Data: 2003-03-07 11:53:46
Temat: Re: pierogi z kapustą
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4a0tr$l4d$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ==========
> Czym jeszcze mozna przyprawiac pierogi z kapustą?
> O pieprzu i soli juz wiem.
> Czy te pierogi poddaja sie w ogole eksperymentom?
>
oj zebys wiedzial! Kiedys zagapilam sie i wsypalam cynamonu zamiast ostrej
papryki do farszu, bo byly w identycznych sloiczkach. Jak sie
zreflektowalam, to troche udalo mi sie zebrac, ale reszta zostala. No i coz,
wymieszalam toto, wsypalam ostrej papryki, imbiru i udawalam, ze sa
orientalne. A maz sie nimi zajdal ze hoho, hehehehe.
A w ogole o jakiej kapuscie Ty mowisz? O kiszonej czy swiezej?
Bo mozesz zrobic pierogi z kiszonej z moczonymi grzybami, pierogi tylko ze
swiezej z grzybami albo pieczarkami i cebula, z kapusty mieszanej (kiszona +
swieza) z dowolnymi grzybami, tylko ze farsz najlepiej podsmazyc na ciemno
na patelni i zmielic w maszynce o duzych dziurach. Do kazdych oczywiscei
cebula podsmazona.
Calkiem calkiem sa pierogi z kapusta i mielonym miesem.
Wybieraj :)
Co do przypraw, to oczywista sol, pieprz jako podstawa. A potem to juz moze
byc ostra i slodka papryka, sos sojowy jasny, ciemny, grzybowy, kminek...
...no i ten cynamon z imbirem, hle hle ;))
Dorota
|