:32:20

Temat: pieczone pierogi [P]
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ciasto:
50 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
jajo do smarowania

Mąkę z solą i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść
gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze jedną płaską łyżkę śmietany.
Ciasto wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać szklanką
krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu.
Dokładnie sklejać, smarować rozmąconym jajem, żeby łądnie zrumieniły się
podczas pieczenia. Piec na złoto w temp. ok. 180 stopni.

farsz:
najlepszy jest moim zdaniem ze swiezej kapusty podsmazonej na patelni
malutka biała kapustka
10 dag suszonych grzybów
20 dag pieczarek
duża cebula
sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować. Cebulę pokroic w kostkę i usmażyć
na zloto, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć je razem z cebulką do
odparowania płynu (pod przykryciem).
Kapustę umyć, usunąć uszkodzone wierzchnie liście, przekroić na ćwiartki,
wyciąć głąb i wyrzucić, resztę wrzucić do garnka z wodą. Ugotować do
miękkości ze sporym dodatkiem soli, pieprzu i ew. kostką instant. Wyjąć z
wody, pokroić , dodać drobno posiekane grzyby i przełożyć na patelnię na
rozgrzany olej, albo jeszcze prościej przepuścic wszystko przez maszynkę).
Podsmażać na dużym ogniu tak długo aż farsz ściemnieje i odparuje płyn.
Farsz powinien być pikantny i dość słony. Najlepiej zmielic go na koncu
przez maszynke, przez nakladke o duzych oczkach.

moze byc tez farsz z kiszonej kapusty, cebuli, grzybow, jajek na twardo,
majeranku i galki muszkatulowej :)

smacznego
rewelacja na cieplo i na zimno.
Nawet do piwa pycha, i do barszczu :)

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-26 09:23:05

Temat: Re: pieczone pierogi [P]
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wkn napisał:
/ciach/
> smacznego
> rewelacja na cieplo i na zimno.
> Nawet do piwa pycha, i do barszczu :)
>
> wkn
>
>
A ile z tego pierogow wychodzi? Wole sie dowiedziec przed bo
ja wczoraj zrobilam ciasto na pizze wg. mniamniama i mi
wyszly 3 te duze blaszki piekarnikowe. Makabra ogromu ;-)
ale wyszla pyszna wiec i tak zniknela :-)


--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-26 09:40:11

Temat: Re: pieczone pierogi [P]
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:basm2s$mbt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> A ile z tego pierogow wychodzi? Wole sie dowiedziec przed bo
> ja wczoraj zrobilam ciasto na pizze wg. mniamniama i mi
> wyszly 3 te duze blaszki piekarnikowe. Makabra ogromu ;-)
> ale wyszla pyszna wiec i tak zniknela :-)
>

wbrew pozorom, wcale nie tak duzo, bo ciasto jest troche grubsze niz na
zwykle pierogi, ale gleboki talerz bedzie czubaty :) i trzy osoby sie
napchaja do syta :)

wkn



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-26 09:54:24

Temat: Re: pieczone pierogi [P]
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wkn napisał:
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:basm2s$mbt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>A ile z tego pierogow wychodzi? Wole sie dowiedziec przed bo
>>ja wczoraj zrobilam ciasto na pizze wg. mniamniama i mi
>>wyszly 3 te duze blaszki piekarnikowe. Makabra ogromu ;-)
>>ale wyszla pyszna wiec i tak zniknela :-)
>>
>
>
> wbrew pozorom, wcale nie tak duzo, bo ciasto jest troche grubsze niz na
> zwykle pierogi, ale gleboki talerz bedzie czubaty :) i trzy osoby sie
> napchaja do syta :)
>
> wkn
>
>
>
To ok ;)
Justyna co dalej jest najedzona wczorajsza pizza

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

masa toffi-prośba
losos na parze [P]
Sztuczki i porady
KAWA MROŻONA!!!!
Zeszloroczne przetwory z pomidorow- katastrofa!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »