| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-31 11:51:13
Temat: tort miętowyMuszę się podzielić doświadczeniem. Postanowiłam po wyczerpaniu wszystkich
owocowych, kaowych i czekoladowych tortów zrobić miętowy. Kupiłam 2
opakowania extra mocnych miętusków i próbowałam stopić w garnku. Niełatwo
było - w końcu dolałam wody i rozpuściłam niebieskie glutki tak że wyszedł
całkiem przyjemny i bardzo mentolujący syrop. Wsypałam na oko żelatyny i
mieszając studziłam. Połączyłam w mikserze z bitą śmietaną z pudrem i
wylałam na biszkopt. Przykryłam jeszcze warstewką czekolady. Biszkopt
wcześniej nasączyłam herbatką miętową z rumem i to nie był dobry koncept bo
rum zamącił trochę smak. Wyszło dobre tylko 1) nie precycyzjnie miętowe
(brat powiedzaił że pistacjowe!-porażka) 2) trochę za lekkie w konsystencji
żeby się bardzo schłodziło (myślę że trzeba dodać jakiegoś serka homo).
Mam zamiar usprawniać miętowy torcik więc proszę o pomysły jak
zintensyfikować smak.
pozdr
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-31 12:02:42
Temat: Re: tort miętowy> Muszę się podzielić doświadczeniem. Postanowiłam po wyczerpaniu wszystkich
> owocowych, kaowych i czekoladowych tortów zrobić miętowy. Kupiłam 2
> opakowania extra mocnych miętusków i próbowałam stopić w garnku. Niełatwo
> było - w końcu dolałam wody i rozpuściłam niebieskie glutki tak że wyszedł
> całkiem przyjemny i bardzo mentolujący syrop. Wsypałam na oko żelatyny i
> mieszając studziłam. Połączyłam w mikserze z bitą śmietaną z pudrem i
> wylałam na biszkopt. Przykryłam jeszcze warstewką czekolady. Biszkopt
> wcześniej nasączyłam herbatką miętową z rumem i to nie był dobry koncept
bo
> rum zamącił trochę smak. Wyszło dobre tylko 1) nie precycyzjnie miętowe
> (brat powiedzaił że pistacjowe!-porażka) 2) trochę za lekkie w
konsystencji
> żeby się bardzo schłodziło (myślę że trzeba dodać jakiegoś serka homo).
>
> Mam zamiar usprawniać miętowy torcik więc proszę o pomysły jak
> zintensyfikować smak.
> pozdr
> gagatka
mysle ze listki swierzej miety poratowalyby intensywnosc smaku, dalyby
sliczny efekt wizualny no i bylyby bez chemi:)
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 12:23:53
Temat: Re: tort miętowyagatka wrote:
(...)
> Mam zamiar usprawniać miętowy torcik więc proszę o pomysły jak
> zintensyfikować smak.
Zrób syrop z prawdziwych liści mięty, nie z wyrobów miętopodobnych.
Do przybrania użyj zielonych liści mietowych, gdzieś jadłam
lody przybrane poziomkami i liśćmi mięty - ładne i dobre.
Biszkopt możesz nasączyć likierem mietowym.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 08:57:15
Temat: Re: tort miętowy
> Zrób syrop z prawdziwych liści mięty, nie z wyrobów miętopodobnych.
Jak to zrobić mając liście mięty?
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 12:03:36
Temat: Re: tort miętowyagatka wrote:
>>Zrób syrop z prawdziwych liści mięty, nie z wyrobów miętopodobnych.
Zaparz liście mięty syropem cukrowym.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |