Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pikle

Grupy

Szukaj w grupach

 

pikle

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-01 13:51:59

Temat: pikle
Od: "Monika Janowiak" <m...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

to pytanie już pojawiło się na grupie ale pozostało byez odpowiedzi :(, czy
może ktoś zna przepis na pikle z kalafiorem marchewką , cebulką itp?
Zastanawiam się czy nie można by tego zrobić tak jak robi się korniszony,
tylko może dac troche więcej octu?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-01 15:25:08

Temat: Re: pikle
Od: "Lilla" <l...@b...lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Monika Janowiak" <m...@p...krakow.pl> napisała:
> to pytanie już pojawiło się na grupie ale pozostało byez odpowiedzi :(, czy
> może ktoś zna przepis na pikle z kalafiorem marchewką , cebulką itp?
> Zastanawiam się czy nie można by tego zrobić tak jak robi się korniszony,
> tylko może dac troche więcej octu?

Na forum kuchnia.o2.pl mozna znalezc taki przepis, autor beatka29:

KOLOROWE PIKLE
drobniutkie ogóreczki, różyczki kalafiora, malutkie pieczarki, marchewka,
żółte fasolki szparagowe, kawałki czerwonej papryki, malutkie cebulki,
spore ząbki czosnku, ulubiona zalewa octowa, ziele angielskie, liście laurowe,
ziarenka pieprzu, ziarenka gorczycy.

Przygotować słoiki z zakrętkami, wymyć je dokładnie, wyparzyć i pozostawić
do wyschnięcia. Warzywa umyć, osączyć i pokroić w odpowiednie kawałki.
W lekko osolonej wodzie krótko [ok. 10 minut] obgotować różyczki kalafiora,
cebulki, plastry marchewki, małe pieczarki i fasolki szparagowe.
Osączyć i ostudzić. Przygotować ulubioną zalewę octową, którą mamy
wypróbowaną przy konserwowaniu papryki, buraczków, grzybków lub ogórków.

W słoiczkach ułożyć mieszankę warzyw, po czym dodać do każdego
słoiczka po pół łyżeczki gorczycy,1 listek laurowy,3-5 ziarenek ziela
angielskiego, kilka ziarenek pieprzu.
Całość zalewać gorącą marynatą i od razu zakręcać [brzegi słoiczka wytrzeć
w razie konieczności ręcznikiem papierowym].
Słoiczki wstawiać natychmiast do dużego garnka z gorącą wodą i pasteryzować
ok.10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania wody.
Od razu po pasteryzowaniu słoiki wyjąć i ustawić w chłodnym miejscu do
przestygnięcia. Tak przygotowane pikle są ozdobą każdego przyjęcia.
Można ich użyć do dekoracji dań, jako dodatek do sałatek, śledzi w sosie
majonezowym, kanapek, koreczków, past do pieczywa.
Są smaczną przekąską do piwka.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 07:53:20

Temat: Re: pikle
Od: "Monika Janowiak" <m...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

wielkie dzięki :) zabieram się do roboty :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Polepszacze chlebka
De Volaille - pytanie o technike;
white chocolate chip cookies [P]
troll na urlopie?
wino z malin

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »