Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szprotki w oleju

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szprotki w oleju

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-08-31 19:13:22

Temat: Szprotki w oleju
Od: gosia <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zostałam hojnie obdarowana - w mojej kuchni jest obecnie 11 puszek
szprotek w oleju (a początkowo było nawet więcej, mniam...)
Żeby nudno nie było, wygooglałam sobie przepisy ze szprotkami związane,
ale znalazłam ich jak na lekarstwo - 2 ledwie (wklejam tak jak
znalazłam, uwagi i komentarze nie są moje):
--------------------------------------
1)Śniadaniowa pasta expressowa
Autor: madziaa i edulek :) Data publikacji: 2004-03-12 10:32:38
Porcje: 3 Koszt: 5 zł Trudność: prosty Czas: 10 min. Kalorie: mało

Składniki:
- dowolna ryba w puszce, może być w pomidorkach, może być też w oleju
(sprawdzony tuńczyk, szprotki- mniam, mniam),
- cebulka,
- 3 jajka na twardo,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
Rybkę rozgnieść widelcem w misce, cebulkę drobniutko pokroić w
kosteczkę, jajka zetrzeć na tarce, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić.

Potrzebne przybory:
Miseczka, nóż, deska.

Jak podawać?
Smakuje wybornie ze świeżą bułeczką posmarowną masłem!
Smacznego!!! Pozdrawiamy!!!

Uwagi:
W miarę możliwości swojej wyobraźni można dodać ogóreczka (surowy
baaaaaaaardzo pasuje, szczypiorek, koperek itp).

Czas przygotowania:
Gotują się tylko jajka, ok. 7 min :)
------------------------------------------
2)Sałatka waldorff
Sałatka ta, dostępna o każdej porze roku, zaskakuje
niekonwencjonalnym połączeniem składników. Oto jedna z jej wersji.

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
1 duże kwaśne jabłko
2-3 łodygi selera naciowego
puszka szprotek w oleju
garść łuskanych włoskich orzechów
oliwa
ocet
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
tymianek

Sposób przyrządzania:
Jabłka obrać pokroić w paski. Seler naciowy umyć i drobno pokroić.
Szprotki delikatnie odsączyć z zalewy. Każdą porcję z sałatki
przygotowywać na naczyniu, na którym będzie podawana. Układać kawałki
jabłka, warstwę selera, podzielone na połówki rybki posypać orzechami.
Przygotować sos, którym dość obficie polać sałatkę. Mocno posolić i
trochę popieprzyć, na wierzch posypać roztartym w dłoniach tymiankiem.

Uwagi:
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.
-----------------------------------

Macie pomysły na inne potrawy z tej rybki? Będę zobowiązana.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-08-31 19:45:07

Temat: Re: Szprotki w oleju
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

gosia <g...@g...pl> napisał(a):

> Macie pomysły na inne potrawy z tej rybki? Będę zobowiązana.

Inna pasta:

puszka rybek w oleju (125g czy cus kolo tego) Odcedzic olej.
50 g sera gervais albo innego o podobnym smaku, pokruszyc
lyzka stolowa musztardy (plus do smaku) byle nie chrzanowej...
peczek szczypiorku drobno pokrojonego

sol i pieprz do smaku.

Zmieszac rybki na paste z musztarda, wkruszyc ser, dodac szczypiorek, olej z
rybek do smaku, doprawic sola i pieprzem do smaku, schlodzic jesc z salata,
pomidorami, etc.


Sa jeszcze przepisy na sos do spaghetti z szprotkami, etc.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Protect our right to keep and arm bears!><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 06:02:31

Temat: Re: Szprotki w oleju
Od: "ktosia" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "gosia" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ch2iq7$eea$1@inews.gazeta.pl...
> Zostałam hojnie obdarowana - w mojej kuchni jest obecnie 11 puszek
> szprotek w oleju (a początkowo było nawet więcej, mniam...)


Faszerowane jaja sa super
potzrebujesz jaj na twardo, szprotek, pietruchy, ewentualnie soli do smaku
przecinasz jaja na polowki, ostroznie wygrezbujesz zoltka i ucierasz je na
paste, dodajesz pietruche posiekana i ladujesz z powrotem do zoltek

polecam
Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 16:16:09

Temat: Re: Szprotki w oleju
Od: "Maurer" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

"gosia" <g...@g...pl> wrote in message
news:ch2iq7$eea$1@inews.gazeta.pl...
> Zostałam hojnie obdarowana - w mojej kuchni jest obecnie 11 puszek
> szprotek w oleju (a początkowo było nawet więcej, mniam...)
> Żeby nudno nie było, wygooglałam sobie przepisy ze szprotkami związane,
> ale znalazłam ich jak na lekarstwo - 2 ledwie (wklejam tak jak
> znalazłam, uwagi i komentarze nie są moje):

Pozwole sobie tu zacytowac jeden przepis, prawdopodobnie z tej grupy, mam
nadzieje ze nikt sie nie obrazi. Niby tyczy sie sardynek, ale robilem cos
podobnego wlasnie ze szprotkami i tez bylo zjadliwe;)

Sufleciki z sardynek
25 dag sardynek wędzonych,
2 jajka,
2 łyżki żółtego sera
trochę tartej bułki,
2 łyżki masła,
4 małe bułki,
zielenina

Sardynki obrać ze skóry, oczyścić, odciąć łebki, posiekać. Rozetrzeć
łyżkę masła dodając sardynki, żółtka jaj, łyżkę tartego sera i łyżkę
tartej bułki. Z bułek ściąć czapeczki, wyjąć miękisz, posmarować w
środku masłem, lekko posolić. Ubić sztywną pianę z białek, dodać ją do
masy sardynkowej, całość lekko wymieszać. Przygotowaną masę nałożyć w
bułki. Bułki posypać z wierzchu tartym serem, tartą bułką i na każdej
ułożyć kawałek masła. Następnie wstawić je na 10 min do dobrze
nagrzanego piekarnika ( 220 C ). Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

pozdrawiam
maurer


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wanilina
Zupa paprykowa - dobre mi wyszło.
"Węgrzyn" - jakie to wino?
pilne- restauracja Poznań- regionalne
tort miętowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »