Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wino z malin

Grupy

Szukaj w grupach

 

wino z malin

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-08-31 20:15:50

Temat: wino z malin
Od: "gb" <g...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Czy ktoś z grupowiczów ma może doświadczenie w robieniu wina z malin??
Jeśli tak to prosiłbym o przepis, gdyż moje poszukiwania na sieci przyniosły
mizerne rezultaty. Fajnie by było gdyby przepis był w miare szczegółowy, a
to dlatego że jestem w tej sztuce laikiem i jak narazie obce mi są pojęcia
takie jak 'pożwyka dla wina' czy 'zaczyn drożdżowy' :). Z góry dzieki ...

Pozrawiam,
Grzesiek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-08-31 20:22:04

Temat: Re: wino z malin
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

gb wrote:
> Witam
> Czy ktoś z grupowiczów ma może doświadczenie w robieniu wina z malin??
> Jeśli tak to prosiłbym o przepis, gdyż moje poszukiwania na sieci przyniosły
> mizerne rezultaty. Fajnie by było gdyby przepis był w miare szczegółowy, a
> to dlatego że jestem w tej sztuce laikiem i jak narazie obce mi są pojęcia
> takie jak 'pożwyka dla wina' czy 'zaczyn drożdżowy' :). Z góry dzieki ...

A nie lepiej malinowke? Znaczy nalewke? Na dlugie zimowee wieczory
bylaby jak znalazl....

Kot z cieknaca slinka na sama mysl...

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 12:06:22

Temat: Re: wino z malin
Od: "maciejpt" <a...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

hej, ponoc wino malinowe to nie za dobry pomysl, zobacz:
http://tinylink.com/?z5O8Aomzqt

sciskam
maciejpt



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 13:30:22

Temat: Re: wino z malin
Od: "nim.Fa" <nim.fa<ciach>@poczta.fm> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 31 Aug 2004 22:15:50 +0200, gb napisał(a):

> Witam
> Czy ktoś z grupowiczów ma może doświadczenie w robieniu wina z malin??
> Jeśli tak to prosiłbym o przepis, gdyż moje poszukiwania na sieci przyniosły
> mizerne rezultaty. Fajnie by było gdyby przepis był w miare szczegółowy, a
> to dlatego że jestem w tej sztuce laikiem i jak narazie obce mi są pojęcia
> takie jak 'pożwyka dla wina' czy 'zaczyn drożdżowy' :). Z góry dzieki ...
>
> Pozrawiam,
> Grzesiek.

Proszę bardzo:

Owoce malin muszą być dojrzałe, wtedy są dobre do produkcji wina. Jednak
aromat malin pod wpływem alkoholu nie jest nalprzyjemniejszy, dlatego
najlepiej zmieszać je z porzeczkami, jagodami, agrestem ....itd.

Maliny należy przebraćl, usunąć przygniłe i zmiażdżyć, zalać wrzątkiem.
Po ostudzeniu dodać rozmnożonych drożdży. Po dobie fermentowania w
miazdże przecedzić i wygnieść. Wytłoczyny zalać pozostałą wg przepisu
wodą i po 1 dniu przecedzić, a w soku rozpuścić na ciepło cukier i dodać
na raty mośzczu.

Na 10 l wina :
wino 11% 6,5 kg malin 4,5 l wody 1,7 kg cukru 3 g pożywki
wino 17% 7 kg malin 4 l wody 2,8 kg cukru 4 g pożywki

Na zdrowie

PS. Jeśli chcesz uzyskać malinowy zapach wina, należy fermentować w
miarę niskiej temperaturze

--
Zdrufko
01-09-2004 15:30:10

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 14:52:50

Temat: Re: wino z malin
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "nim.Fa @poczta.fm>" <nim.fa<ciach> napisał w wiadomości
news:1h6exadppg58k$.dlg@nimfa.pl...

> Owoce malin muszą być dojrzałe, wtedy są dobre do produkcji wina.
Jednak
> aromat malin pod wpływem alkoholu nie jest nalprzyjemniejszy, dlatego
> najlepiej zmieszać je z porzeczkami, jagodami, agrestem ....itd.

Z tym akurat się zgadzam, wino z samych malin też mi nie smakuje. Ale
aromat po długim leżakowaniu [3-4] lat mocnego wina jest już dużo
lepszy.

> Maliny należy przebraćl, usunąć przygniłe i zmiażdżyć, zalać
wrzątkiem.

