| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-07 11:44:57
Temat: pierogi z kapustą==========
Czym jeszcze mozna przyprawiac pierogi z kapustą?
O pieprzu i soli juz wiem.
Czy te pierogi poddaja sie w ogole eksperymentom?
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-07 11:53:46
Temat: Re: pierogi z kapustą
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4a0tr$l4d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ==========
> Czym jeszcze mozna przyprawiac pierogi z kapustą?
> O pieprzu i soli juz wiem.
> Czy te pierogi poddaja sie w ogole eksperymentom?
>
oj zebys wiedzial! Kiedys zagapilam sie i wsypalam cynamonu zamiast ostrej
papryki do farszu, bo byly w identycznych sloiczkach. Jak sie
zreflektowalam, to troche udalo mi sie zebrac, ale reszta zostala. No i coz,
wymieszalam toto, wsypalam ostrej papryki, imbiru i udawalam, ze sa
orientalne. A maz sie nimi zajdal ze hoho, hehehehe.
A w ogole o jakiej kapuscie Ty mowisz? O kiszonej czy swiezej?
Bo mozesz zrobic pierogi z kiszonej z moczonymi grzybami, pierogi tylko ze
swiezej z grzybami albo pieczarkami i cebula, z kapusty mieszanej (kiszona +
swieza) z dowolnymi grzybami, tylko ze farsz najlepiej podsmazyc na ciemno
na patelni i zmielic w maszynce o duzych dziurach. Do kazdych oczywiscei
cebula podsmazona.
Calkiem calkiem sa pierogi z kapusta i mielonym miesem.
Wybieraj :)
Co do przypraw, to oczywista sol, pieprz jako podstawa. A potem to juz moze
byc ostra i slodka papryka, sos sojowy jasny, ciemny, grzybowy, kminek...
...no i ten cynamon z imbirem, hle hle ;))
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 12:04:11
Temat: Re: pierogi z kapustąDnia 2003-03-07 12:44, waldek napisał(a):
> ==========
> Czym jeszcze mozna przyprawiac pierogi z kapustą?
> O pieprzu i soli juz wiem.
> Czy te pierogi poddaja sie w ogole eksperymentom?
Kminek, majeranek..., suszonymi sliwkami... Ja je kiedys poarlem na
tarce... Ciekawie smakuja nawet z jajecznica ;-)
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 12:49:20
Temat: Re: pierogi z kapustą> A w ogole o jakiej kapuscie Ty mowisz? O kiszonej czy swiezej?
> Bo mozesz zrobic pierogi z kiszonej z moczonymi grzybami, pierogi tylko ze
> swiezej z grzybami albo pieczarkami i cebula, z kapusty mieszanej (kiszona +
> swieza) z dowolnymi grzybami, tylko ze farsz najlepiej podsmazyc na ciemno
> na patelni i zmielic w maszynce o duzych dziurach. Do kazdych oczywiscei
> cebula podsmazona.
> Calkiem calkiem sa pierogi z kapusta i mielonym miesem.
===========
E... Pierozki to zawsze robie wlasnie z kiszonej z miesem albo
z grzybami. Dosypuje tez typowe dla kapuchy przyprawy.
Chodzi mi raczej o jakis nowy smak.
Cos co zmieni ogolne wrazenie.
Czasem eksperymentuje na farszu, ale najczesciej z fatalnym skutkiem.
Chyba zbyt dziwne zestawy smakowe dobieram.
Chcialbym sprobowac cos nietypowego, ale sprawdzonego.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |