Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news
.tele.dk!opentransit.net!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.p
l!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierogi z kapustą
Date: Fri, 7 Mar 2003 12:53:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <b4a1f2$na$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b4a0tr$l4d$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1047038243 746 80.55.49.254 (7 Mar 2003 11:57:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Mar 2003 11:57:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148264
Ukryj nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4a0tr$l4d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ==========
> Czym jeszcze mozna przyprawiac pierogi z kapustą?
> O pieprzu i soli juz wiem.
> Czy te pierogi poddaja sie w ogole eksperymentom?
>
oj zebys wiedzial! Kiedys zagapilam sie i wsypalam cynamonu zamiast ostrej
papryki do farszu, bo byly w identycznych sloiczkach. Jak sie
zreflektowalam, to troche udalo mi sie zebrac, ale reszta zostala. No i coz,
wymieszalam toto, wsypalam ostrej papryki, imbiru i udawalam, ze sa
orientalne. A maz sie nimi zajdal ze hoho, hehehehe.
A w ogole o jakiej kapuscie Ty mowisz? O kiszonej czy swiezej?
Bo mozesz zrobic pierogi z kiszonej z moczonymi grzybami, pierogi tylko ze
swiezej z grzybami albo pieczarkami i cebula, z kapusty mieszanej (kiszona +
swieza) z dowolnymi grzybami, tylko ze farsz najlepiej podsmazyc na ciemno
na patelni i zmielic w maszynce o duzych dziurach. Do kazdych oczywiscei
cebula podsmazona.
Calkiem calkiem sa pierogi z kapusta i mielonym miesem.
Wybieraj :)
Co do przypraw, to oczywista sol, pieprz jako podstawa. A potem to juz moze
byc ostra i slodka papryka, sos sojowy jasny, ciemny, grzybowy, kminek...
...no i ten cynamon z imbirem, hle hle ;))
Dorota
|