Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pieczone pierogi [P]
Date: Mon, 26 May 2003 10:32:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <basjv4$f43$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1053938469 15491 80.55.49.254 (26 May 2003 08:41:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 May 2003 08:41:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157659
Ukryj nagłówki
ciasto:
50 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
jajo do smarowania
Mąkę z solą i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść
gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze jedną płaską łyżkę śmietany.
Ciasto wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać szklanką
krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu.
Dokładnie sklejać, smarować rozmąconym jajem, żeby łądnie zrumieniły się
podczas pieczenia. Piec na złoto w temp. ok. 180 stopni.
farsz:
najlepszy jest moim zdaniem ze swiezej kapusty podsmazonej na patelni
malutka biała kapustka
10 dag suszonych grzybów
20 dag pieczarek
duża cebula
sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować. Cebulę pokroic w kostkę i usmażyć
na zloto, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć je razem z cebulką do
odparowania płynu (pod przykryciem).
Kapustę umyć, usunąć uszkodzone wierzchnie liście, przekroić na ćwiartki,
wyciąć głąb i wyrzucić, resztę wrzucić do garnka z wodą. Ugotować do
miękkości ze sporym dodatkiem soli, pieprzu i ew. kostką instant. Wyjąć z
wody, pokroić , dodać drobno posiekane grzyby i przełożyć na patelnię na
rozgrzany olej, albo jeszcze prościej przepuścic wszystko przez maszynkę).
Podsmażać na dużym ogniu tak długo aż farsz ściemnieje i odparuje płyn.
Farsz powinien być pikantny i dość słony. Najlepiej zmielic go na koncu
przez maszynke, przez nakladke o duzych oczkach.
moze byc tez farsz z kiszonej kapusty, cebuli, grzybow, jajek na twardo,
majeranku i galki muszkatulowej :)
smacznego
rewelacja na cieplo i na zimno.
Nawet do piwa pycha, i do barszczu :)
wkn
|