Ja bym nie polecał miażdżenia ale raczej zgniatanie samych owoców [bez
uszkadzania pestek] tłuczkiem lub wyciskanie czystymi rękoma.

> Po ostudzeniu dodać rozmnożonych drożdży. Po dobie fermentowania w
> miazdże przecedzić i wygnieść.

Jeszcze lepiej po dwóch dobach. A drożdże Portwein są najlepsze. A co z
pożywką? [3g]
I jak wygniatać? [płótno]

> Wytłoczyny zalać pozostałą wg przepisu

To ile tej wody? [ja dzielę 3/2]. I cukru znacznie więcej nawet niż w
17%.

> wodą i po 1 dniu przecedzić, a w soku rozpuścić na ciepło cukier i
dodać
> na raty mośzczu.
>
> Na 10 l wina :
> wino 11% 6,5 kg malin 4,5 l wody 1,7 kg cukru 3 g pożywki
> wino 17% 7 kg malin 4 l wody 2,8 kg cukru 4 g pożywki
> Na zdrowie

Odnoszę wrażenie, że sam nigdy tego wina nie robiłeś. Szczególnie tego
17%.
A tak zrobione 11% wylej od razu bo faktycznie będzie smierdziało
zepsutymi malinami.
;-)

> Jeśli chcesz uzyskać malinowy zapach wina, należy fermentować w
> miarę niskiej temperaturze

Wystarczy 20*C ale stałe, niezmienne, max to 30*C.
Mnie malin szkoda na wino, lepszy jest sok. Dopiero po zlaniu soku
zaprawiam miodem i robię maliniak. Maliny przefermentowane są już
częściowo w słoju i nie "śmierdzą" tak bardzo.
A maliniak jest super.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.748 / Virus Database: 500 - Release Date: 04-09-01


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 15:25:35

Temat: Re: wino z malin
Od: "nim.Fa" <nim.fa<ciach>@poczta.fm> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 1 Sep 2004 16:52:50 +0200, JerzyN napisał(a):

>
> Odnoszę wrażenie, że sam nigdy tego wina nie robiłeś. Szczególnie tego
> 17%.
> A tak zrobione 11% wylej od razu bo faktycznie będzie smierdziało
> zepsutymi malinami.
> ;-)
>

Cóż, masz rację, przepis mam od znajomego - niestety nie mam malin w
ogródku.


--
Zdrufko
01-09-2004 17:25:19

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 15:33:29

Temat: Re: wino z malin
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora





>
> Wystarczy 20*C ale stałe, niezmienne,

Proszę o rozwinięcie, co autor tego zdania miał na mysli?:-( .Moja głowa za
mała, jak utrzymać jednakową temperaturę ?
> A maliniak jest super.

To ja poproszę o skład zaprawy:-) Od razu jeszcze zapytam, czy wychodzi mocno
słodki , i z góry dziękuję za odpowiedź :-)
> Pozdrawiam,  Jerzy
>

Pozdrowienia Areta
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 16:59:37

Temat: Re: wino z malin
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl>

> > Wystarczy 20*C ale stałe, niezmienne,

> Proszę o rozwinięcie, co autor tego zdania miał na mysli?:-( .Moja
głowa za
> mała, jak utrzymać jednakową temperaturę ?

Wystarczy mieć dobrze zaizolowany balon, np. wełną lub wełną drzewną.
Można też trzymac w szafie.
;-)

> > A maliniak jest super.
> To ja poproszę o skład zaprawy:-) Od razu jeszcze zapytam, czy
wychodzi mocno
> słodki , i z góry dziękuję za odpowiedź :-)

Zawsze robię [z niczego czyli z głowy ;-] kierując się ilością
nierozpuszczonego cukru na dnie słoja po zlaniu soku. Określam smak
kierując sie kubkami smakowymi i dlatego określanie proporcji przyszło
by mi trudno. Najczęściej wychodzi dwójniak ale bywa i trójniak, czasami
wychodzi też i półtorak. Za kazdym razem inaczej.
W tym roku sok jeszcze nie został odciagniety więc może uda mi sie
zapisać jak robiłem.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy



---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.748 / Virus Database: 500 - Release Date: 04-09-01


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sliwki
Dla ciekawych - statystyki grupy
Szprotki w oleju
wanilina
Zupa paprykowa - dobre mi wyszło.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »